Vacanță în Croația: urban, la mare și la munte. Impresii din călătoria noastră
Uneori visăm cu ochii deschiși îmbiați de pozele altora din vacanță. Ne imaginăm ce fain ar fi să fim și noi acolo, să călătorim, apoi ne facem traseul și bugetul și rămânem acasă 🙂 anul acesta, dintr-un impuls, am decis să mergem în concediu în Croația. Și a fost o hotărâre tare bună…
Urăsc drumurile lungi, și chiar dacă mereu îmi iau de citit, iar jocuri și jucării pentru Greuceanu, mă plictisesc și amorțesc teribil. Să nu mai spun că bietul șofer are vacanța cu 2 zile mai scurtă, că, oricum ai lua-o, condusul mașinii obosește. Așa că apelez întotdeauna la opriri intermediare, combinând utilul cu plăcutul: dacă tot ne oprim să ne odihnim, hai să avem și posibilitatea de a vizita ceva!
Rezervările
Mereu apelez la booking.com pentru rezervări. Nu am dat niciodată greș! Filtrarea e foarte bună, iar comentariile sunt întotdeauna de ajutor. Mă uit doar la note 8+ și țin cont de părerile altora! Chiar dacă nu ne propunem să petrecem mult timp în cameră, confortul contează, deoarece vrei să fii odihnit, nu mâhnit!
În general, preferăm apartamentele, deoarece suntem adepții autogospodăririi. Chiar dacă cinele le luăm de cele mai multe ori în oraș, preferăm flexibilitatea ce ne-o dă o mică bucătărie și un frigider!
Drumul
Am ales să mergem cu mașina anul acesta deoarece am vrut mobilitate. Ba mai mult, cu puțin înainte de data plecării, ni s-a alăturat și tatăl meu, astfel că a fost mult mai comod pentru toți. Drumul spre Croația (prin Ungaria) este liniștit, nu foarte dificil, mai mult pe autostradă.
Zagreb
Deși preferăm natura și excursiile libere, încercăm mereu să includem în program și vizite urbane 🙂 Zagreb s-a potrivit perfect opririi noastre de doar câteva ore. Deși am căutat online ce se poate face, împreună cu un copil, prin Zagreb, oportunitățile au fost destul de limitate. Orașul se pretează unui city-break sau o excursie scurtă, o zi fiind suficientă vizitării. Deși păstrează rigiditatea și aspectul unui oraș fost comunist, este plin de parcuri verzi.
Am ales să ne cazăm aproape de centrul orașului, într-un mic apartament cochet: Apartman Anahata (4 minute distanță pe jos de Catedrală și 600m față de Biserica Sf. Marcu). Camera are un pat dublu și un pat de o persoană, 3 adulți și un copil am avut suficient spațiu de odihnă și mișcare! Nu există însă spaţiu pentru paturi suplimentare în cameră, iar a nimalele de companie nu sunt acceptate.
Deoarece lui Greuceanu îi era foame (lucru repetat de câteva zeci de ori), am ales că vizităm doar Catedrala din Zagreb și Piața Centrală (punctul zero al orașului). O decizie inspirată a fost și să luăm cina la un restaurant din apropiere, mâncarea a fost delicioasă!
Coasta Dalmației
Scopul vacanței noastre a fost, de fapt, o relaxare până la plictiseală pe Coasta Dalmației. Ne-am cazat în unul din apartamentele Villa Sunce, o locație la mijlocul distanței dintre Split și Omiš.
Vila este amplasată peste drum de o plajă mică, dar cochetă, cu nisip (în comparație cu toate celelalte plaje, pline de pietre de un alb strălucitor!) Poate și din cauza perioadei, început de septembrie, dar plaja nu a fost deloc aglomerată, este liniștită, majoritatea turiștilor sunt familii cu copii mici, ceea ce pentru noi a fost foarte bine. De la nici unul din localurile de pe malurile Adriaticii nu bubuie muzica, nu miroase a carne prăjită și nici nu te agasează nimeni cu vânzări pe sub mână. Ce să vezi, se poate!
În două zile am ales că închiriem hidrobicicletă cu topogan, o decizie inspirată, ținând cont de cât de bine ne-am distrat cu toții, iar într-o altă zi am închiriat o barcă cu motor, însă trecerea peste ape nu a fost destul de lină pentru Greuceanu, care s-a speriat și astfel că ne-am schimbat planurile zilei. În schimb, am descoperit plăcerea scufundărilor. Exersăm. Pasiune comună mami-tati-Eric. Creăm amintiri frumoase peste ani.
Omiš e un oraș mic, plin de atracții pentru turiști: 8 biserici, 2 fortărețe, zeci de străduțe pitorești, plaje cu nisip și multe restaurante cu specific pescăresc. Pe scurt, dacă vremea nu îmbie la distracție acvatică (nu a fost cazul nostru), cu siguranță ai ce face prin vecinătate!
Parcul Național Lacurile Plitvice
Demult ne doream să ajungem să vedem cu ochii noștri albastrul cristalin al lacurilor. Până nu îți oglindești privirea în apele acelea pure ești convins că e Photoshop. Lacuri turcoaz. Păduri dese. Poteci înguste. Cascade. Energie pură. Așa aș descrie eu Parcul Național Lacurile Plitvice.
Căutările pe booking.com ne-au adus într-un mic sat la 10 minute cu mașina de intrarea 1 a parcului, la vila House Petra din Rakovica. Proprietarii sunt de o ospitalitate extraordinară, ne-au așteptat cu răchie (rakija) și plăcintă cu brânză, ne-au pus la dispoziție toată curtea pentru jocuri în aer liber sau cules fructe din pomi. Am fost foarte plăcut surprinși și recomand cu încredere locația familiilor cu copii!
Există două intrări în parc și de la fiecare încep mai multe trasee (de 2-4 ore, 4-6 ore sau 6-8 ore, fiecare traseu fiind marcat cu o literă de la A la K), intrări aferente celor două zone mari care compun parcul: Lacurile de Sus (Upper Lakes) și Lacurile de Jos (Lower Lakes).
Vezi toate traseele pe site-ul oficial.
Traseele sunt destul de ușoare, accesibile tuturor. Drumul poate fi făcut și folosind diversele mijloace motorizate puse la dispoziție în prețul biletului: trenuleț, autobuz, barcă. Neașteptat de aglomerat însă. Foarte multe familii cu copii, cee ace mi s-a părut ideal: bebeluși dormind în portbebe (cărucioarele sunt foarte greu de manevrat pe potecile înguste, imposibil de folosit pe traseele prin pădure), copii mai mari alergând cu zâmbetul pe buze pe trasee (nu e deloc periculos). Chiar și câinii sunt bineveniți, cu condiția să fie tot timpul ținuți în lesă.
Cu siguranță vom reveni în Croația! Ne-a plăcut mult, ne-am relaxat și mai mult! Și asta cred că se vede și pe fețele noastre în fotografii, atât de puțin serioase…
Facebook Comments