5 cărți de Claudia Groza pentru preșcolarii mici
Claudia Groza Lazăr este o persoană pe care o admir enorm. În colțuri diferite ale țării am făcut de-a lungul timpului cam aceleași lucruri în paralel în ceea ce privește activitățile pentru copii: amândouă am început cu ateliere de povești la care cei mici ascultau o poveste, iar apoi realizau diverse aplicații practice (tablouri din semințe, semne de carte, povești în benzi desenate etc.), am scris și publicat cărți pentru copii, am încercat să ne facem loc într-un domeniu care atunci nu era la mare căutare. Eu făceam asta în Timișoara, ea, în București. Apoi am început amândouă să scriem cărți personalizate în funcție de preferințele destinatarilor: povești create special pentru o ocazie anume, în care personajul principal este copilul însuși, în care pasiunile sale se împletesc cu obiceiuri sănătoase și din care acesta poate extrage idei moralizatoare; ea a continuat să scrie, eu m-am oprit.
Drumurile noastre mereu s-au intersectat și întotdeauna am simțit în Claudia un om pe care mă pot baza. Poate părea stupid, dar mai mereu oamenii se plâng că resimt competiție atunci când ajung în contact cu persoane din același domeniu de lucru; în cazul Claudiei, am simțit o extraordinară dorință de a mă impulsiona să nu renunț atunci când lucrurile stăteau pe rost. Mi-e dragă, și sunt sigură că asta se simte atunci când le citesc copiilor din cărțile ei!
Acum, Claudia are un proiect drăguț, „Ora de lectură cu editura Booklet”, unde copiii citesc fragmente din cărțile editurii, iar apoi discută cu toții pe marginea celor lecturate și realizează exerciții de creativitate la final. Cam același lucru pe care îl fac și eu la atelierele de lectură cu copiii, la școală! Ce coincidență! 🙂
Poveștile Claudiei sunt o dovadă excelentă că literatura contemporană românească pentru copii are cu ce se lăuda. Vă las să vă convingeți singuri!
Tobias, elefănțelul colorat
Elefănțelul Tobias este sătul să fie marginalizat de tovarășii săi de joacă numai fiindcă este «altfel» (are corpul albastru, urechile roz și trompa și coada albe), astfel că se hotărăște să plece la un circ, unde «defectele» lui sunt foarte apreciate de public!
Cartea este o lecție morală în primul rând pentru micuții cititori, mesajul cărții fiind în primul rând unul educativ, este o invitație la toleranță, prietenie necondiționată, atitudine pozitivă, succes, dorința de a schimba în bine și capacitatea de a te integra într-un mediu nou. Iar mesajul clar transmis de Claudia, în scurtele rânduri pe post de epitaf, este că ÎN PRIMUL RÂND trebuie să ne acceptăm noi înșine așa cum suntem, și ABIA APOI să căutăm să aducem în jurul nostru oamenii care să ne iubească și să ne accepte așa cum suntem.
Educația legată de acest subiect cred că trebuie începută în familie, iar în parc noi suntem cei care mereu căutăm copiii marginalizați, ca să îi atragem în jocul nostru, eu sunt mama care adună în jurul ei toată gașca timidă și o transformă în una gălăgioasă și plină de energie! Iar în lucrul meu cu copiii pun foarte mult accent pe astfel de povești moralizatoare, astfel că povestea lui Tobias este un excelent punct de plecare în discuțiile despre copii «altfel» și cum îi putem ajuta să iasă din cercul vicios al singurătății.
Dorințe călătoare în trei povestioare
Cu toții avem dorințe, mai mult sau mai puțin realiste. De la sine lucrurile nu se mișcă singure, dar cu încredere în propriul vis, pasiune și perseverență, dorințele se pot împlini. Aceasta este morala poveștilor din această carte: cele trei personaje principale ale poveștilor, două fete și un băiat – fetița care suportă abuzurile tatălui său, fetița de pescar care dorește să învețe, să scrie și să citească și băiețelul care simte că cedează fizic după obositoarele antrenamente de tenis, cred cu tărie în dorințele lor și astfel acestea prind formă, culoare, viață; atunci când îți dorești ceva din tot sufletul, întreg Universul conspiră la împlinirea a ceea ce îți dorești, a ceea ce simți că este benefic pentru tine!
