Manifest pentru citit, pentru povești

Sunt peste 10 ani de când organizez ateliere de lectură, de povești pentru copii. 10 ani în care am crescut și eu, alături de copii. Nu aveam omuleț rupt din sufletul meu când am început, a fost doar pasiune, dragoste pentru carte și copii. Nu e profesia mea, nu le știu pe toate, am o groază de idei de îmbunătățire. Dar atelierele de lectură nu sunt (doar) storytelling. Sunt interacțiune umană, bucurie, dezvoltare personală, revenire în lumea magică a copilăriei.

Cred că poveștile sunt cea mai complexă tehnologie creată vreodată de oameni, poveștile sunt baza tuturor lucrurilor din societatea noastră, trecută sau contemporană, iar modul în care interacționăm, construim, comunicăm, trăim și visăm derivă din povești. Poveștile sunt și vor fi liantul dintre oameni.

Toate fiinţele umane se nasc cu nevoia de a asculta şi de a spune poveşti… dar cea mai mare nevoie a lor este aceea să aibă poveşti incredibile de trăit. Harvey Cox

Oamenii învață din povești, se lasă convinși prin intermediul poveștilor, se lasă conduși de povești, pentru că acestea înseamnă emoție. Înainte de a învăța să citim, cu toții am ascultat povești. Informația, cunoștințele, lecțiile, învățămintele sunt mai ușor asimilate dacă ascultătorul empatizează, iar empatia se realizează prin emoție, prin implicare sufletească.

Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieţii omeneşti… cu poveşti ne leagănă lumea, cu poveşti ne adoarme… Ne trezim şi murim cu ele. Mihai Eminescu

Poveștile fac parte din viața noastră, indiferent că vorbim de discursuri, negocieri, marketing și vânzare, branding, dezvoltare personală, relațiile cu clienții sau cu familia, dar cred că nu petrecem suficient timp, nici în copilărie, nici în viața de adult, și nici nu ne căutăm resursele relevante și potrivite pentru a învăța să spunem cele mai bune povești. Punem accent pe a învăța să vorbim, dar nu pe a comunica, pe a spune povestea așa cum trebuie pentru a fi înțeleasă în adevărata ei profunzime și valoare. Spunerea de povești e o abilitate pe care nu mulți oameni o mai au, din păcate, dar asta e și din vina noastră, pentru că nu mai punem accentul pe comunicarea directă.

Viața nu este ce ai trăit, ci ce îți amintești că ai trăit și cum ți-o amintești pentru a o povesti. Gabriel Garcia Marquez

Poveștile nu sunt doar despre incipit, cuprins și deznodământ, sunt despre emoție, despre empatie, despre crearea de amintiri. Îmi amintesc și acum, la zeci de ani distanța, acea duminică noapte călduroasă de vară când m-am trezit alături de bunica mea înainte de primul cânt al cocoșului și mi-a povestit, preț de ore întregi, istoria vieții ei, o viață simplă, dar plină de suișuri și coborâșuri, o poveste minunată din care am învățat multe.

Oare viaţa ne spune poveşti, sau noi îi spunem poveşti ei? Gustavo Tomsich

Vorbim, dar nu comunicăm. Spunem cuvinte, nu povești. Storytelling este despre crearea imaginii în mintea creativă. Realitatea, în forma sa brută, nefiltrată, e haotică, iar noi, oamenii, nu face față prea bine haosului. Un an de zile m-am luptat cu «teoria haosului» pentru lucrarea de disertație și nu pot spune că o stăpânesc… iar haosul zilnic dușman mi-este! 🙂 Drept urmare, avem nevoie de o structură, de un cadru bine definit ca experiențele noastre să fie digerabile, acceptabile. Și așa transformăm totul în povești. Până la urmă, acesta este scopul real al poveștilor – ne ajută să supraviețuim realității și să îi facem față. Poveștile sunt modul în care trăim mai multe vieți – a noastră, dar și a personajelor despre care citim.

Nu întotdeauna adevărul are nevoie de vorbire aleasă, el se mulțumește cu cea mai simplă povestire. Miron Costin

De ce citesc? Pentru că mă rup de realitate, de stres, de nervii de zi cu zi, de supărări, de tristeți, pentru că uit de deadline-uri și de planificări, pentru că simt nevoia să văd că și alții duc aceleași lupte ca mine, dar și pentru a îmi da seama ce norocoasă sunt cu viața pe care o am. Citesc pentru a deveni o și mai bună versiune a mea, o și mai bună mamă, soție, prietenă. Citesc pentru că asta este pasiunea mea și pentru că sunt convinsă că, prin citit, prin storytelling, pot apropia copiii de cărți, construind împreună povești de neuitat!

Foto cover: Visual storytelling

Facebook Comments

Similar Posts