Donarea de sânge poate salva vieţi!

Statistic, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale sunt amânate din lipsa de sânge disponibil pentru transfuzii. Ceea ce se ştie mai puţin este că din sângele donat o singură dată pot fi ajute până la 3 persoane, întrucât în laboratoare, specialiștii pot obţine unul, două sau trei produse:
– celule roșii (se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 35 de zile de la recoltare)
– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie)
– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri)

Donarea de sânge poate salva vieţi!Recunosc, sunt o persoană destul de comodă, rezistentă la schimbare în cazul în care asta înseamnă o deviere de la programul meu normal, și așa extrem de compact. Doar că unul din avantajele de a fi corporatistă într-o multinațională care se implică în activități de responsabilitate socială este că oportunitățile de a face fapte bune sunt „la botul calului”. Așa am ajuns, de 4 ani, să donez regulat sânge (asta însemnând de 3 ori pe an, cât este numărul de donări maxim pe an la femei).

De 8 martie am făcut și eu un cadou: am donat sânge! Ați putea zice că vreau să mă laud. Nu, nu asta este intenția. Ci doresc să subliniez doar că dacă vrei, poți! Abia mă întorsesem dintr-o delegație pe coasta de vest a Statelor Unite, deci fus orar interior dereglat, eram după două zile intense de audit intern, și totuși m-am asigurat că nu ratez oportunitatea de a dona!

În cazul nostru, o echipă formată dintr-un doctor și doi asistenți s-a deplasat cu minimul necesar la sediul firmei și, timp de o săptămână, au colectat sânge de la minim 40 de donatori pe zi. Asta înseamnă peste 200 de donatori într-o săptămână, adică aproape 100 de litri de sânge!

Și nu regret, pentru că… dacă vreau, pot!

Donarea de sânge poate salva vieţi! Haideți să schimbăm statisticile!

Facebook Comments

Similar Posts