Sylvester și pietricica fermecată, de William Steig

Sylvester este unicul fiu al unei familii de măgăruși. El adoră pietrele frumoase, pe care le colecționează. Într-o zi de vară, găsește pe malul unui râu o piatră roșie cu totul deosebită. La propriu și la figurat: strălucitoarea piatră îndeplinește dorințe! Dându-și seama ce noroc a dat peste el și cât de mult va putea schimba viața celor dragi, pornește spre casă. Însă drumul i se intersectează cu un leu. Panicat, Sylvester nu mai gândește limpede și, uitând de pietricica sa magică, își dorește să fie o piatră, ca fiorosul leu să îl evite. Pe loc, Sylvester se transformă într-o piatră și, cum pietrele nu au mâini, pietricica magică se rostogolește departe de el, astfel că rămâne împietrit, fără puterea de a reveni la forma sa inițială. Mai întâi este extrem de speriat, disperat chiar, dar apoi conștientizează că nu poate decât să aștepte vreo minune, adică cineva să găsească pietricica roșie și să-și dorească retranformarea lui Sylverster într-un măgăruș. Timpul trece, anotimpurile se succed, Sylvester doarme un somn tot mai profund, părinții îl caută peste tot înnebuniți. Odată cu venirea primăverii, părinții lui Sylvester decid să iasă la un picnic, ca să mai uite de durerea ce o resimteau de la dispariția fiului lor iubit, și se opresc exact la piatra ce a devenit acesta. De aici povestea devine palpitantă și finalul este unul fericit pentru toată lumea.

Am stat mult să mă gândesc ce învățăminte ar putea extrage un copil din această poveste, iar când eram pe punctul de a abandona toate ideile, mi-a picat fisa: morala poveștii este că trebuie să ai grijă ce îți dorești, pentru că s-ar putea să nu fie ceea ce te-ai aștepta sau ai avea nevoie! De multe ori oamenii își doresc lucruri de care nu au nevoie sau care nu servesc scopului lor, dar nu conștientizează acest lucru până nu este prea târziu.

Pe scurt, cartea este un excelent punct de pornire a discuțiilor cu cei mici despre dorințe versus nevoi, soluții magice versus soluții reale ale problemelor din viața de zi cu zi, formularea corectă a dorințelor și asumarea greșelilor. Eu cu siguranță îi voi întreba pe copii despre dorințe care li s-au împlinit, dar a căror rezultat l-au regretat apoi…

Cartea poate fi găsită la Editura Arthur >>

Facebook Comments

Similar Posts