Spune-mi Eli de Dan Ungureanu – o nuvelă grafică zguduitoare despre abandon, izolare, abuzuri și consecințelor acestora

Spune-mi Eli / Becoming Eli

 

 

Zbor. Colega mea de scaun citește Spune-mi Eli / Becoming Eli de Dan Ungureanu. Dă paginile cu grijă, le mângâie încet. Închide ultima pagină, contemplează coperta albăstruie, apoi o deschide din nou. Citește romanul grafic a doua oară. Apoi închide cartea și o strânge tare la piept. Închide ochii, pune cartea pe picioare, își ia laptopul și începe să scrie un email. Din când în când își aruncă ochii spre carte și dă din cap, înțelegătoare. O urmăresc desen cu desen, cuvânt cu cuvânt. Citesc odată cu ea. Ea strânge cartea la piept, eu oftez.

 

 

“Spune-mi Eli” este prima nuvelă grafică din România care îndrăznește să abordeze un subiect dur – al abandonului, izolarii, abuzurilor și consecințelor acestora. Scrisă și ilustrată de către Dan Ungureanu, cartea ne introduce în lumea lui Eli – de fapt, în lumea a mii și mii de copii abandonați în instituții rezidențiale deveniți, ulterior, adulți, majoritatea cu dizabilități.

Povestea urmărește evoluția personajului, de la copil lăsat în grija statului la adult capabil să se întrețină singur și activist pentru dezinstituționalizare și drepturile persoanelor cu dizabilități. Fiecare capitol se bazează pe interviul luat de către autor lui Eli, urmărind în ordine cronologică episoade marcante din viața acesteia (primele amintiri din scoala specială, mutarea dintr-o instituție în alta, viața în comunitate, greutățile adaptării la permanentele schimbări, etc.).

Nuvela își propune familiarizarea publicului larg cu subiectul izolarii și conștientizarea dificultăților cu care se confruntă persoanele instituționalizate, inclusiv cele legate de integrare și adaptare la viața obișnuită, dar și prezentarea alternativelor existente: dezinstituționalizarea și crearea de servicii comunitare incluzive.

––-

Am postat cele de mai sus pe Facebook cu inima strânsă. Nu voiam să pară că trag cu ochiul la ceea ce fac ceilalți pe avion, dar cumva orice carte îmi atrage atenția. Aceasta, în mod deosebit. Din comentariu în comentariu, aflu că doamna o cunoaște personal pe Eli. Un inimioară primită la postare din partea doamnei care citea cartea mi-a confirmat că e ok. Cât de mică este lumea!

SpuneMiEli_DanUngureanu_detaliu

Pe Eli o cunosc din acțiunile Asociației Ceva de Spus și o admir nespus. Este timidă și rușinoasă, dar mereu are zâmbetul pe buze. Elisabeta (Eli) Moldovan a petrecut 23 de ani în grija statului, suferind abuzuri greu de imaginat. A fost abandonată la doar șase săptămâni de la naștere. S-a născut la Mediaș, înainte de Revoluție. Nu contează câți ani are acum. A schimbat multe orfelinate, fără să i se spună cum și ce. Acum Eli e co-președintele Asociației Ceva de Spus și a vorbit la Bruxelles despre dezinstituționalizarea orfelinatelor și ale centrelor pentru persoane cu dizabilități din România. Un pas important spre o viață normală. Eli nu vrea milă, vrea respect. Vrea ca lumea să înțeleagă că e nevoie de (re)integrarea persoanelor cu deficiențe.

Asociația Ceva de Spus
Asociația Ceva de Spus

Cu Eli și Asociația Ceva de Spus m-am întâlnit prima oară la Festivalul Plai, unde organizau activități prin care invitau oamenii să se pună în pielea persoanelor cu diverse deficiențe: erai legal la ochi și trebuia să cauți în cutii diverse obiecte, pe care apoi trebuia să le identifici doar prin pipăire, erai pus într-un scaun cu rotile și trebuia să parcurgi un traseu cu obstacole sau să arunci la coș. Acțiunile lor sunt memorabile. Îți schimbi gândirea radical odată ce treci printr-o asemenea probă.

Spune-mi Eli / Becoming EliProgramele Asociației Ceva de Spus sunt pașii de acțiune. Modelul lor funcționează. Iar nuvela grafică Spune-mi Eli / Becoming Eli de Dan Ungureanu este un pas în direcția cea bună. Atrage atenția și ridică un semn de întrebare și celor ce nu cunosc acțiunile asociației.

Nuvela grafică Spune-mi Eli / Becoming Eli de Dan Ungureanu este un proiect editorial co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, 2017.

Toate veniturile din vânzarea cărții merg către Asociația Ceva de Spus și inițiativele sale pentru dezinstituționalizare. Cartea poate fi găsită în limba engleză pe Amazon (aici) în format electronic sau poate fi comandată în format fizic, în limba engleză sau română, direct de la Asociația Ceva de Spus, eli@cevadespus.ro.

Sursă foto: arhiva Asociația Ceva de Spus

Facebook Comments

Similar Posts