|

Croazieră pe Marea Mediterană: un concediu de vis!

Aveam atât de mare nevoie de o vacanță că i-a luat creierului și corpului meu 3 zile să se relaxeze, timp în care am avut cele mai crunte dureri de cap. Avusesem o perioadă foarte încărcată, în care ajunsesem să muncesc și mai mult doar ca sa nu mă gândesc cât de mult muncesc de fapt. Burnout îi spun specialiștii. Epuizare i-au spus prietenele mele. Așa că vacanța asta a fost exact ce aveam nevoie: relaxare (8 zile croazieră pe Marea Mediterană, citit, stat la soare, spectacole), relaxare (7 orașe-port minunate vizitate la pas) și iar relaxare (mâncare delicioasă, savori exotice, în cel mai minunat peisaj: marea nemărginit de calmă). 8 zile alături de cei dragi, o vacanță de vis, amintiri de neuitat, relaxare, pe vasul de croazieră Costa Diadema!

itinerariu Costa Diadema

Secretul unei vieți liniștite pare să fie gândirea pozitivă: ceea ce gândești, atragi! Iar noi ne-am dorit atât de mult un concediu ieșit din comun că destinul ni l-a trimis: soțul meu a câștigat o croazieră pe Marea Mediterană! Părea un vis, ceea ce li se întâmplă de obicei doar altora! Mereu știi pe cineva care a câștigat ceva după care tu tânjești, dar niciodată nu ești tu acela! Acum era însă rândul nostru să avem parte de ceva așa frumos, de amintiri de neuitat! Pentru prima dată nu era nevoie să planificăm nimic, să calculăm, să organizăm, trebuia doar să ne lăsăm purtați de val. La propriu!

Costa Diadema

Vasul de croazieră ce ne-a purtat pe apele Mediteranei este unul foarte nou: inaugurarea oficială a avut loc în 2014! Este supranumit Regina Mediteranei.

Date despre vas:

 • Greutate: 132,500 GT
 • Lungime: 306 m
 • Înălțime: 37.20 m
 • Viteză maximă: 22.4 noduri (41 km/h)
 • Capacitate pasageri: 3,693
 • Capacitate personal: 1,253
 • Cost:    € 550.000.000

Vasul are 19 punți, din care 14 sunt pentru public, 5 sunt pentru personal și numărul 13 nu se folosește:

 1. Excelsior
 2. Sara
 3. Centenary
 4. Perla Di Venere
 5. Eldorado (promenada de 500 de metri)
 6. Braganza
 7. Conde
 8. Star of India
 9. Bizantino
 10. Hortensia
 11. Timur
 12. Stella d’Africa
 13. (Număr nefolosit)
 14. Millennium Star
 15. La Fenice

 

În total sunt 1,862 cabine, divizate în 14 categorii diferite, incluzând cabine interioare, cabine cu balcon și apartamente. Și totul este chiar la superlativ, de la organizare, la curățenie, servire și atmosferă.  Numai să nu vrei nu ai ce face pe el!

Organizare

La îmbarcarea pe vas, fiecare pasager primește un card, care conține toate datele sale (necesare pentru debarcare și îmbarcare în fiecare port, pentru a evita pasagerii clandestini sau identificarea pasagerilor care nu au reușit să urce înapoi pe vas în timp util și căutarea acestora). Cardul reprezintă și singura modalitate de plată a serviciilor pe vas!

În fiecare seară, în cutia poștală de lângă ușă se pun fluturași cu și despre activitățile organizate la bord, „Diario de bordo” (jurnalul de bord) – foaia de informare despre ziua următoare (portul în care se oprește vasul, ora ancorării, ora plecării, starea vremii, detalii despre orașul port și potențiale excursii în zonă, evenimente culturale etc.) și oferte. Nimic insistent, nimic deranjant. Totul cu o discreție desăvârșită.

Meniul

All inclusive și puțin mai mult! Este imposibil să nu găsești ceva să îți placă, oricât de mofturos ai putea fi: eu mi-am satisfăcut pofta de pește și fructe de mare, Greuceanu a savurat (de 3 ori pe zi) paste, iar soțul a degustat bunătățile de porc și pui. Fiecare cu gusturile și excentricitățile sale!

(În timp ce scriu aceste rânduri savurez un mousse de căpșuni și smochine proaspete de Mallorca, pe punte, la soare! Când voi fi mare îmi doresc să devin pasager – neclandestin – de croazieră.)

Îmi place mult sloganul Costa în ceea ce privește mâncarea: Taste, not waste! Prin această campanie, Costa Cruise, compania sub care operează vasul Costa Diadema, își propune să promoveze consumul responsabil de alimente, reducând risipa de mâncare cu 50% până în 2020 (și, credeți-mă, de nevoie de așa ceva!)

Loc de joacă

Nici copiii nu au fost ignorați pe vas: există o zonă specială pentru ei, cu jocuri, activități și animatori, iar o dată pe zi are loc un spectacol interactiv cu celebrul personaj de desene animate, Peppa Pig. Pentru Greuceanu însă nu au prezentat interes: îi este teamă de persoane mascate / costumate!

Personalul

O lume mai pestriță nu cred că am văzut nicăieri, un Turnul Babel modern, cu oameni de peste tot, vorbind o multitudine de limbi diferite, cu un singur țel: relaxare, distracție! Chiar și personalul de pe vas vorbește mai multe limbi: majoritatea provenind din țări asiatice (Filipine, Indonezia, China, India etc.), vorbesc cursiv italiană, franceză, engleză și portugheză. Ba unii știu chiar și rusă sau germană!

Activități

În fiecare zi erau organizate spectacole și activități pentru toate vârstele și gusturile: spectacol de operă, cabaret, ventriloc, teatru de păpuși etc. La teatru, același spectacol se repeta de două ori pe zi, pentru a putea fi urmărit de toată lumea. Și, de fiecare dată, sala era plină!

Întrucât am ales să îl luăm și pe Greuceanu cu noi, am decis că vom evita plimbările lungi și excursiile suplimentare, care ar fi fost prea obositoare pentru un pitic-uriaș de 3 ani, și ne-am concentrat asupra zonelor turistice din proximitatea portului. Și chiar și așa ne-am plimbat mult, foarte mult!

Dar despre asta… în articolul dedicat orașelor-port vizitate!

Facebook Comments

Similar Posts