Calendarul activităților sau cum ajutăm copilul să anticipeze evenimente

Un mare efect al cărților asupra mea este că învăț lucruri noi, indirect. Calendarul activităților este un exemplu în acest sens. Nu mai știu exact din ce carte am furat ideea, cert e că zilele noastre au devenit mai liniștite.

Ce este calendarul activităților?

Este un calendar, așa cum îi spune și numele, care îl ajută pe copil să se pregătească sufletește și fizic pentru evenimentele și activitățile ce urmează să aibă loc pe parcursul lunii următoare.

Cum se face calendarul activităților?

Cu câteva zile înainte de începerea unei noi luni, se pregătește un tabel care conține cel puțin atâtea căsuțe câte zile are luna respectivă. În realizarea acestui calendar al activităților cuvântul cheie este împreună, e foarte important ca cel mic să fie implicat direct și să i se asculte părerile în conceperea modelului. Tabelul poate fi realizat in orice aplicație, fie Power Point, Word, Excel sau altele care sunt mai la îndemână. Apoi căsuțele sunt umplute cu cifre, zilele lunii. Dacă are relevanță, se pot marca asemenea unui calendar lunar, cu zilele săptămânii, dispunerea pe căsuțe începând cu ziua săptămânii când pică prima zi a lunii. Ultima etapă în realizarea calendarului este menționarea celor mai importante evenimente și activități de care copilul va avea parte pe parcursul lunii: zile de naștere, cumpărături speciale, călătorii/concedii/vacanțe, orice este nou sau poate fi anticipat și care este important de știut de cel mic, pentru a fi pregătit sufletește.

Calendarul activităților sau cum ajutăm copilul să anticipeze evenimente

Este evident, nu, vă în luna septembrie plecăm în concediu la mare, iar drumul durează o zi?

Cum se folosește calendarul activităților?

Odată marcat un anumit eveniment, cel mic îl așteaptă cu nerăbdare. Împreună, stabiliți regula marcării trecerii zilelor: la finalul zilei (când s-a făcut întuneric afară) desenați / lipiți stickere cu activitățile făcute de copil în ziua respectivă, dimineața (imediat după trezire) faceți un X în căsuța aferentă zilei etc. Nu există o regulă, decideți împreună. Respectați ceea ce ați stabilit și subliniați copilului faptul că a mai trecut / a început o zi.

De ce este important calendarul activităților?

Copiii mici nu au în mod necesar noţiunea timpului, nu știu ce înseamnă mâine, ieri, ei raportează totul la bioritmul propriu. Dar de multe ori pentru noi, părinții, adulții din viața lor, este dificil să ținem evidența numărului de somnuri ce le va avea până la data evenimentului (cea mai ușoară formă de numărătoare inversă). Timpul e un concept abstract, nu poate fi ținut în mână, mirosit, perceput ca atare, de aceea e mai greu de înțeles. Folosind un astfel de calendar, copilul va putea înțelege mai ușor trecerea timpului și nu va mai întreba mereu, confuz, câte zile mai sunt până când… ba mai mult, în cazul în care evenimentul/activitatea implică o pregătire prealabilă (cumpărarea unui cadou, realizarea unei teme etc.), el va ști singur să se organizeze (în timp și în funcție de vârstă, e clar, nu ne putem aștepta ca un copil să devină brusc independent!)

Calendarul activităților sau cum ajutăm copilul să anticipeze evenimente

Pe noi ne-a ajutat tare mult această metodă să îi prezentăm venirea vacanței, a călătoriei la mare, reînceperea grădiniței, ziua lui de naștere, când vom merge la cumpărături la magazinul lui preferat. Deja e o rutină frumoasă, timp de calitate petrecut împreună!

Facebook Comments

Similar Posts