Borcanul cu murături. Activitate, rețetă și poezie pentru o după-amiază de toamnă
Ehe, și iată că a venit iar toamna, cu ale sale frunze îngălbenite, castane căzânde și… clase pline de copii zglobii. Toamna are mirosul său, de compoturi, zacuscă și murături.
Într-o zi cu mult soare și agitație peste măsură în suflețelul ăla mic a lui Greuceanu, l-am luat pe sus și ne-am oprit doar la grădină: Azi punem murături! Mutrița lui consernată m-a amuzat. Pickles, i-am explicat. Se pare că asta a sunat mai cunoscut, că s-a arătat foarte interesat de subiect. Mi-am amintit și de bucuria mea din copilărie, când puneam murături asortate la butoi, din legume culese de noi din grădină. Era o bucurie inocentă, timp de calitate petrecut cu cei dragi.
În grădina noastră legumele sunt pe terminate. Ultimele roșii, ultimii castraveți au ajuns în borcanul mare cu murături asortate pregătit de Eric (aproape) singur. Așa că vom avea cu siguranță acrituri de sărbători… O activitate minunată de realizat alături de cei mici, încercați, pe lângă că veți petrece timp de calitate împreună, vă veți distra, iar copiii vor avea o satisfacție când vă veți înfrupta din bunătățile pregătite de ei.
Ingrediente: gogonele, castraveți, conopidă, gogoșari, morcovi, dovlecel, ceapă, varză, 2 bețișoare de hrean, 2 bețișoare de țelină, frunze dafin, 4-5 căței usturoi la un borcan, boabe de piper, boabe de muștar, sare grunjoasă fără iod (firma Galeo are amestec de condimente pentru murături la plic, tot ce e nevoie!), oțet
Cantități legume: după preferințele fiecăruia, ce vă place mai mult, aia puneți în cantități mai mari
Cantități lichid: 1,7 litri apă, 0.3 litri oțet, 2 linguri sare
Borcan: 3 litri
Preparare: culegeți / alegeți împreună legumele; ajutați copilul să curețe, spele și porționeze legumele; lăsați la latitudinea lui mărimea și forma bucăților, îi puteți da cuțitașe / foarfeci fără tăiș ascuțit cu diverse forme ale lamei, pentru un strop în plus de distracție; încurajați-l să fie creativ în aranjarea în borcan; adăugați usturoiul, foile de dafin, țelina și hreanul printre legume; fierbeți lichidul împreună cu piperul și boabele de muștar și turnați-l (încă fierbinte) peste conținutul borcanului; sigilați borcanul!
Se vede mândria lui Greuceanu pe chip? Clar se citește mândria mea în aceste rânduri!
În timp ce el se juca, pardon, muncea la borcanul lui cu murături asortate, eu pregăteam de zor primul meu borcan cu castraveți cu ardei iuți după rețeta Lianei Toma >> rețeta aici.
Activitatea intensă de joacă mi-a inspirat și o poezie, scrisă pe măsură ce Greuceanu decima legumele și se juca “de-a vorbitul“ (adică legumele vorbesc între ele, se ceartă, se alintă, se îmbunează în fața acțiunilor la care vor fi supuse):
Nu-i gâlceavă, este nuntă:
Conopida cea căruntă
Și ardeiul cel umflat
Pe vecie și-au jurat
Și la bine, și la greu,
Să-și fie-alături mereu,
În oțet sau saramură,
De e frig sau de-i căldură.
Însă nu e totul roz,
Sfecla se crede matroz,
Și cu gura cea mai mare
La toți e iscoditoare.
O varză şi un dovleac
Se tot ceartă pe un fleac:
Dafinul cum poate oare
Să fie chiar naşul mare?
Și cine e naşa mică,
Vineţica pătlăgică
Sau e ceapa degerată
Ce-i de morcov admirată?
„Ce contează cine-s naşii?
Muzicanţii şi nuntaşii
Sunt cei ce acum contează
Şi la nuntă se distrează!”
Decretează-un castravete,
Mare, gras și foarte verde,
Și pe ring la dans se-avântă
Cu o țelină măruntă.
Și muştaru-i supărat:
„Cum? Piperu-i măcinat?
Cu cine dansa-voi oare
Eu la vals și hora mare?”
Gogoneaua-ngălbenită
Face haz de conopidă:
“Eu voiam ca varza mare,
Numai bună de sarmale,
Tare-n foi precum în basme,
Albă, slută, ca-n fantasme,
Să ne fie mamă-soacră,
Şi aşa este cam acră!”
Şi o-ntreagă săptămână
Se dansează mână-n mână
Şi petrec, şi se distrează,
Şi-n borcan pe fund se-aşează.
Acestea fiind zise, scrise și făcute, într-o lună vom degusta din minunățiile pregătite de noi! Iar amintirea acelei amieze ne va rămâne în suflet cu certitudine! Încercați, mai ales dacă nimeriți o după-amiază urâtă, când nu puteți ieși afară, transformați bucătăria într-un loc de joacă cu scop final delicios!
Dacă doriți să salvați imaginea cu poezia, sunteți invitații mei! Îmi doresc să ajungă la cât mai mulți copilași drăgălași și voioși!
Facebook Comments