Răbufniri la bilanț. De ce (eu și Asociația Bastionul ArtLitTim) nu facem mai multe evenimente…

Dar de ce nu faci și tu… mai multe ateliere de lectură/campanii de promovare a cititului/lansări de carte/recenzii/articole (adăugați aici orice altă dilemă legată de scris și citit)…” e o întrebare pe care o primesc prea des în ultima perioadă. Iar eu m-am săturat să mă justific. Anul 2018 a fost anul în care eu și Asociația Bastionul ArtLitTim am fost promovate cel mai mult din ultimii 10 ani. Am apărut la emisiuni TV, în publicații scrise sau online. A fost anul cu cel mai mare buget pentru activități din 2013, de când există asociația: 12.000lei! Da, acesta a fost bugetul nostru pe 2018!

Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim

Activitatea noastră a început prin publicarea de cărţi pentru copii, având ca autori atât cadrele didactice şi părinţii, cât şi copiii înşişi. În toți acești ani, ne-am implicat în proiecte de promovare a lecturii și a cărților, susținând ateliere de scriere creativă și lectură cursivă, întâlniri cu scriitori români contemporani și lecturi în spații neconvenționale (parcuri) în parteneriat cu mai multe școli din Timișoara, ateliere de promovare a voluntariatului în rândul copiilor de clasele primare și cluburi de lectură în colaborare cu Penitenciarul Timișoara.

Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim

Conform statisticilor relevate de Evenimentul Zilei în anul 2015, țara noastră se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor, peste jumătate din cetăţeni (53.3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, situându-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol (conform Comisiei Europene) şi 79 % dintre români, conform Barometrului de Consum Cultural recent lansat de Ministerul Culturii, nu merg la bibliotecă. Aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de bacalaureat și au dificultăți la evaluările naționale. În condițiile în care România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu oferă tinerilor și persoanelor aflate în situații vulnerabile programe de lectură adaptate nivelului lor de înţelegere, iniţiativele sociale ar trebui să se orienteze, în primul rând, spre promovarea unui stil de viaţă sănătos, complet, orientat pe nevoile societății pentru educație.

Asociația Bastionul ArtLitTim este un ONG finanțat total din sponsorizări și donații, fără angajați!

Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim

Credeți că 12.000lei (cca 2000€) e suficient pentru a sprijini aceste inițiative?

Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim

Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim

În iunie 2019 mai avem 2000lei in contul Asociației. Nu am primit nici un leu din formularele de 2% de anul trecut, care au fost puțin peste 50. Anul acesta am adunat 29 de formulare. Când un ONG care m-a invitat să fac un joc cu copiii s-a oferit să îmi deconteze transportul, mi s-a părut SF.

Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim

Ce a însemnat în cifre 2018?

Raport de activitate - Asociatia bastionul ArtLitTim

Dincolo de aspectele financiare, există și factorul uman: tot acest timp reprezintă ore rupte de lângă familia mea și de la serviciu, ore ce trebuie recuperate, nu pentru că mi le-ar contoriza cineva, ci pentru că treaba trebuie făcută bine. Pentru o oră de activitate mă pregătesc poate 2 ore înainte și mai petrec o oră în trafic. Câți mai sunt dispuși să își sacrifice nervii, timpul liber și odihna fără a aștepta înapoi ceva? Căci, din cei 12.000lei de care ziceam mai sus, nu se poate pune problema renunțării la serviciu și punerii totale în dispoziția asociației.

Suntem la mijlocul lui 2019. Cum va arăta 2020? Nu știu, nu închidem ușa.

Știm doar că:

  •  Citești, crești și te însănătoșești s-a transformat într-un proiect de sine stătător, le urez fetelor dragi mult succes și le sunt alături sufletește până la final!
  • cererea de vizite (ateliere de lectură, lansări de carte) în școli a crescut substanțial
  • numărul de materiale a crescut exponențial

De asta nu fac mai multe… pentru că am depășit limita… și am obosit să mă lupt cu oamenii, cu banii, cu sistemul, cu propriii demoni și propriile traume ale personalității. Nu cedez, sunt doar obosită. Vine vacanța, din toamnă clar mă veți revedea pe metereze. Dar va fi un an cu cureaua strânsă tare și cu punga sigilată la rece.

Facebook Comments

Similar Posts