O săptămână de concediu la Marea Roșie, în Egipt
Uneori, e bine să ieși din zona de confort. Doar așa îți testezi limitele. Egiptul a fost întotdeauna o fascinație pentru mine, un loc plin de misticism și istorie. Am citit zeci de cărți și am urmărit și mai multe filme despre faraoni, Egiptul Antic, viața de-a lungul Nilului. Și totuși, nimic nu te pregătește efectiv pentru experiența pe propria piele. În luna decembrie, mama a venit cu ideea unui concediu în familie extinsă în Egipt. Primise o ofertă imbatabilă prin Simbotour, Egipt părea o destinație suficient de exotică pentru a ne scoate din rutină… și așa a fost!
Călătoria cu avionul și obținerea vizei
Zborul nostru a fost de tip charter, cu plecare din Budapesta dimineața la 7 ora Ungariei. Pentru noi a însemnat să pornim la drum din Timișoara noaptea, în jurul orei 2, extrem de obositor pentru soțul (șofer) și piticul de doar 4 ani. Nu ne-am dat seama însă că la întoarcere ne va fi și mai greu, întrucât plecarea din resort către aeroport s-a făcut la ora 23:30, decolarea către Budapesta, la ora 3:15, de unde am plecat cu mașina înapoi spre casă. Pe toată perioada concediului nostru mașina a rămas în parcarea aeroportului, loc rezervat în avans prin agenție.
La aterizarea pe aeroportul din Hurghada am fost luați în primire de serviciul imigrații, unde am primit viza de intrare în Egipt contra sumei de 25euro. Pentru a putea intra pe teritoriul egiptean (sau pe orice alt teritoriu non-european) este nevoie de pașaport valabil pentru cel puțin încă șase luni de la intrarea în țară. Mare atenție însă de unde luați viza, există și ghișee cu binevoitori care îți vând viza pentru o sumă mai mare chiar și cu 10euro, ei fiind intermediari. După atașarea timbrului de viză, se completează o carte de migrație, care cuprinde date despre fiecare turist în parte, iar la final se pune o ștampilă peste timbru. Doar acestea 3 împreună reprezintă poarta de intrare în Egipt.
Cazarea
Când am ales locația, am ținut cont de feedback-urile călătorilor mai experimentați decât noi. Căutam ceva de familie, cu facilități pentru copii, cât mai aproape de plajă, dar departe de gălăgie. O decizie inspirată: Sunwing Waterworld Makadi Hotel este compus din mai multe clădiri în stil oriental, situat în mijlocul unei grădini pline de verdeață, și are un aquapark propriu (mai multe tobogane, un centru de joacă în apă pentru copii, piscine de relaxare și piscine cu valuri). De 3 ori pe zi, la ore fixe, se organizează la piscina de relaxare aquagym, zumba și yoga. Camerele sunt mari și spațioase, însă mai vechi și ar putea fi totuși îmbunătățite ici-colo. Frumoasă vedere de la balcon am avut, nu?


https://www.facebook.com/patricia.lidya/videos/vb.100000652865455/2268333586531715/?type=3
Plaja este privată, cu nisip fin, amenajată cu șezlonguri și umbrele, iar intrarea în mare este lină, treptată, cu corali… Deși nu suntem fani «all inclusive», de data aceasta am fost mai mult decât încântați: în fiecare seară am cinat la un restaurant cu specific diferit, prânzul l-am savurat în liniște în briză, iar micul dejun l-am luat cu vedere la mare.

Coralii
Recifele de corali din Marea Roşie sunt cireașa de pe tortul bogăţiilor naturii din Egipt. Coralii încep încă de pe mal și sunt semnalizați turiștilor prin pancarde și marcaje prin sfori. Văzuți de sus, coralii par niște stânci mici prin apa limpede și turcoaz. Această lume fascinantă se întinde efectiv la picioarele oricărui turist care ajunge aici. Cei ce fac scufundări în recifele de corali pot vedea un habitat natural delicat, aflat în pericol din cauza încălzirii globale și a iresponsabilității oamenilor. Te simți atât de mic în lumea aceea nesfârșită de ape…
Excursiile opționale
Când zici Egipt, gândul te duce, inevitabil, la faraoni și piramide. Așa că am profitat că am ajuns pe acele meleaguri și am făcut și câteva excursii… cu toții sau în grupuri restrânse. Deși oferta era considerabilă, după ședință de familie ne-am stabilit prioritățile → dar despre asta într-un alt articol, că sunt muuuulte de povestit!



