Ce animale trăiesc în Africa? – carte sonoră și joc excelente pentru orice copil
Uneori mi-aș dori să îmi vedeți mimica și gestica atunci când găsesc o chestie mișto și educativă pentru copii. Sunt ca un pitic în ziua de Crăciun, lângă brad! Aceeași reacție am avut-o când am (re)descoperit cartea sonoră , un proiect al . Suuuper, a zis fiu-meu. Și am răsuflat ușurată, primeam o pauză binemeritată de la litere!
Cartea este o combinație excelentă între reprezentarea realistă a unor animale ce trăiesc în deșert și savană (23 la număr), sunetele pe care acestea le produc (pe lângă vocea animalelor, există două butoane care imită mersul acestora și alte 4 butoane care indică foșnetul frunzelor, adierea vântului sau susurul apei) și o poveste captivantă cu și despre animalele din Africa (scrisă de Elena Naumoveț și Marina Lisenk, tradusă din limba rusă de Mariana Cernicova-Bucă).
Maimuțica Mona și Papagalul Jacko se duc la încoronarea Regelui Animalelor. Ca să ajungă acolo, trebuie să traverseze Africa, să meargă prin junglă, prin deșert și apoi prin savană. Pe drum, ei îi întâlnesc pe înțeleapta Cămilă, pe Jerboa cel vesel, pe Ghepardul cel rapid și multe alte animale, cu ajutorul cărora și împreună cu care își duc la bun sfârșit călătoria.
Cartea este foarte calitativă, paginile sunt cartonate, de dimensiuni mari, 30 x 29 cm, imaginile sunt viu colorate și frumos realizate, iar sunetele sunt clare și puternice. Deși în mod normal spun că doar oamenii fără copii fac daruri care scot sunete celor mici (vezi toate mașinile care cântă, păpușile care vorbesc etc.) pentru a-i pedepsi pe părinți, în cazul de față nici nu se pune problema: sunetele nu deranjează, nu ai senzația că o iei razna dacă cel mic mai apasă o dată pe butoane.
Pe fiecare pagină sunt prezentate, în cercuri cu fundal alb, animalele despre care se vorbește în pagina respectivă, imagine ce se regăsește și pe butonul care imită sunetul pe care respectivul animal îl produce. Astfel, în timpul lecturii, copilul poate apăsa pe „butonul magic“ și citi replica din poveste a animalului pe sunetul real al acestuia.
Apreciez în mod deosebit faptul că textul nu este îngrămădit, suprapus imaginilor, ci încadrat între acestea, astfel încât toate fi ușor citit. Dincolo de povestea drăguță a călătoriei animalelor se ascunde și o lecție morală importantă: doar împreună, în echipă, putem să ne atingem ținta mai ușor și că putem fi prieteni indiferent de diferențele dintre noi.
Sunt extrem de încântată de această carte și o recomand cu drag și încredere! Ba chiar este un dar excelent pentru orice preșcolar sau școlar mic, așa că vă invit să o puneți pe lista de potențiale cadouri pentru copiii prietenilor sau rudelor apropiate, în cazul în care nu aveți copii. Nu veți da greș, cu siguranță! Pe noi ne-a ajutat să trecem cu succes peste o oră (din cele 4) ce se arăta tare plictisitoare în timpul unei călătorii prin țară cu mașina!
Pe lista scurtă de achiziții la următoarea promoție este echivalentul „la fermă“ a cărții de față, , care îmi pare la fel de interesantă și atractivă.
Facebook Comments