|

Croazieră pe Marea Mediterană: 9 zile de vizitat și relaxare!

După cum povesteam, am avut parte de 8 zile alături de cei dragi, o vacanță de vis, amintiri de neuitat și relaxare… ! Și întrucât am ales să îl luăm și pe Greuceanu cu noi, am evitat plimbările lungi și excursiile suplimentare, care ar fi fost prea obositoare pentru un pitic de 3 ani. Așa că ne-am concentrat asupra zonelor turistice din proximitatea portului. Și chiar și așa ne-am plimbat mult, foarte mult!

Avantajele unei croaziere

Din punctul meu de vedere, o vacanță de acest gen are multe avantaje, dincolo de faptul că este o experiență interesantă în sine:

  • Este ocazia ideală de a vizita rapid mai multe localități port frumoase. Astfel, îți faci o părere despre obiectivele turistice, atmosferă și știi dacă vrei să revii să le vezi în detaliu sau nu.
  • Există permanent ceva de făcut pe vas: sunt zeci de terase și baruri și cluburi și restaurante, cu stiluri muzicale sau tematică diferite, cinema, teatru, piscine, cazino, magazine… bani să ai, că pe ce să îi cheltui există clar!
  • Dacă ești prea obosit, nu te simți bine sau pur și simplu nu ai chef să te dai jos de pe vas să vizitezi orașele, nu ești obligat! Poți rămâne pe vas și profita de activitățile propuse de organizatori.
  • Este o formă extrem de confortabilă de a călători. Nu ai stresul traficului, în timp ce dormi, vasul plutește alene spre destinație, uneori chiar mii de kilometri distanță, în cea mai mare siguranță!

La Spezia, Italia

Prima oprire: pitorescul orășel-port La Spezia. Orășel istoric, este unul dintre principalele porturi militare și comerciale italiene și găzduiește arsenalul marinei italiene. De altfel, La Spezia reprezintă și unul din punctele de plecare a vaselor de agrement către Cinque Terre, o suită de 5 localități mici, aflate pe coasta Rivierei italiene, caracterizate prin case colorate și podgorii pitorești terasate pe culmile abrupte.

LaSpezia

Piticul a avut o dimineață agitată, semn că nu și-a revenit după obositorul drum de la Timișoara la Civitavecchia, de unde ne-am îmbarcat. Așa că ne-am limitat la vizitarea zonei portuare, atât de calmă și liniștită. Vasul a acostat departe de zona de agrement, dar ne-am folosit de un autobuz pus la dispoziție special pentru a ajunge în zona centrală. Ne-am savurat cafeaua pe ponton și ne-am bucurat de soarele cald. Italienii fac o cafea a naibii de bună, dar tare, că îți simți inima galopând, iar eu sunt hipotensivă și ador cafeaua („în viața reală”). Seara ne-am petrecut-o pe vas, explorând-i cotloanele și bucurându-ne de fiecare clipă.

Savona, Italia

A doua oprire: Savona, un orășel surprinzător! Acostarea a avut loc foarte aproape de centru, așa că ne-am plimbat liniștiți pe străduțele înguste și romantice. Am vizitat Catedrala di Nostra Signora Assunta și Cetatea Priamar – cea mai importantă atracţie turistică a oraşului.

Savona_Priamar

Oarecum așteptat, în port am fost asaltați de vânzători ambulanți, dar niciunul deranjant de insistent, totul cu o decență ciudată. Un kenyan tânăr ne-a „vrăjit” însă 3 brățări colorate și ne-a oferit 4 statuete drăguțe, „for family, for harmony” (doi elefanți pentru dormitor, o broască țestoasă pentru baie și o bufniță pentru camera lui Greuceanu).

Marsilia, Franța

Ziua trei a excursiei ne-a găsit în Marsilia, un oraș superb, plin de încărcătură istorică, unde cu siguranță vom reveni! Deși portul ne-a întâmpinat cu un vânt năprasnic, de abia ne țineam pe picioare, ne-am îndrăgostit iremediabil de panorama și calmitatea locului. Fără vreun plan prestabilit și fără indicii, am descoperit la pas Catedrala Notre Dame de la Garde – simbolul orașului, și MuCEM (Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée) – muzeul civilizațiilor europene și mediteraneene.

