Familia Râmă, cartea de poezii și colorat

Fiecare carte pe care am publicat-o are în spate o poveste. Uneori povestea este legată de împrejurările scrierii poeziilor cuprinse în ea, alteori de momentul publicării, și rar, foarte rar, de grafică. Și tocmai asta este frumusețea lor, pe lângă faptul că reprezintă o încununare a imaginației și creativității unei perioade, rămân ca amintiri pe veci ale unui moment.

Familia Râmă mă leagă și, inevitabil, mă va lega pentru totdeauna de ilustratoarea sa, Mirona Tărțan. Pe Miro am cunoscut-o în iunie 2010, când am devenit colege de echipă. Eram amândouă ingineri cu pasiuni „umaniste‟ și amândouă aveam o preferință pentru supa de pui cu tăiței (și acum o pomenesc pe Miro când avem în meniul de la cantină supă cu tăiței, deși drumurile noastre s-au despărțit în urmă cu mai mulți ani).

Mirona este un ilustrator talentat. Desenele pe care ea le-a realizat pe baza poeziilor mele sunt atât de inocente și realiste că ai impresia că e ceva normal că puiul râmă joacă șotron sau că mama râmă mătură prin casă / întinde rufele pe o sârmă atârnată între două movilițe de pământ.

Familia Râmă este o carte de poezii și colorat tipică și atipică în același timp. Aceste animăluțe nu erau la mare modă la acea vreme (lucrurile s-au mai schimbat între timp, Râma Oli a e „pe val‟), iar copiii cam strâmbau din nas când auzeau titlul, dar atitudinea lor se schimba total odată ce ajungeau să cunoască personajele și să empatizeze cu ele. În poezii am încercat să prezint activități normale din viața unei familii, urmărind atitudinea pozitivă a părinţilor faţă de educaţia copiilor, rolul lor bine determinat în cadrul familiei, responsabilitățile fiecăruia nediscriminativ, umanizând niște animăluțe considerate de altfel sensibile, fragile. Am considerat că astfel copiii se vor identifica în puii de râmă și vor fi mai încrezători și mai siguri pe ei (pe principiul „Dacă ei pot, eu de ce nu aş putea?”)

Am ales râmele din admirație: dintotdeauna am fost fascinată de ele, contrariată de lipsa de respect pe care oamenii le-o arată raportat la importanța lor majoră în lanțul trofic. Râmele favorizează formarea și stabilizarea structurii solului, aerisirea și circulația mai bună a apei în sol. În cursul hrănirii, ele degradează, amestecă și combină substanțele humice cu componentele anorganice din sol și contribuie astfel la mărirea capacității de absorbție a solului, foarte importantă pentru plante.

M-am distrat tare scriind poeziile. Îmi și imaginam cum, sub pământ, fiecare râmă își realizează conștiincios sarcinile. Și cred că la fel de haios li se pare și copiilor care citesc poeziile și care apoi colorează ilustrațiile foarte sugestive.

După 6 ani, am îndrăznit să reeditez cartea. Mi-a fost solicitată de mai multe cadre didactice și am cedat. Dar nu regret o clipă! Cartea a fost realizată de Asociația Educație prin Artă și Agrement în mica lor tipografie digitală recent inaugurată și arată mai bine ca oricând! Garantat! Mai ales că la final am adăugat cu Camelia Ion, consilierul meu în toate ideile acestea trăznite, două pagini în care copiii trebuie să își pună la lucru și creativitatea.

Astfel, cu ajutorul acestei cărticele de poezii și colorat copiii își dezvoltă atenţia, grija, esteticul, bucuria jocului și bucuria realizării.

Dacă v-am atras atenția și credeți că ați vrea ca această carte să facă parte din biblioteca celor mici, scrieți-mi! Cartea costă cât o cafea (nu chiar de la automat!) 🙂

Am o legătură emoțională specială cu cartea asta, iar faptul că oameni deosebiți au contribuit la apariția ei mă transformă într-un om și mai împlinit! Mă bucur să pot scrie pentru copii și să le aduc zâmbetul pe buze!

Facebook Comments

Similar Posts