Editura Creanga Fermecată a început cu mai bine de 2 ani în urmă, în calitate de corector a minunatelor povești create de Ileana Vasilescu.
Ileana Vasilescu este mama a 3 copii (acum mari și la casele lor), bunica a 5 nepoți, pedagog Waldorf. În cărțile ei abordează teme complexe și sensibile, atât din prisma propriei experiențe, cât și din prisma formării ca pedagog.
Editura Creanga Fermecată este o editură tânără, 100% românească, ce promovează cărți sănătoase, scrise cu har și cu grijă în stilul specific pedagogiei Waldorf.
Cea mai recentă carte publicată, Legenda cerului, își propune să readucă astronomia printre interesele copiilor, prezentând, într-o manieră ludică, creativă și facilă, constelațiile ce se văd de pe cerul României. Cartea are ca inspirație o legendă veche, românească, care dă și denumirea volumului. Povestea este completată de ghicitori din folclor și de sugestii de jocuri ajutătoare în învățarea astronomiei, care îmbină craftul cu voia bună.
Cartea este însoțită și de un joc minunat pentru întreaga familie: un joc de societate care se joacă cu ajutorul zarurilor, mutând pionii pe o tablă de joc, având la bază personajele și încercările din poveste. Acest joc are multe valențe – aduce veselie, timp de calitate petrecut împreună, socializare, dar nu sunt de neglijat nici virtuțile pedagogice – educă atenția, răbdarea, ajută la învățarea constelațiilor și familiarizarea cu Cerul astronomic.
A fost o bucurie să lucrez la această carte. Pentru mine este foarte important ca poveștile pentru copii să fie scrise corect, atât gramatical, cât și din punct de vedere al semnelor de punctuație, așa că am pus suflet în fiecare cuvânt și în fiecare literă. Astronomia e un domeniu neexplorat de sistemul clasic de învățământ, copiii cunosc doar luna, soarele și stelele (ca idee generică), dar nu le știu identifica, vizualiza pe cer. Și e păcat, pentru că poate deveni o pasiune frumoasă și sănătoasă, mai ales că poate fi ușor împărtășită cu prietenii și implică mult stat în natură, la aer curat. Volumul Legenda cerului vine ca o ploaie binefăcătoare pe un teren arid: de aici în colo ține numai de noi să le arătăm copiilor și această latură a lumii!
https://www.facebook.com/Ed.Creanga.Fermecata/videos/1615741205211203/
Cartea urmărește deschiderea orizontului copiilor spre acest domeniu nou și stimularea interesului acestora pentru cunoașterea astronomiei, îmbogățirea cunoștințelor cu privire la obiectele și fenomenele din spațiul cosmic, prin punerea în practică, interactiv, a noțiunilor de bază din astronomie, astrofizică și cosmologie prezentate în poveste, înainte de a porni în aventura stelară! Temele abordate (teoretic și practic) în carte sunt: bolta cerească și constelațiile, recunoașterea principalelor stele și constelații ale cerului de vară din România, vecina noastră, Luna, precum și relațiile care se crează între corpurile cerești din galaxia noastră.
Cred cu tărie că prin intermediul acestei perechi, carte + joc, copiii vor fi atrași să învețe astronomie și să dorească să cunoască mai multe despre spațiu și Univers, prin practică și interactivitate. Prin urmare, învățând constelațiile și să se orienteze pe bolta înstelată, copiii vor putea să găsească obiecte pe cer, să le observe și să-și pună întrebări în legătură cu ele. De asemenea, vor fi interesați că petreacă tot mai mult timp în aer liber, să facă observații astronomice, pentru a pune în practică cele învățate din carte.
Colaborarea mea cu
Facebook Comments