|

Ce-am mai făcut prin Egipt când nu am stat cu burta la soare? Excursii!

Deși e doar o săptămână de la vacanța noastră frumoasă în Egipt, mi se pare că a trecut o veșnicie… am intrat din nou în vârtejul rutinei zilnice și se învârte, se învârte, se învârte… în articolul (postat aici) despre săptămâna exotică în Egipt am rămas datoare cu o scurtă poveste despre excursiile opționale alese…

Ce m-a șocat și dezamăgit încă de la început a fost mizeria generalizată. Dacă în resort condițiile sunt excelente, dincolo de zidurile acestuia, în lumea reală, domnește mizeria. Oriunde te uitai, prin sate sau de-a lungul autostrăzii, vedeai doar moloz, sticle și plasticuri, resturi de trestie de zahăr și ambalaje. Iar traficul și felul în care se conduce mi-a dat palpitații considerabile!

Un alt lucru ce mi s-a părut interesant au fost checkpoint-urile militar- autoritățile cer ca toate autocarele să raporteze naționalitatea și numărul călătorilor, dar și să străbată în coloană munții populați de beduini.

Azi vă povestesc despre Luxor – Karnak, Valea Regilor, mini croazieră pe Nil, atelierul de prelucrare alabastru și Coloșii lui Memnon, singura excursie din vacanța noatră în Egipt în care am mers întreaga familie, urmând să revin cu un update curând, căci am rugat câte un participant de la celelalte două excursii să scrie puțin despre ele…

Am considerat că cele 4 ore de mers cu autocarul de la Hurghada la Luxor sunt suficiente pentru Greuceanu ca să nu se plictisească, așa că la ora 5 dimineața porneam în prima aventură prin lumea egipteană alături de ghidul nostru, un egiptean care vorbea româna la perfecție și care ne-a lăsat de la început o impresie foarte bună. Mi-a plăcut enorm faptul că, pe autocar, până la prima oprire, ne-a povestit despre istoria și cultura Egiptului, obiceiuri și tradiții.

Nu vreau să vă țin oră de istorie și cultură, despre Egipt, și să vă prezint obiectivele efectiv, cred că fotografiile sunt mai grăitoare… dar vă mai amintiți de Teba, capitala Egiptului în perioada Regatului Mijlociu și prima jumătate a Regatului Nou, în decursul dinastiilor a XI-a și a XVIII-a? În acea lume veche, azi redenumită Luxor, ne-am plimbat pentru jumătate de zi.

Templul Karnak
Templul Karnak
Templul Karnak

Unul dintre punctele cele mai importante vizitate a fost templul din Karnak, clădit în cea mai mare parte în timpul faraonului Amenophis III și ridicat în cinstea zeului Amun, cel mai mare edificiu cu destinație religioasă construit vreodată. Dupa o lungă alee, încadrată de sfincși sculptați în piatră, urmează intrarea în templu, formată din piloni uriași și obeliscuri împodobite cu steaguri și statuile faraonilor. Este un loc absolut magic, unde coloanele gigantice te fac să simți cât de grandios era vechiul imperiu egiptean.

croaziera pe Nil

Prânzul l-am luat pe un vas de croazieră pe Nil. În 2017 ne-am făcut concediul pe Marea Mediterană, într-o croazieră magnifică, așa că această plimbare de 2 ore pe Nil nu am numi-o croazieră în adevăratul sens al cuvântului (călătorie de agrement pe o navă de pasageri, pe un iaht sau avion, pe un itinerar stabilit, cu multe escale), dar a fost o oportunitate frumoasă de a vedea valea bogată a Nilului (bogată comparativ cu deșertul predominant).

ValeaRegilor_Mormant

Valea Regilor este zona unde, de-a lungul a aproape 500 de ani, au fost construite morminte pentru faraonii și nobilii din Noul Regat Egiptean. Sunt cel puțin 63 de morminte importante, începând cu cel al lui Tutmes I (sau chiar mai devreme) și terminând cu cele ale lui Ramses X sau XI. Majoritatea mormintelor nu sunt deschise turiștilor (16 dintre ele pot fi vizitate, dar doar câte 3-4 sunt deschise în același timp), fiind închise pentru lucrări de restaurare. Ghizilor nu le este permis să vorbească, iar vizitatorii sunt rugați să nu facă zgomot și să meargă în șir indian.

AtelierPrelucrareAlabastru

Am vizitat un atelier de prelucrare a alabastrului (un ghips alb cu vinișoare colorate), unde ne-au prezentat cum se prelucrează alabastrul, ne-au servit cu ceai de hibiscus. Atmosfera era una frumoasă, dar prețurile suvenirurilor erau clar de negociat!

Coloșii lui Memnon

Ultima oprire a zilei a fost doar pentru poze la Coloșii lui Memnon – două statui mari ale faraonului Amenhotep III.

P.S. Nu e excursie, dar e o premieră pentru noi, ceva ce am făcut pe lângă statul cu burta la soare: fish spa la picioare! Trebuia să încerc, nu aș mai repeta totuși experiența!

fish spa

Facebook Comments

Similar Posts