Și animalele au sentimente? – o carte despre emoții, sentimente și empatie

Am învățat să profit de fiecare moment liber ca să îi mai citesc o pagină, o poveste lui Greuceanu meu. Nu are încă răbdarea necesară să stea pe loc să citim, așa cum vedem în filme, cuminte, asociind imaginile cu textul. La noi totul este în mișcare: îi citesc o pagină, îi arăt imaginea, uneori se uită pe furiș, alteori vine la mine, îmi ia cartea și începem descrierea detaliată a ilustrației, depinde de cât de atractivă vizual este cartea. Așa că atunci când primesc o carte plină de ilustrații foarte colorate, mă bucur de bucuria pe care o va avea micul meu Taz.

Fiind o zi caniculară, am scos piscina și am citit cartea Și animalele au sentimente? (autor David Rice, ilustrator Trudy Calvert, Editura Mix) în timpul bălăcelii! Ce poate fi mai mișto? A, faptul că suntem înconjurați și de animale, avem 4 căței, vecinii au pisici, iar livada din spatele curții e plină de păsări și insecte. Așa că e cadrul ideal pentru o astfel de carte!

Da, animalele au sentimente! Până nu de mult, cei mai mulţi oameni de ştiinţă nu credeau acest lucru. Ei erau convinși că animalele se comportă instinctiv şi, prin urmare, ele nu simt fericirea sau tristeţea, nici bucuria de-a trăi. Însă oamenii de ştiinţă şi-au schimbat părerea în zilele noastre, iar cartea de față dă prilejul părinților și cadrelor didactice să îi ajute pe copii să înţeleagă ce sunt sentimentele precum iubirea, loialitatea, curajul… și îi învață totodată că și animalele trebuie tratate cu dragoste și respect, întrucât și ele simt exact ca și noi, oamenii.

Este cunoscut faptul că una dintre cele mai bune metode de a învăţa despre animale este aceea de a le urmări comportamentul îndeaproape, o lungă perioadă de timp. Cartea de față exact asta prezintă: folosind ilustrații colorate, realiste, transmite informații educative și utile pentru copii. Partea faină e că nu e o carte ficțională, de povești inventate, ci informațiile sunt transmise direct, detaliat, prin exemple concrete de comportament din lumea animală.

 

 

Mamă fiind, am fost impresionată de povestea unei berze care era în stare de sacrificiul suprem pentru a-și proteja puii: referindu-se la devotamentul părintesc, iubirea şi grija pe care un părinte le arată copiilor săi, cartea spune povestea unei berze care îşi creştea puii într-un cuib, pe acoperişul unei clădiri din Danemarca. Clădirea a luat foc, dar barza a refuzat să-şi abandoneze copiii. Când focul s-a apropiat, ea şi-a acoperit puii cu propriul corp ca să-i protejeze şi a început să bată cu disperare din aripi, încercând să ţină fumul departe. Focul a fost în cele din urmă stins, mama barză era neagră de fum şi de funingine, dar puii ei erau în siguranţă.

Recomand cu încredere cartea părinților și copiilor cu vârste între 4 și 12 ani! Sunt exemple reale, povești ușor de înțeles și impresionabile până la lacrimi uneori, o resursă excelentă pentru părinți și cadre didactice pentru a iniția discuții despre emoții, sentimente și empatie.

Cartea poate fi găsită >> 

Facebook Comments

Similar Posts