Marsilia_Franta_CatedralaNotreDameGarde

Marsilia_Franta_MuCEM

Marsilia_Franta_MuCEM

Atât de mare a fost intensitatea vântului încât plecarea vasului a fost amânată cu câteva ore, până s-au mai liniștit apele! Ceea ce m-a impresionat a fost însă nivelul de securitate impus: la intrarea în locuri publice, centre comerciale sau zone turistice erau polițiști care verificau fiecare persoană în parte de dispozitive explozive. Asta spune multe despre nivelul de stres al oamenilor ce trăiesc în Franța! Seara am petrecut-o… la Cazino! Dă dependență, e adevărat, dar ne-am recuperat banii și am câștigat și niște suveniruri drăguțe! Deh, nu e ca și cum am face asta în fiecare zi!

Barcelona, Spania

A patra oprire a uriașului vas a fost în portul orașului nostru de suflet, Barcelona. Descoperind tainele acestui oraș superb ne-am petrecut luna de miere în urmă cu ceva ani și a fost o plăcere să îl revedem. Barcelona este cel mai modern și important port al Mării Mediterane, motiv pentru care erau multe vase de croazieră acostate în aceeași zonă. Priveliștea era fascinantă! Fiindcă are foarte multe de oferit turiștilor, am fost nevoiți să ne alegem doar un punct de vizitat – decizia a fost simplă: Grădina zoologică. Știam că va fi un mare avantaj în interesul lui Greuceanu!

Grădina Zoologică din Barcelona găzduiește aproximativ 500 de specii și peste 7000 de animale: o multitudine de specii de maimuțe, zebre, struți, canguri, căprioare, dromaderi, cămile, elefanți, girafe, rinocer, hipopotam, urși, hiene, broaște țestoase de toate dimensiunile, lei, tigrii, flamingo, păsări de toate mărimile și culorile. Ceea ce apreciez în mod deosebit e faptul că unele păsări se plimbă nestingherit printre vizitatori (de exemplu păuni), dar și că țarcurile sunt mari, curate și amenajate în așa fel încât nu dă sentimentul de închisoare. Cu toții am fost fascinați. Numai în micul loc de joacă din centrul grădinii am petrecut o oră întreagă!

Barcelona Zoo

Barcelona Zoo

Barcelona Zoo

Barcelona Zoo

Barcelona zoo Loc de joaca

Și pentru că grădina zoologică este localizată în Parc Ciutadella, o magnifică oază verde în mijlocul orașului, am vizitat și Fântâna La Cascada, o construcție superbă decorată din plin cu statui (cum ar fi Nașterea lui Venus sau Carul Aurorei, sora lui Apollo, zeița Lunii).

Barcelona Parc Ciutadella

Cu siguranță vom reveni, să revedem locurile dragi nouă: Guell Park, Rambla, Mont Juic. Cele 6 ore de plimbare continuă au fost prea obositoare pentru pitic, așa că seara am petrecut-o pe vas, fiecare făcând ce știa mai bine: eu, citind, băieții, bălăcindu-se în piscină.

Costa diadema piscina exterioara copii

Când s-a lăsat frigul, am fost „nevoiți” să ne mutăm distracția la piscina interioară! Ce „tristețe”…

Costa Diadema piscina interioara

Palma de Mallorca, Spania

A cincea oprire, Palma de Mallorca, a fost o surpriză foarte plăcută pentru noi. Un oraș cochet, romantic, cu aer istoric și atmosferă de vacanță! Mallorca este cea mai mare dintre insulele Baleare. Capitala sa este Palma de Mallorca, destinație preferată de turiștii pentru plajele superbe și viața de noapte.

PalmaMallorca_CatedralaSantaMaria_SeasideView

Am ajuns lejer cu autobuzul din port în centrul orașului, unde am vizitat clădirea muzeului de artă contemporană și Catedrala Santa Maria de Palma, sau La Seu în catalană, o construcție impunătoare, maiestuoasă, cu un aer de castel. Greuceanu a străbătut în fugă terasele și aleile parcului ce înconjoară catedrala, căutând prințesa!

PalmaMallorca_CatedralaSantaMaria

PalmaMallorca_CatedralaSantaMaria

Pentru mine, prezența pomilor plini de portocale sau smochine pe marginea drumului e întotdeauna o încântare, mi-ar plăcea să trăiesc într-o așa zonă (să mă retrag în Tenerife la bătrânețe e planul meu de pensionare!)

