Biblioteca stradală Bucovăț: dar din dar se face Rai!
Paradoxal, în aceste vremuri agitate, în care „timpul nu mai are răbdare cu noi”, elevii găsesc încă, în interiorul lor, dorinta de-a citi. De aceea, biblioteca are un rol extrem de important în stimularea, găsirea în permanență de noi metode de a-i incita la lectură. Desigur, totul trebuie să pară un joc, destindere și relaxare, a citi de dragul de-a citi. Nimic nu trebuie să impus, totul se reduce la curiozitatea copiilor, la interesul pe care îl au pentru un anumit gen de carte. Reversul este vocabularul sărac în comportament, gândire, violența limbajului. Tocmai de aceea e nevoie mai mult ca oricând să ridicăm bariera dintre copil și carte. Cred cu tărie că fiecare copil are disponibilitatea sufletească necesară apropierii de lectură. Așa că… ce zici de biblioteca stradală?
Biblioteca stradală este o astfel de metodă de a reapropia copiii de lectură, de carte, punând la dispoziție, gratuit și din suflet, cărți variate pentru momentele în care au ceva timp liber… Pornind de la această idee, am inaugurat cu drag și bună voie prima noastră bibliotecă stradală (sau de curte, ca să fim mai exacți), la Școala Gimnazială Comuna Bucovăț, Jud. Timiș.
Primele 50 de cărți puse în bibliotecă au fost primite în cadrul proiectului Citește după cei 7 ani de-acasă. Inaugurarea micii biblioteci a fost făcută în prezența doamnei directoare Velinka Bogici, a cadrelor didactice care predau în școală și a copiilor, aceștia din urmă prezentând un real interes pentru cărțile primite:
„E foarte fain, când nu ai baterie la telefon, iei o carte!”, a zis cu vădită bucurie un băiat de clasa a VII-a
Pe de altă parte, proiectul merge și pe ideea că orice locuitor sau vizitator al localității are posibilitatea să-și aleagă o carte, să o citească și, la rândul său, pentru a da viață acestui proiect și pentru ca acesta să aibă continuitate, să împărtășească o carte din biblioteca personal, nouă sau folosită. Vreau să cresc o comunitate strânsă și numeroasă în care oamenii să interacționeze și să se simtă conectați prin (re)descoperirea și împărtășirea pasiunii pentru lectură, așa cum mi-ar fi plăcut mie să am alături de mine în copilărie și adolescență.
Acest proiect este parte din lanțul de biblioteci stradale Little Free Library Romania, cărora le mulțumim pentru idee și ajutor! Mulțumim, Larisa Andreea și Dumitru Godina, pentru susținere și implicare!
Facebook Comments