Cercul siguranței – program de educație parentală
Eric avea sub un an când m-am întors la serviciu. A fost, parțial, decizia mea, parțial, impunere a situației politico-economice din acea perioadă. Nu regret, așa a fost să fie, luăm lucrurile așa cum sunt și mergem mai departe. Însă întoarcerea mea la lucru, respectiv plecarea pentru minim 6 ore pe zi departe de piticul dependent de mamă a însemnat schimbări în comportamentul lui, schimbări pe care, bineînțeles, mi le reproșam și deveneam, în acele ore petrecute împreună, atât de protectivă încât îl sufocam, iar comportamentul lui se schimba și mai mult. Un cerc vicios de care am devenit conștientă doar luni mai târziu, moment în care am respirat ușurată: nu sunt cea mai rea mamă din lume!
Conștientizarea a venit odată cu curajul de a urma trainingul „Cercul Siguranței”, susținut de Simona Czudar, trainer certificat „Cercul Siguranței”. În ceea ce privește atașamentul copiilor și educarea părinților în ceea ce privește harta nevoilor copilului, Simona este pentru mine un punct de referință. O cunosc din 2013, când am devenit voluntar al Asociației la care ea este președinte, Ador Copiii, și i-am văzut deschiderea și dorința de a-și împărtăși cunoștințele cu toți cei dornici să afle mai mult.
Acest curs m-a ajutat enorm în a înțelege nevoile copilului meu, să conștientizez că nu numărul de ore petrecute alături de copilul meu, ci calitatea acestui timp, și că atenția mea trebuie să se concentreze asupra lui mai ales când acesta mi-o cere. Și cum degeaba știm teorie, că până la urmă practică ne omoară, ceea ce am apreciat cel mai mult au fost sfaturile practice și suportul utilizat în implementarea cunoștințelor.
Recomand tuturor părinților, bunicilor, dascălilor, tuturor celor care lucrează direct cu copiii acest training minunat, deoarece pune accent pe accesarea sensibilității înnăscute a părinților de a fi alături copiilor lor și oferă o ‘hartă’ pentru a înțelege mai bine nevoile acestora. Altfel spus, „Cercul Siguranței” este un ghid minunat și foarte simplu de accesat, un ABC al relaționarii, un ghid de raportare la nevoile celor din jur și la disponibilitatea noastră de a le fi alături.
Dacă v-am stârnit interesul și doriți mai multe informații, <<AICI>> e răspunsul! Nu contează că e vorba despre bebeluși sau toddleri, copii mici sau mai mari, Simona se pricepe… și se pricepe bine! 🙂
Facebook Comments