Palma de Mallorca fructe exotice

Palma de Mallorca fructe exotice

La fel de mult mă fascinează și artiștii stradali: doar în Spania am întâlnit scrisul literelor prin reprezentarea animalelor în poziții diferite. Chiar dacă acest scris se poate învăța, exersa, e nevoie de talent pentru a ți-l însuși!

Se pare că la fel de mult le-a plăcut insula și altora, căci doi colegi de croazieră nu au ajuns la timp pe vas și, după alertarea poliției și o așteptare de jumătate de oră, vasul a plecat fără ei.

Zi relaxantă pe mare

„Ziua relaxantă pe mare?” sau „Ziua relaxantă pe mare!?”? Da, clar, cu semnul întrebării, că pe noi mai mult ne-a agitat! Greuceanu a profitat de Pasta Festival și a degustat din plin tot felul de combinații culinare cu paste, eu am ales să îmi petrec amiaza la soare, pe punte, iar soțul… și-a dat seama că nu îi place să stea degeaba 😉 nici nu poți sta numai cu nasul în farfurie sau cu cafeaua în față. Poate că e ceva cu care te poți obișnui (regret că am ales să aduc doar o singură carte cu mine! nu mai fac această greșeală, promit!), dar nu e încă momentul! Și totuși, pentru Greuceanu a fost o zi plină, cu alergat, explorat și jucat, că a cerut singur la somn de după masă, ceea ce rar se întâmplă! Am folosit chiar și serviciul de spălare a hainelor, ceea ce a fost o decizie excelentă și m-a scutit de un stres suplimentar acasă! Am luat la rând spectacolele, am făcut mici cumpărături și ne-am făcut plinul cu vitamina D de la soare direct… păcat că nu s-a prins bronzul!

Palermo, Sicilia, Italia

Penultima oprire a vasului de croazieră a fost în Palermo, pe insula Sicilia. M-a șocat încă de la început traficul infernal, aglomerația exagerată și lipsa respectării minimale a regulilor rutiere: pietonii se aruncau printre mașini, motocicletele evitau ambuteiajele trecând pe trotuar, iar șoferii pur și simplu nu țineau cont de vreun indicator sau prioritate – e o adevărată junglă! Am profitat de oferta unuia dintre furnizorii de transport de tip „Hop on, hop off” și astfel am văzut cele mai importante obiective turistice din oraș în siguranță. M-a surprins senzația permanentă de decrepitudine, de ramolire, de oboseală: clădiri vechi și neîntreținute contrastau cu arhitectură fascinantă. Vremea senzațională însă ne-a ajutat să petrecem amiaza și seara pe punte, împreună, distrându-ne cu un joc de fotbal de masă sau pur și simplu profitând de soare…

Palermo church

Palermo_HopOnHopOff

Roma, Italia

La finalul croazierei am decis să mai rămânem o zi în deplasare și să vizităm (pe fugă) Roma. Pentru Greuceanu a fost o zi agitată, cu trezire la 7 (la 8 am eliberat cabina), debarcare la 10:30, traversat Civitavecchia pe jos până la gară, o oră de mers cu trenul până la Roma… așa că am decis să nu forțăm nota și să ținem la minim obiectivele turistice de vizitat. Am ales să luăm metroul până la Colloseum și Piramidă – cimitirul penticostal unde este înmormântat poetul John Keats. De îndată ce s-a întunecat, am savurat o pizza și un suc și am bătut în retragere. O încununare de succes a unui concediu minunat!

Roma Colloseum

Roma Colloseum

Piramida - cimitirul penticostal unde este înmormântat poetul John Keats

Piramida - cimitirul penticostal unde este înmormântat poetul John Keats

Ce regret

Că Greuceanu a petrecut atât de mult timp în fața tabletei sau jucându-se pe telefon. Pentru un copil de 3 ani este totuși plictisitor să stea cuminte pe terasă sau într-un singur loc neinteresant pentru el timp îndelungat.

Aș mai repeta experiența?

Clar! Peste câțiva ani însă, când Greuceanu va înțelege ce se întâmplă și va fi cu adevărat acolo pentru excursia în sine cu familia! Cu un copil de 3 ani este însă extrem de greu… de obositor!

Facebook Comments

Similar Posts