Ce lună a lui mai plină am avut!
Nu sunt blogger pentru că nu am timp să fiu. Sunt o persoană care are o pasiune pentru scris și citit și care vrea să împărtășească cu cei din jur ce i se pare interesant. Și ceea ce face, nu ca să se laude, ci ca să dea idei. Așa că m-am gândit, o dată sau de două ori pe lună, să scriu despre evenimentele la care am participat, proiectele ce mi-au atras atenția sau pe care le desfășor/inițiez sau mărunțișurile care ne luminează ziua.
Pentru mine, luna mai a fost una bogată în evenimente. După ce prima jumătate a lunii a fost marcată de o delegație în California, care m-a ajutat să îmi schimb perspectivele și prioritățile, a doua jumătate a lunii a stat sub semnul culturii.
Nici bine nu am aterizat pe tărâm european că am și intrat direct în pită: la Institutul Cultural Francez a fost lansată revista „Regatul cuvintelor”, coordonată de scriitorul Petre Crăciun. La lansare au participat micii cititori ai Școlii Gimnaziale nr. 25 Timișoara și Liceul Teoretic David Voniga Giroc, precum și scriitoarea timișoreancă Monica Rohan, părinți și cadre didactice.
Numai bine m-am acomodat cu fusul orar că încă un eveniment mi-a vibrat prin antene: lansarea primelor 3 volume ale seriei Istoria povestită copiilor, rămane scrise de Simona Antonescu. Nu puteam să las evenimentul nemarcat, așa că la clubul de lectură de la clasa a II-a am citit Manuscrisul gemenilor, primul capitol din volumul Decebal și un solomonar misterios. La bibliotecă am lăsat listate pentru copii și cadrele didactice și afișul de promovare a lansării ce a avut loc la librăria La Două Bufniţe. Ca să nu spună nimeni că nu a știut… iar lansarea a fost minunată! Copiii au fost fascinați de vânătoarea de comori, care i-a convins și mai mult că volumele vor fi pe gustul lor!
Era cazul să fiu și organizator de eveniment, nu doar spectator, așa că am fost onorată să accept invitația Institutului Cultural Francez de a ține, alături de Brumar Publishing House, un atelier de lectură copiilor participanți la Căsuța Piticilor 2018. Așa că am citit Povești cu pitici pentru cei mai mici.
Și mai a fost o lună excelentă și pentru a mentora un proiect nou și mai mult decât binevenit, coordonat pe Asociația mea dragă, Bastionul ArtLitTim, de Anca Duducea și Larisa Vasile: Citești, crești și te însănătoșești Scopul proiectului este de a aduce cărțile mai aproape de copiii cu probleme de sănătate internați pe secțiile de pediatrie din spitalele din Timișoara, iar în acest sens cele două tinere voluntare și-au propus să amplaseze biblioteci cu acces ușor și gratuit în aceste secții. Pentru fiecare secție dorim să amenajăm o bibliotecă cu patru rafturi, a câte 25 de cărți pentru fiecare raft, împărțite pe grupe de vârstă (2-6 ani, 6-10 ani, 10-14 ani și 14+, unde includem și părinții aparținători), plus câteva jocuri educative și de societate. Rafturile există, așteaptă să fie umplute cu cărți, jocuri și jucării care să aducă celor mici o clipă de relaxare și o distragere a atenției de la suferință. Pentru a duce la bun sfârșit proiectul, avem nevoie de ajutor! Primele cărți vin de la noi, ca Asociație ce promovează arta pentru copii și adolescenți, donatori, anonimi sau nu, ne-au întins o mână, însă ne bucurăm de orice ajutor, oricât de mic.
Un moment de suflet a fost pentru mine (și) anunțul că volumul Legenda cerului, de Ileana Vasilescu (Editura Creanga Fermecată), volum la care am lucrat pe partea de corectură și consiliere editorială, a văzut lumina tiparului. Cartea (62 pagini, integral color) conține o poveste frumoasă și educativă, care îi introduce pe copii în tainele astronomiei, activități pentru micii și mai măriceii cititori și vine însoțită de un joc cu zaruri și pioni de explorat în familie. Minunată apariție editorială!
Clubul de lectură de la Penitenciar a avut și luna aceasta binecunoscuta-i funcționare, cu un invitat venit de la Iași special pentru această întâlnire: poetul Mihăiță Tălpălaru. Acesta și-a manifestat interesul de a participa la o întâlnire cu persoanele private de libertate încarcerate pe Popa Șapcă încă de anul trecut, când a aflat de inițiativa noastră, și a făcut tot posibilul să prezinte în acest cadru mai puțin convențional volumul său de poezii publicat în 2014, Primul eu. Poezia este un limbaj universal, înțeles de toți, indiferent unde se află în momentul vieții sau de starea de sănătate (poetul este imobilizat în scaunul cu rotile în urma unei boli degenerative).
În cadrul proiectului Citește după cei 7 ani de-acasă, activitatea lunii mai a fost una cu caracter nobil: Citim și dăruim: donații de cărți și activitate de lectură pentru clasele de la sat. Astfel, de-a lungul întregii luni, copiii implicați în proiect au donat cărți, cu scopul de a ajuta la nașterea altor biblioteci și de a facilita accesul la lectură copiilor aflați în situații vulnerabile. În acest sens, am decis, împreună cu celelalte doamne coordonatoare, să împărțim cărțile în trei:
– 10 volume au mers către doamna profesor Aida Andreea Grecu, susținând dorința ei de a premia elevii clasei a VIII-a la încheierea ciclului gimnazial (4 cărți au fost deja primite din alte surse): „Sunt 14 copii de clasa a VIII-a, de la Școala M. Kogălniceanu din comuna Țigănași, județul Iași. Sunt diriginta lor. E o generație cum o dată la 4, 5 ani se naște în mediul rural. Copii cu mult bun simț, inteligenți, buni, deosebiți!“
– 176 de cărți vor face parte din bibliotecile secțiilor de pediatrie din județul Timiș și Mehedinți, în cadrul proiectului Citești, crești și te însănătoșești!
– restul de cărți vor ajunge la Școala Gimnazială Comuna Bucovăț, Jud. Timiș, unde vom constitui o bibliotecă stradală pe parcursul acestei veri
Ehe, chiar a fost o (jumătate de) lună plină! Iunie pare a fi mai liber, oare chiar așa o fi?!?
Facebook Comments