Asociatia Alex,Radu si autismul

Robert Zamisnicu aleargă 350 km pentru Alex și Radu, doi frați cu autism! Haideți să îl susținem!

Asociatia Alex,Radu si autismulPe Georgiana Boian am cunoscut-o în urmă cu mai mulți ani, Alex și Radu, băieții ei, erau micuți, Greuceanu nu era în peisaj încă. Georgiana alerga de colo-colo, cu ei de mânuță, ba la terapie, ba organizând evenimente de conștientizare că autismul există și de susținere a drepturilor copiilor cu autism, precum și crearea contextului financiar pentru terapiile de recuperare ale lui Alex și ale lui Radu. Căci și Alex, și Radu au fost diagnosticați în copilăria mică cu tulburări din spectrul autist. Dacă atunci când aflăm despre un copil că are autism, îi compătimim pe părinți, cât de greu trebuie să le fie, a avea doi copii cu această tulburare, ambii frați să fie în această situație, înseamnă un efort supraomenesc pentru familie.

Dar Geogiana nu se plânge. Ea se luptă cu sistemul, cu prejudecățile, cu timpul. Astfel, în 2014 a înființat Asociația Alex,Radu și Autismul, prin care a desfășurat programe terapeutice, diverse activități educative și recreative, precum și evenimente caritabile al căror scop direct este acumularea de fonduri pentru terapii. Întrucât în tulburarea de spectru autist (TSA) principalele arii afectate sunt comunicarea și limbajul, socializarea și comportamentul, este necesar ca o intervenție eficientă să se adreseze fiecăreia dintre aceste arii și astfel serviciile asociației s-au extins, în timp, și în cadrul atelierelor și terapiilor au fost aduși și copii cu alte deficiențe sau copii tipici, lucru care aduce un plus comunității locale, deoarece astfel copiii sunt obișnuiți de mici cu o mentalitate sănătoasă, înțeleg faptul că a fi diferit nu înseamnă a fi mai prejos, că toți avem aceleași drepturi și merităm respect, toleranță și acceptare din partea celor din jur.

Cămara cu veselie - Asociatia Alex,Radu si autismul

Cămara cu veselie își propune să liciteze bunătăți realizate de gospodine talentate (compoturi, gemuri, dulcețuri, siropuri etc.) primite sub formă de donație.

Cămara cu veselie - Asociatia Alex,Radu si autismul

Special Yard sale are ca scop licitarea de obiecte non-food primite sub formă de donație.

Asociatia Alex,Radu si autismul
RO46INGB0000999904328126

Georgiana luptă acum pentru viitorul copiilor ei, pentru ca Alex și Radu să fie niște adulți independenți, capabili să se susțină când ea nu va mai fi lângă ei. Cea mai mare frică a ei este să nu îi ajungă băieții într-un azil, legați cu lanțuri de paturi metalice, sedați și bătaia altora de joc. Muncește să o învingă. Lipsiți de servicii, nerecunoscuți de către statul român până prin 2017, adulții cu autism rămân o mare necunoscută în România. În momentul în care părinții încep să îmbătrânească și nu mai au putere să-i îngrijească, adulții cu autism își sfârșesc viața în izolare, închiși cu anii în case sau în centrele pentru persoanele cu dizabilități. Pentru ea, lipsa perspectivei, viitorul incert, situația jalnică din centrele de stat sunt o sursă inepuizabilă de stres, de aceea nu poate accepta să caute doar soluții pe moment, nu se poate refugia în prezent și să nu se gândească cum va fi viitorul lor nu peste zece ani, ci peste 25 – 30 de ani.

Asociatia Alex,Radu si autismulÎn România, marea dramă a persoanelor suferind de autism apare în momentul în care părinții îmbătrânesc și nu mai au puterea fizică să se ocupe de ei, căci România nu are o strategie pentru integrarea în comunitate a acestora: nu există servicii, nu există centre de zi, de tip respiro sau rezidențiale pentru nevoile lor. Cum majoritatea dintre ei, în funcție de gradul de afectare, sunt dependenți de un îngrijitor, când părintele nu mai are forța fizică să le ofere o viață activă, aceștia își petrec cea mai mare parte a vieții izolați, închiși în casă sau instituționalizați pe perioadă nedeterminată, în centrele pentru persoanele cu dizabilități, în acele centre despre care societatea civilă atrage atenția că se petrec abuzuri și în care grija pentru calitatea vieții nu există.

Așadar, Georgiana și-a propus ca în următorii ani energia ei să se ducă spre crearea unui proiect autosustenabil, o casă în care copiii ei, Alex și Radu, să își ducă viața după dispariția părinților, dar care să ajute și alte familii cu dizabilități, un spațiu creativ, adaptat nevoilor lor: CĂSUȚA TUTUROR. Astfel s-a născut ideea unui centru rezidențial pentru copiii cu dizabilități, în care părinții să aibă parte de acel respiro atât de necesar unei familii cu copii cu dizabilități, iar copiii să fie stimulați așa cum au nevoie, dar să aibă parte și de relaxarea binemeritată.

Copiii cu dizabilități au nevoie, la fel ca orice alt copil, de activități variate, interesante, pentru a se simți integrați, utili, fericiți. Prin acest spațiu creativ vrem să venim în întâmpinarea unei nevoi prin degrevarea părinților de grija copilului măcar pentru o perioadă scurtă, iar necesitatea unui astfel de program este cu atât mai mare cu cât sarcina îngrijirii copiilor cu dizabilități cade în totalitate pe seama părinților, și așa depășiți de situație de cele mai multe ori. Copiii vor beneficia de activități terapeutice integrate, dar și de activități educative şi recreative: joc și joacă, pictură, stimulare senzorială, concursuri, psihomotricitate, ateliere de lectură. Se vor lucra mai ales abilitățile de autonomie personală și vor fi desfăşurate activități menite să crească gradul de independență al beneficiarilor. Scopul acestor activități este pregătirea copiilor cu tulburări de dezvoltare să devină cât mai independenți cu putință. Totodată, în acest centru rezidențial vor putea fi găzduiți adolescenții și adulții cu dizabilități, fără sprijin familial, care vor putea desfășura, sub îndrumare directă, activități de tip handmade, produsele realizate de ei fiind ulterior valorificate în vederea susținerii centrului.