Povești cu îngeri
Aceasta este cartea mea preferată, o carte de povești despre valorile principale pe care părinții le insuflă copiilor: iertarea, iubirea, împăcarea, generozitatea, bucuria, încrederea, compasiunea, recunoștința etc. Exact ca în cazul poveștii cu Tobias, aceste lecții trebuie predate din fragedă pruncie, încă de acasă, din familie. Cele 15 povestioarele sunt scurte, facile, pretându-se lecturii copiilor încă de la vârste foarte mici. Ei se vor identifica ușor cu personajele povestioarelor și își vor însuși rapid trăsăturile de caracter necesare pentru a deveni adulți responsabili, oameni în adevăratul sens al cuvântului! Să nu vă inducă în eroare cuvântul «îngeri», nu este o carte religioasă, ci este mai de grabă o carte de dezvoltare personală pentru copii, de la care se pot iniția discuții constructive și educative despre iubire, iertare, încredere în sine, prietenie, dragostea pentru cei din jurul nostru etc.
Tolba cu povești
O carte cu mult suflet și cu o abordare originală: zmeii pot fi și băieți buni, piticii sunt de gașcă, iar insectele au un vocabular de invidiat… poveștile Claudiei se adresează direct copilului modern, care are nevoie de educație morală, estetică, culturală, intelectuală. Folosind puține cuvinte, ea exprimă stări variate și profunde. Cartea nu abundă în descrieri largi, acțiunile poveștilor se desfășoară rapid, poveștile curg ușor. Și pentru că nu se dezice de profesia ei de bază (profesor), Claudia a simțit nevoia de a reda în cuvinte, de a explica morala fiecărei povești. Pentru adulți acest lucru ar putea părea redundant, superfluu, însă pentru copii este mai mult decât necesar, deoarece prin repetiție li se fixează mult mai bine informația învățată.
Sănătate la îndemână
Cartea este o broșură despre un stil de viață sănătos, pe înțelesul celor mici, cu imagini clare și sugestive, cu rețete și sfaturi pentru încredere în sine, o ținută atletică și sportul în aer liber (mersul pe bicicletă, săritura corzii, role etc.) și o alimentație sănătoasă, constând în consumul de fructe, legume, cereale și semințe.
Deoarece copiii fac tot mai puțină mișcare și au o alimentație haotică, mi se pare extrem de important să conștientizeze încă de mici cum se pot ajuta singuri ca să ajungă adulți sănătoși frumoși.
Bubu în lumea bebelușilor
Când Greuceanu era la mami în burtică, cu mult înainte de a afla că va fi un băiețel năzdrăvan sau ce nume va purta, l-am „poreclit” Buburuză, și, pe scurt, Bubu. Așa că atunci când am aflat de cartea Claudiei, nu am putut să nu apreciez minunata coincidență.
Cartea este o frumoasă intertextualitate: poezii facile se îmbină armonios cu un text gingaș, ambele adaptate pentru a fi înțelese și învățate rapid de copii. Bubu călătorește prin acest labirint numit viață (Bubu în burtică, Bubu la maternitate, Bubu acasă, Bubu şi băiţa, Bubu şi prietenii, Bubu şi poveştile, Bubu la botez, Bubu şi muzica), având parte de aventuri inedite și magice; cartea vrea să ne arate ce înseamnă din perspectiva noului locuitor al Planetei adaptarea la viața extrauterină.
După reacțiile lui Greuceanu, Claudia a surprins cât de minunat e să fii bebeluş! Ne-am bucurat să îl însoţim pe Bubu în Lumea Bebeluşilor și să ne regăsim amândoi în aventurile acestuia!
Dacă aveți și voi un Bubu (sau oricum îi spuneți suflețelului care v-a schimbat total viața) acasă, nu ratați cartea! Citiți împreună cu ghemotocul din ea! Astfel veți crea împreună amintiri minunate și veți rememora clipe ce au trecut mult prea repede… deoarece, da, cu nostalgie observăm cât de repede trece timpul și cât de repede cresc suflețelele cărora le-am facilitat venirea în lume!
Facebook Comments