Masa anotimpurilor
În anii mei de învățământ am studiat foarte mult sistemele de instruire și educare alternative și complementare. Din fiecare am reținut și aplicat ce mi s-a potrivit mie ca stil și personalitate, însă cel mai mult am rezonat cu pedagogia Waldorf, care pune accent în primul rând pe dezvoltarea interioară a copilului. Printre multele idei minunate preluate de la acest model de educație este și masa anotimpurilor, o oportunitate excelentă pentru a vorbi copilului despre timp și succesiunea lunilor, anotimpurilor.
Ce este masa anotimpurilor?
Contrar numelui, masa anotimpurilor nu trebuie neaparat să fie o masă, poate fi orice spațiu aflat într-un loc aflat la nivelul copilului, ușor de văzut și de observat – o etajeră, o serie de rafturi etc. Scopul este de a ilustra anotimpul în curs
Cum se realizează masa anotimpurilor?
Nu există reguli stricte în a construi o masă a anotimpurilor. Poate fi o surpriză pe care o faceți copilului sau un ritual pe care îl realizați împreună, e o decizie personal. Cu siguranță poate fi transformat într-un joc frumos, mai ales că obiceiul de a pregăti materialele necesare pentru a le expune pe masa anotimpurilor îi va ajuta să realizeze succesiunea anotimpurilor și ce efecte are fiecare anotimp asupra mediului înconjurător.
Deși decorul se poate schimba în fiecare anotimp, cred că este și mai interesant dacă acesta este aranjat în fiecare lună, în funcție de schimbările ce apar (fructe specifice perioadei, sărbători religioase/laice, fenomene meteorologice predominante etc.) Astfel, copilul poate observa evoluția anotimpului, a anului, dar mai ales ce s-a schimbat față de luna anterioară.
Decorul se poate realiza din pânze colorate, ilustrând cromatic caracteristicile perioadei (verde pentru primăvară, galben pentru vară, portocaliu și roșu pentru toamnă, albastru și alb pentru iarnă), pietre și crengi. Obiectele de pus pe masă pot fi adunate din natură împreună cu copilul (flori în ghiveci sau vază – pentru primăvară, mănunchi de grâu, nisip, scoici – pentru vară, ghinde, castane, dovleci, știuleți de porumb, frunze uscate – pentru toamnă, conuri de brad, crengi goale – pentru iarnă etc.) sau confecționate (mărțișoare, clopoței, bețe decorate, lampioane etc., încercați să folosiți cât mai mult materiale naturale – lemn, bumbac, fetru, plante etc.). Sau masa anotimpurilor poate fi doar un mic muzeu de obiecte, adunate sau găsite, care au în spate o poveste știută doar de voi.
Când eram la catedră, realizam această minunată activitate împreună cu copiii. Fiecare aducea câte un obiect, nu stabileam dinainte cine ce aduce, ca să las la liberă imaginație, iar când le aranjam, cântam, spuneam poezii, citate, fraze… Obsesia pentru “Toamna este a doua primăvară, în care fiecare frunză este o floare” (Albert Camus) de atunci mi se trage, de la un copil special din toate punctele de vedere!
Dacă țineți neaparat să aveți și «zânele anotimpuri» pe masă, e minunat, dar dați-le ocazia copiilor să asocieze aceste zâne cu o poveste, creați-le împreună, din cârpe/materiale naturale. Polistirenul, cartonul imprimat nu spun un basm, nu transmit o emoție, așa cum face un obiect realizat cu drag de mânuțe fericite!
În ce privește masa anotimpurilor de acasă, în această toamnă plănuim prima expoziție. Am făcut o încercare când avea 3 ani, de Crăciun, cu scena nașterii din lână împâslită, dar era prea mic și voia să se joace cu ele, așa că am renunțat și amânat. Deja ne pregătim necesarul: un coș mare de nuiele, dovlecei decorativi, porumb… Planul este să schimbăm decorul lunar, să punem doar obiecte care sugerează luna respectivă. Astfel, interacționăm și mai mult cu ideea de ciclu a vieții, dar și evităm praful ce se depune, inevitabil, pe tot! abia aștept să facem din asta un ritual al nostru, de suflet!
Care e utilitatea mesei anotimpurilor?
Dincolo de timpul de calitate petrecut împreună de copil cu părinții, masa anotimpurilor este o oportunitate excelentă pentru a vorbi copilului pe înțelesul lui despre timp, ritm și cicluri naturale, de a discuta firesc, pornind de la curiozitățile și întrebările copilului, despre diverse plante, animale, ciclul vieții, circuitul apei în natură, lanțul trofic, ajutându-l astfel să înțeleagă logic, fără să aibă sentimentul învățării pe de rost/anoste, temele discutate.
De asemenea, realizarea efectivă a decorului pune la lucru imaginația, simțul artistic și îndemânarea copilului, astfel că va aprecia munca depusă mai bine și se va bucura ori de câte ori îl ca revedea sau va fi prezentat musafirilor.
Cum ar putea arăta o masă a anotimpurilor?
După cum spuneam, acasă nu am decorat însă, așa că vin cu poze de pe tata Pinterest!
Foto cover: A Little Slice of Life
Facebook Comments