Dar cel mai important e să vă decideți clar care este scopul călătoriei: sporturi acvatice, cultură (temple, morminte, moschei, piramide) sau băi de soare pe malul Mării Roșii. Este foarte important să fiți convinși de ce anume mergeți în Egipt, pentru a ști ce așteptări să aveți. Într-un sejur de 7 zile nu poți face de toate!
Locul femeii în societatea egipteană tradițională
Sunt inginer, cu două diplome de licență și o diplomă de masterat în domeniul tehnic, activez ca programator într-o corporație automotive și sunt mândră să observ că în Timișoara această discriminare de gen nu există. Aș extinde la nivel național afirmația, dar nu există studii să o susțină, așa că mă abțin. Sunt o feministă în adevăratul sens al definiției (persoană care militează pentru drepturile femeii, conform dexonline.ro) și prin toate atelierele pe care le desfășor, mai ales în mediul rural, încerc să încurajez fetele să își descopere propriul potențial și să își dezvolte competențe în toate domeniile. Și totuși, îmi dau seama că toate acestea sunt un privilegiu, și nu un drept, că în unele colțuri ale lumii drepturile femeilor nu există, sunt doar un număr, o prezență în plus, o povară pentru familie și un obiect pentru societate. Și sunt recunoscătoare că pot fi cine vreau să fiu, cine îmi doresc eu să fiu, și că am sprijinul familiei, a tuturor cunoscuților, femei și bărbați deopotrivă.

Ce am citit
Recunosc, am fost prea ocupată să mă distrez și să savurez totul, așa că am reușit să citesc doar o singură carte întreaga săptămână. Nu vă supărați… că noi nu ne supărăm…

Privind înăuntru de Petronela Rotar (Editura Herg Benet) este o carte incomodă și crudă, dureros de sinceră, care te obligă moral să privești înăuntrul tău. Nu este o lectură ușoară, de vacanță, e imposibil să nu te pună pe gânduri serios dacă te oprești pentru o secundă și privești (și tu) înăuntrul tău. Este o carte personală, în care fiecare se regăsește într-o formă sau alta, căci abordează temele comune tuturor: familia, rușinea, banii, depresia, vulnerabilitatea.
“A fi curajos nu înseamnă să nu simți deloc teama, ci să o accepți, dar fără sa o lași sa preia controlul.”
Dacă regret că am luat-o în concediu? În nici un caz! Pentru mine, această vacanță reprezintă un U-turn spre mine însumi și spre familia mea, așa că lectura cărții e doar confirmarea că am luat cea mai bună decizie!
Sugestii
- Aveți pregătiți bani pentru bacșiș. Toată lumea așteaptă un bacșiș, pentru orice serviciu, fie cât de mic: menajera, recepționerul și hamalul, în hotel, chelnerul, în restaurant, șoferul de taxi sau de autocar. Sumele variază în funcție de importanța serviciului primit, iar la hotel și restaurant se recomandă oferirea bacșișului de la început, pentru a avea parte de servicii și servire mai de calitate.
- Înarmați-vă cu răbdare. Timpul este tratat cu lejeritate. Seamănă puțin cu ardelenii noștri din bancuri, având trei viteze: încet, încetișor și pe loc.
- Evitați să conduceți mașina. Au un stil extrem de agresiv și haotic de condus, tamponările și accidentele sunt ceva normal.
- Folosiți doar apă îmbuteliată. Normele de purificare a apei sunt inexistente, așa că pentru orice este recomandată utilizarea apei îmbuteliate (chiar și pentru spălat pe dinți). În resorturi ea se primește gratuit, atât la masă, cât și în cameră, la restaurant, depinde.
- Purtați haine decente. Dacă în resort este normal să apari în costum de baie, în afara resortului sau la restaurante se recomandă ținuta decentă: pantaloni lungi, tricouri sau bluze cu mânecă lungă (în nici un caz maieu!). Indiferent dacă sunteți bărbat sau femeie. Copiii sunt exceptați de la regulă. Femeile nu sunt obligate să își acopere capul, dar mie eșarfa mi-a fost mai mult decât de folos în excursii! Regulile nescrise spun că hainele ar trebui să acopere genunchii, umerii și coatele.
- Negociați la sânge. Negociați absolut orice. Din ce am observat, prețul de cumpărare a fost în general cam 60% din suma propusă inițial de vânzător.
- Țineți cont de indicațiile privind locurile speciale pentru femei și bărbați. Dacă vizitați moschei, femeile intră prin alte uși decât bărbații. În aeroportul din Hurghada, de exemplu, existau rânduri speciale la controlul vamal pentru bărbați și pentru femei.
În concluzie… Lumea arabă mi se pare în continuare fascinantă și înfricoșătoare în același timp, femeie fiind, dar a fost o experiență inedită! Once in a lifetime, never again!
P.S. Nu am cerut voie familiei să postez poze cu ei, dar ăsta e riscul când ai o fiică/soră/soție/mamă pasionată de scris… asta când nu ești personajul principal al poveștii!
Facebook Comments