Cutia cu fericire sau cum să-ți creezi propriile antidepresive motivaționale
Cutia cu fericire e sursa mea de optimism când lucrurile par să nu meargă în direcția pe care mi-o doresc, e metoda mea de măsurare a bucuriilor anului încheiat și avântul necesar unui start excelent în noul an. Întotdeauna la început de an suntem cu toții optimiști, încrezători, ne propunem să facem lucruri mărețe, dar rezoluțiile le uităm în nici o lună și ne lăsăm pe tânjeală.
Nu m-am dat niciodată în vânt după noaptea de Revelion. Nu m-a încântat să stau cu ochii pe ceas, așteptând să treacă timpul, căci asta fac în orice noapte cu insomnii, număr secundele obsedant. Nu mi-a plăcut nici să stau la mese ore în șir, mâncând mai mult decât aș fi mâncat în orice altă zi din an, și plătind mult mai mult decât aș fi plătit pentru aceleași preparate în alte împrejurări. Nu am fost niciodată o clubberiță, pot număra pe degete de câte ori am fost într-un club în ultimii 10 ani (pe vremea mea, se numea discotecă, cu sarcastica formulare «discotelniță»). Totuși, e ceva ce mi-a plăcut mereu în noaptea de Revelion: senzația minunată că e un nou început. Că tot trecutul poate fi șters cu buretele și contează doar prezentul. De câte ori nu te-ai bucurat când, la loz în plic, în locul unui bilet “Necâștigător”, ai tras un “Mai încearcă o dată!”?! E același lucru, dar mesajul sună mult mai bine! Al naibii de plăcut e sentimentul că mai ai o șansă, că poți să faci lucrurile altfel.
În casă la noi cutia cu fericire face parte dintr-un adevărat «ritual magic» în noaptea dintre ani și asta o face și mai specială: ne adunăm cu toții în sufragerie, răsturnăm cutia și începem să citim bilețelele, rememorând întâmplările sau evenimentele notate sau pur și simplu meditând asupra cugetărilor sau citatelor motivaționale. Exact la fel procedez și când sunt cu moralul la pământ, scot cutia, o contemplez, iar apoi încep să îmi schimb starea cu ajutorul minunățiilor citite pe bilețele. Funcționează de fiecare dată. E ca și cum bateriile mi s-ar încărca instant!
Așa că eu am renunțat la rezoluții și presiune inutilă asupra proprii-mi persoane și am decis să mă concentrez pe prezent. Vă recomand acest exercițiu psihic și emoțional, e o metodă excelentă să vă creați propriile antidepresive motivaționale și să vă bucurați de fiecare zi în parte!
De ce aveți nevoie?
- o cutie / un borcan
- instrumente de scris
- post-its
Cum se procedează?
Este la alegerea voastră cum faceți – puteți alege o cutie decorată sau simplă, un borcan transparent sau unul opac/colorat, post-its de diverse forme și dimensiuni, sau unde țineți cutia/borcanul. Eu am ales o cutie simplă, blanc, de formă hexagonală, pe care am așezat-o în spațiul meu dedicat dezvoltării personale și spirituale (pe modelul Feng Shui). Zilnic, în cutie se pune un bilețel care conține un mesaj optimist. Eu, în funcție de ce am făcut în ziua respectivă, îmi notez pe post-it o întâmplare fericită / care mi-a adus zâmbetul pe buze, un citat motivațional care m-a inspirat, un citat dintr-o carte pe care am citit-o sau orice îmi trece prin cap în acel moment. Pentru fiecare categorie de mesaj am un post-it colorat diferit, pentru cazul în care îmi doresc în momentele de cumpănă să citesc doar un anumit tip de subiect.
Ce altceva mai puteți face cu această cutie?
De curând mi-am comandat de un borcan magic. Vreau ca bilețelele purtătoare de fericire să se mute în casă nouă, personalizată, iar actuala lor locație să își schimbe destinația: în cutie voi pune tot bilețele, de această dată însă legate de ceea ce citesc – pe o parte a post-it-ului voi scrie titlul și autorul, iar pe cealaltă voi nota un citat care mi-a atras atenția, ce m-a impresionat la carte sau, din contră, ce m-a dezamăgit. Revin cu demonstrația, când e gata! Voi folosi din nou culori diferite la foi, pentru a mai bună organizare. Așa contorizez ce cărți am citit, câte au fost și ce mi-a atras atenția la ele. Să mai spun că mi-am propus să citesc 78 de cărți anul acesta?
Cutia poate înlocui cu succes : în loc să prindeți imaginile / bilețelele cu dorințe de un panou, le puteți depozita în cutie / borcan. Dar cel mai important e să nu uitați de ele și să reveniți periodic asupra lor, nu numai ștergând cutia / borcanul de praf, ci imaginându-vă fiecare experiență în parte, energizându-vă astfel dorințele.
În cutie / borcan puteți să vă țineți și provocările, acel bucket-list / to-do-list al chestiilor pe care vă doriți să le faceți de-a lungul anului / vieții. Scrieți-vă dorințele / provocările pe câte un bilețel și puneți-le pe toate în cutie; amestecați bine bilețelele, ca să nu le extrageți în ordinea în care au fost scrise; când simțiți nevoia unei schimbări, trageți un bilet și faceți tot posibilul să duceți la împlinire provocarea notată pe bilet. Niciodată nu e prea devreme, niciodată nu e prea târziu! 🙂 iar dacă provocarea are nevoie de o pregătire în prealabil, iată momentul excelent pentru a-ți revizui prioritățile!
Când e momentul ideal pentru cutia cu ferire?
Oricând! Nu contează că nu ai început din prima zi a noului an, azi poate fi prima zi! Mult succes la vise împlinite și fericire!
Facebook Comments