Asociatia Alex,Radu si autismul
RO46INGB0000999904328126

LA O ASTFEL DE LUME VISEAZĂ GEORGIANA, IAR EU CRED CU TĂRIE ÎN VISUL EI!

Un prim pas în strângerea de fonduri pentru demararea acestui proiect sunt campaniile de promovare. În acest scop i s-a alăturat Zamisnicu Robert, ultramaratonist cu experiență, care își propune să susțină CĂSUȚA TUTUROR așa cum știe el mai bine: ALERGÂND PENTRU CAUZA LOR!

Asociatia Alex,Radu si autismul

Numele meu este Robert Constantin Zamisnicu și am 28 de ani. Născut în județul Iași, am copilărit și crescut în Vama, județul Suceava. De mic mi-a plăcut să alerg. Am fost chiar selecționat în echipa de fotbal a școlii pentru abilitățile sportive (eram cel mai rapid). Visul de a deveni fotbalist s-a oprit în momentul în care am constatat, împreună cu mama, că nu putem suporta cheltuielile necesare (echipament, cantonamente, etc). În ciuda lipsurilor financiare, am continuat să-mi păstrez vie pasiunea pentru mișcare, absolvind mai târziu Facultatea de Educație Fizică și Sport din București. Între timp am descoperit alergarea montană și am început să particip la numeroase curse. Spiritul meu competitiv, precum și dragostea pentru natură insuflată de meleagurile copilăriei, m-au făcut să îmi doresc să ating, alergând, cele mai înalte vârfuri montane din România.

În urma acestor 8 ani bogați în experiențe, am constatat că nu am nevoie de multe lucruri pentru a mă simți liber și fericit. Astfel am inceput să „aud” nevoia celor din jurul meu și să alerg în diverse scopuri caritabile. De exemplu, în luna aprilie anul acesta, în parcul Lumea Copiilor, am reușit să parcurg 190 km în 24h, pentru o fetiță diagnosticată cu autism. Nu am fost singurul alergător, dar consider că și gestul meu a avut un ecou, întrucât familia a reușit să strângă donații pentru orele de terapie.

Sper din tot sufletul ca acest gest al meu (al nostru) să nu fie interpretat ca un act de teribilism, ci ca o auto-testare a propriilor limite (fizice, mentale, etc). Să fac un ultramaraton luptând cu lipsurile, durerea și oboseala, așa cum și Georgiana se confruntă zi de zi cu diverse probleme și stări emoționale.

Robert oricum urma să alerge, să își ducă limitele la maxim, dar simțea că gestul lui poate face diferența și pentru alții, nu numai pentru el. Astfel că a considerat oportun să dea o notă umanitară cursei. S-a uitat peste multe cazuri și, deși a fost impresionat de câte probleme pot exista, situația noastră l-a mișcat cel mai mult. Văzând video-ul cu Alex, băiețelul meu mai mare, la masaj, în timp ce i se aplica protocolul senzorial, și cel cu Radu, pictând, a rămas uimit că ambii au autism și că Georgiana nu poate lucra, deoarece trebuie să le fie în permanență alături, chiar dacă terapiile lor implică niște costuri mari:

Îi suntem extrem de recunoscători că ne-a ales și dorește să fie alături de noi în acest proiect, care nu este doar pentru copiii mei, ci pentru cât mai mulți copii cu dizabilități, care înseamnă CĂSUȚA TUTUROR

Robert a început alergarea pentru Asociația Alex, Radu și autismul printr-o CURSĂ GREA ȘI LUNGĂ alături de Hunor Sebestien: Marathon 7500 (după numele cursei cele mai lungi- cursa 7500, în Bucegi, unde se urcă de 3 ori la vf. Omu, pe o distanță de 100km și 7500m diferență de nivel), pe care a terminat-o în 25h 12 min.

Pe 26 iulie, Robert va alerga 350km, distanța Bucuresti – Sibiu în 2 zile, cu doar 2 minute pauză la fiecare 10 km, însoțit doar de un ciclist. Scopul? Să se doneze cât mai multe fonduri pentru a demara proiectul CĂSUȚA TUTUROR. Startul va fi luat din zona Piața Universității (revenim cu detalii asupra locației exacte) la ora 08:00 AM. Iar acesta este doar primul pas, un antrenament pentru un plan mult mai măreț al său.

Acesta va fi STARTUL, iar săptămâna va continua cu tot felul de evenimente sportive, însă vă ținem în suspans! Urmăriți pagina evenimentului ca să fiți la curent cu noutățile!

Ajutați-ne să facem gestul lui Robert cunoscut:

Îmi doresc ca oamenii care empatizează cu situația lui Alex și Radu, să contribuie cu o donație cât de mică sau cu un share! Mulțumesc anticipat pentru susținerea voastră și sper să le facem un cadou minunat lui Radu și Alex!

Orice promovare a acțiunii sale contează! Ajutați-ne să redevenim o comunitate de oameni empatici, altruiști, căci o sumă de fapte mici poate duce la succesul acestui proiect măreț!

Îl putem încuraja pe Robert prin:

Asociatia Alex,Radu si autismul
RO46INGB0000999904328126

Facebook Comments

Similar Posts