Săptămâna PSI pentru părinți – februarie 2017

Am fost, din nou, la Săptămâna PSI pentru părinți, eveniment organizat la Timișoara de editura Trei. Mi se pare interesant cum, de fiecare dată, îmi dau seama că indiferent de cât de multe cărți de parenting și de dezvoltare personală citesc, mereu apar topicuri noi pe care nu le stăpânesc.

Psihologi și psihoterapeuți, specialiști în educație și în parentaj au adus în discuție cele mai eficiente strategii pentru a avea un copil creativ, echilibrat emoțional, stăpân pe sine și în stare să facă față provocărilor, dar și eșecurilor inevitabile din viața sa.

Ali Baeram, deja moderator veteran al întâlnirilor PSI, a deschis săptămâna de workshopuri cu tema Copii fericiți – adulți fericiți. Bineînțele, nu vorbim despre fericirea părintelui ca adult, ci a copilului care a crescut armonios și a ajuns un adult echilibrat fizic și psihic. Titlul întâlnirii mi-a amintit de cartea cu același nume, Copil fericit – adult fericit, care a devenit pentru mine un ghid de bune practici în creșterea armonioasă a tasmanianului meu perfect.

Deși nu se punea problema, următoarele cuvinte m-au marcat profund:

Iubirea condiționată din partea unui părinte face mult rău. Copiii ar trebui să știe că sunt iubiți în orice condiții, acum și pentru totdeauna.

Și așa cum scrie și în carte, mesajul întâlnirii încă îmi răsună clar în minte:

Ai încredere. Poți reuși. De fapt, chiar o să reușești. Copilul tău este norocos că te are ca parinte, iar tu ești norocos să fii părintele lui.

Nu de puține ori părinții rămân blocați la întrebările – aparent puerile – ale copiilor și nu găsesc, pe loc, un răspuns potrivit, iar revenirea ulterioară asupra acesteia nu mai are relevanță. Această temă a fost abordată de psihologul Rodica Pantelie în workshopul Ce spun copilului când nu știu ce să-i spun. Răspunsuri psihanalitice pentru părinți. Am apreciat faptul că a fost o întâlnire interactivă, unde s-au discutat și întrebări punctuale și nelămuriri personale.

Ziua de miercuri s-a desfășurat sub semnul Divinității, discuţia purtată de preotul și psihologul Eugen Jurcă s-a îndreptat spre importanța spiritualității în dezvoltarea copiilor. Tema zilei – Copilul și spiritualitatea – mi-a dat mult de gândit și mi-a ridicat unele nelămuriri la întrebări pe care nici măcar nu mi le pusesem încă. Îmi dau seama că, din postura de mamă de toddler, am încă multe topicuri de atins în ceea ce privește evoluția lui Greuceanu.

Workshopul Metamorfozele adolescenței, o provocare pentru părinți, moderat de psihologul Teodora Anghel, membră fondatoare a filialei Timişoara a Asociaţiei Române de Psihologie Transpersonală. Deși adolescența flăcăului meu e încă departe, a fost interesant să îmi dau seama de problemele pe care le-am creat părinților mei și de reacțiile lor instantanee, promițându-mi totodată că o să mă pregătesc din timp pe această temă.

 

Cu această ocazie mi-am dat seama, încă o dată, cât de important este să li se facă loc cărților de parenting în programul strâns al unui părinte. Copiii sunt proiectul nostru cel mai important și creșterea lor echilibrată din toate punctele de vedere este cel mai de durată și de impact task al nostru ca părinți (a fi părinte e un job permanent, fără timp liber și ore suplimentare!), astfel că este imperios necesar să ne documentăm și să punem în aplicare în educația lor cele mai noi informații din domeniu, nu să ne luăm după mama, bunica, vecina… ci să ne asumăm responsabilitatea propriilor decizii, în cunoștință de cauză!

Astfel, fie că sunteţi părinţi proaspeţi, fie că aţi ajuns într-o etapă de dezvoltare a copilului care vă solicită suplimentar, discuţiile din Săptămâna PSI pentru Părinţi vă vor fi de ajutor. Nu ratați viitoarele ediții ale evenimentului, sunt o sursă excelentă de informare! Eu cu siguranță voi fi prezentă trup, suflet și… minte!

Facebook Comments

Similar Posts