Ce cărți folosim pentru a le vorbi copiilor despre sexualitate și maturizare?
Consider că unele discuții trebuie să rămână între pereții casei, între membrii familiei. Este cazul discuțiilor despre intimitate și sexualitate. Discuțiile despre sex cu copiii sunt extrem de importante, de undeva vor afla informații despre acest subiect, iar uneori acestea s-ar putea să incorecte sau incomplete, așa că este mai bine să afle adevărul de la părinții lor. Discuțiile despre sexualitate și despre maturizare sunt importante pentru a-l ajuta să înțeleagă transformările prin care corpul său va trece, care este scopul lor, să nu dezvolte complexe și frustrări și să adopte un comportament sexual responsabil. Cu toții suntem diferiți, avem păreri și atitudini diferite față de sexualitate, astfel că felul în care abordăm această temă cu copilul (ce, cum și când îi spunem) depinde în mod absolut de valorile, convingerile și opiniile noastre. Și e ok să fie așa, important e să ne simțim în largul nostru având această discuție.
Atitudinea sănătoasă în privința sexului începe de la sentimentele și de la modul de raportare a copilului la propriul său corp. Greuceanu meu este la vârsta la care își descoperă corpul. Asta înseamnă că e mai mereu cu mâna prin pantaloni. La început a fost haios, însă nevoia de a trasa anumite reguli a apărut după un timp. Nu e nimic rușinos, nu e nimic de speriat, însă locul potrivit este doar în camera lui. Am povestit despre asta ca despre orice altceva, ca despre motivul pentru care plouă, vin ziua și noaptea sau se schimbă anotimpurile. E un subiect ca oricare altul.
Totul a pornit într-o zi de la curiozitatea lui…
– Mami, eu am puți.
– Da…
– Și tati are puți.
– Da…
– Tu nu ai puți.
– Ba da, doar că e altfel.
– A furat-o hoțu´?
Am încercat eu să îi explic diferențele între fete și băieți, dar m-am văzut nevoită să apelez la o enciclopedie si la un puzzle cu corpul uman să vadă efectiv diferențele în momentul în care vâna momentele în care mă schimbam, ca să poată să mă observe.
Enciclopedia copiilor (Editura Aquila) a fost o investiție excelentă și de termen lung, deoarece conține multe articole pe înțelesul copiilor, care sunt atrași de stilul clar și prietenos. Sunt abordate subiecte din diverse domenii: geografie, istorie, floră și faună, medicină, știință, tehnologie, sisteme solare, politică, religie, artă, cultură, industrie, iar ilustrațiile și fotografiile au detalii mărite, ce oferă mai multă claritate. Cu siguranță acum sunt fascinante mai ales ilustrațiile, dar enciclopedia conține o varietate de tabele cu date cheie, evenimente importante și statistici uimitoare, toate acestea făcând-o de un real ajutor mai târziu, în anii de școală și, mai mult, să ajute la dezvoltarea culturii generale.
Nu a fost suficient, au mai apărut întrebări, și m-am simțit nepregătită în momentul în care a început următorul monolog, în timp ce se trăgea de scrot:
– Mami, știi ce e asta? E creierul lui puți, m-am gândit eu. E așa, ca la cap, creierul e acoperit să nu se lovească, așa e și creierul lui puți.
Așa am ajuns la următoarea noastră carte, Ce se întâmplă cu mine? (pentru băieţi) de Alex Frith (Editura Curtea Veche). Această carte descrie exact ce se va întâmpla cu corpul copilului, într-un mod direct, uşor de înţeles, şi explică şi unele dintre sentimentele sale – tot ce trebuie să ştie în această perioadă atât de importantă din viaţa sa. Pregătim trecerea spre preadolescență, când o să i se schimbe vocea, când vor apărea firele de păr…
Curiozitatea «cum am apărut eu?» i-am satisfăcut-o arătându-i operația de cezariană și explicându-i că a crescut în burtă la mami, într-un săculeț numit uter, și, când a venit momentul, doamna doctor a făcut o tăietură și l-a scos afară. Și a ajuns acolo pentru că mami și tati se iubesc și își doreau o familie mai mare – detaliile nu cred că sunt relevante pentru cei 4 ani ai lui. Așa că, acum, când vede o femeie însărcinată, știe că acolo se află un bebe care crește și care, atunci când e pregătit, va ieși afară și va fi purtat în brațe de părinți. Că există naștere prin cezariană și naștere naturală nu cred că merită evidențiat acum.
Nu mă sperie aceste discuții, însă nu vreau să îi dau informații eronate, astfel încât să învețe greșit și să își creeze idei fantastice privitoare la alte aspecte ale sexualității. Mă pregătesc pentru discuția despre părțile corpului care trebuie să rămână intime și care nu trebuie atinse de străini sau nu este bine să fie arătate în public.
P.S. Pentru ultima carte există și o variantă specială pentru fete, Ce se întâmplă cu mine? (pentru fete) de Susan Meredith.
Facebook Comments