3 jocuri creative pentru copii: Moara de vânt și Iepurașul Bunny Boo
Mini-vacanța de Sf. Maria o petrecem în fiecare an la bunici, în Oltenia. Sărbătoarea coincide cu Nedeea satului. La români, sărbătoarea creștină și sărbătoarea laică au fost dintotdeauna strâns legate între ele. S-au „alimentat” reciproc cu obiceiuri și tradiții, s-au susținut continuu (chiar dacă nu în mod declarat) și au generat o mulțime de practici și evenimente. Una din cele mai importante sărbători laice a comunităţilor a fost cea asociată hramului bisericii din sat. În zona Banatului această sărbătoare se numește „rugă“, în timp ce în alte zone se foloseşte termenul de „nedeie“.
Studiile etnografice spun că nedeile (rugile) au avut, în vechime, un rol extrem de important în viaţa românilor din satele risipite de la munte, contribuind la menținerea unităţii etnoculturale şi la întărirea legăturilor sociale dintr-un areal larg. La aceste serbări, fiecare comunitate se adună pe dealurile din apropierea lăcașurilor de cult, unde participă la tradiționalele petreceri câmpenești, urmate de „praznic”, o masă îmbelșugată, de care nimeni nu se apropie până nu este binecuvântată de preoți.
Așa că mereu suntem la bunici în mini-vacanța asta, iar Greuceanu profită de super-atenția ce o primește de la toată lumea, bunici, mătuși, verișori.
Ce îmi place foarte mult e că Greuceanu a învățat să își aleagă singur activitățile și să invite la joacă persoanele din jur în funcție și de interesele și activitățile predominante realizate de aceștia. Cu mamaia a hrănit animalele din curte, a cules legume și fructe din grădină, a desenat și colorat. Cu tataie s-a jucat jocuri de construit, au făcut treabă cu sculele lui, au reparat electronice și au udat grădina. Bunicii au un rol important în viața nepoților.
În prima zi, au ales un set de construcție din cărămizi – Moara de vânt, de la Teifoc. Setul include cărămizi reale în miniatură, palete din lemn pentru moara de vânt, mortar solubil în apă și reutilizabil, unelte și accesorii necesare pregătirii mortarului. Mortarul este obținut din extract de porumb și nisip. Componentele de bază sunt 100% non-toxice. Instrucțiunile sunt de fapt diagrame ale clădirii, așa că trebuie să verificați instrucțiunile dacă doriți să faceți aceeași clădire ca și cea propusă de joc. Asta îi ajută pe copii să învețe să citească o diagramă și să se orienteze în modul de lucru.
După ce primul joc de construit ne-a dat bătăi de cap, dar nu am reușit să îl izbândim („Nu ține cimentul, mami!” s-a scuzat el, era puțin prea complicat pentru nici 5 ani, zic eu), Greuceanu, în calitate de șef de șantier, și-a coordonat echipa de constructori formată din tataie și tati, ca să construiască o moară de vânt. 2 ore au lucrat la el… mai mult tataie 😻🤟 jocurile Walachia wooden toys sunt minunate pentru copii!
Setul conține piese de lemn, tăiate cu precizie, pereți, acoperișuri și baze din placaj, uși și ferestre. Setul conține, de asemenea, șmirghel pentru a fi utilizat pentru ajustări mici. Kitul de construcție îi ajută pe cei mici să construiască o clădire tradițională la scară miniaturală din bușteni reali.
Mi se pare că aceste jocuri le educă copiilor răbdarea și îi învață să lucreze structurat, trecând prin toate etapele necesare planificării unei construcții și implementării planurilor stabilite. Ele invită la muncă în echipă, astfel că părintele poate petrece timp de calitate alături de copil, învățându-l ce înseamnă cooperarea și distribuirea activităților.
Al treilea joc, pe care l-a repetat de atâtea ori că ar putea să îl joace acum și cu ochii închiși, este Iepurașul Bunny Boo de la Smart Games. Jocul constă în 4 cuburi (robuste) de lemn și 30 de carduri cu provocări. Scopul este de a reface imaginea de pe card, privită din față, cu ajutorul celor 4 cuburi. Cardurile sunt împărțite pe 4 niveluri de dificultate: Starter, Junior, Expert și Master.
Aparent, unele provocări pot părea similare, dar soluția poate fi diferită, în funcție de cât de mult ies urechile iepurașului în afară. Jocul ajută copiii să înțeleagă concepte precum deasupra/dedesubt, înăuntru/afară, vizibil/ascuns etc., dar și să dezvolte abilități precum dexteritate, concentrare, motricitate fină, imaginație, orientare spațială și memorie. Copiii învață de asemenea și culorile, formele, perspectiva, ordinea corectă de așezare a lucrurilor.
Ce alte jocuri ne recomandați? Suntem în căutare de variante de jocuri mai deosebite!
Facebook Comments