3 activități de toamnă cu conuri
Vremea a ținut cu noi până acum, a fost cald pentru această perioadă a anului, dar în curând se răcește, întunericul și așa se instalează mult mai repede… așa că trebuie să pregătim activități de meșterit cu copiii, dacă vrem să nu își petreacă cea mai mare parte a timpului în fața televizorului. Greuceanu nu e mare pasionat de meșteșugit, el e cu cărțile și creioanele și scrisul, dar din când în când e bine să ieșim din zona de confort, așa că variez activitățile. Și mai mult îmi place când planificăm împreună ce facem și colaborăm pe toti parcursul activității. Duminică a fost ziua dedicată jocului cu conuri de brad!
Unde găsim conuri de brad?
Puteți să mergeți în pădure sau în parc să profitați de ultimele zile calde de toamnă și să le adunați voi, caz în care vă recomand „coacerea” în cuptor, la temperatură joasă (100°C), ca să scăpați de eventualii musafiri nedoriți, care s-ar ascunde în interior 🙂 Se pun conurile pe folie de aluminiu și se lasă la răcit. Nu e nevoie să fie perfecte conurile, important e să culegeți împreună și să vă distrați.
Cum integrăm învățarea cu jocul?
În timp ce culegeți conurile, discutați despre conifere, caracteristicile acestora. Încurajați copiii să pună mâna pe ace, pe trunchi, să atingă cleiul frumos mirositor. Eu l-am susținut chiar să se urce în copac și să ia de acolo câteva conuri, în ideea de a vedea îndeaproape cum stau conurile prinse pe crengi, dar și pentru a-și satisface nevoia de explorare și aventură.
Conuri de brad înmiresmate cu uleiuri esențiale 🎄🎁
Mie îmi plac la nebunie soluțiile ieftine, originale și practice, dar mai ales ecologice. Aceste conuri merg perfect folosite în loc de spray de cameră sau deodorant auto sau, de ce nu, direct în bradul de Crăciun
Materiale
necesare:
– conuri de brad
– spray colorat, sclipici (opțional)
– ulei esențial preferat
Noi am folosit două tipuri de uleiuri esențiale, cu arome deosebite: Holiday Joy și Holiday Peace de la doTerra. După răcirea conurilor «sterilizate» în cuptor, le-am colorat cu spray. Avem unele rămase de la alte activități, cumpărate de la Jumbo, sunt de fapt pentru colorarea părului, dar merg excelent și la astfel de meștereri. După ce s-a uscat bine vopseaua pe conturi, am pus 1 picătură ulei pe fiecare con, după care le-am pus într-o pungă ziplock, le-am amestecat bine și pus în dulap pentru câteva zile/săptămâni, să intre mirosul în interior. Cu cât mai mult timp, cu atât mai îmbibat va fi mirosul în ele.
Coronița de Advent / Crăciun 🎄🤶🎅🌲🎁
Coronița de Advent (în germană Adventskranz) este o coroană din ramuri de brad, prevăzută cu patru lumânări, care sunt aprinse succesiv în cele patru duminici din timpul Adventului (timpul dinaintea Crăciunului). Obiceiul provine din Biserica Evanghelică și a fost preluat în Biserica Catolică din spațiul de limbă germană și din restul spațiului central-european. Când m-am mutat în Banat am descoperit acest obicei și îmi place mult, astfel încât l-am pus și noi în practică.
Ideea coroniței a inceput într-un orfelinat din Hamburg, în 1839, unde pastorul și teologul evanghelic Johann Hinrich Wichern, fiind asaltat mereu de copiii pe care îi adăpostea cu întrebări legate de numărul de zile rămase până la Crăciun, a pus pe un cerc mare de lemn câte 19 lumânări mici roșii și 4 lumânări mari albe. Lumanarile mici erau aprinse în zilele lucrătoare, seara, iar cele 4 lumânări mari erau aprinse duminica seara, începând cu 1 decembrie și până în ziua de Crăciun, urmând ca în ziua de Ajun să fie aprinse toate lumânările. În acest mod erau evitate întrebările , iar copiii simțeau perioada mai specială, deoarece fiecare ajungea să aprindă o lumânare. Ulterior, cercul din lemn a fost îmbodobit de copii cu rămurele de brad, ghinde și conuri de brad. Acest obicei a fost plăcut de oameni, care și-au creat propriile coronițe, doar că numărul de lumânări a fost redus la cele patru duminici de Advent (perioada cuprinsă între 25 noiembrie și 24 decembrie).
Materiale:
– suport pentru coroniță
– crenguțe de conifere
– conuri
– globuri, sclipici, panglici, fundițe (opțional)
– lumânări
Este primul an în care facem o astfel de coroniță și nu e tocmai rotundă, asemenea cercului mare de lemn din poveste, ci am ales un suport de șervețele din metal pe care Greuceanu l-a îmbrăcat în crenguțe de pin și l-a «asezonat» cu conuri de brad. Apoi, pe o cutie de carton („E o scenă, mami, pentru lumânări!”), a așezat cele 4 lumânări. Poate că nu e cea mai aspectuoasă coroniță de Advent, dar ne este extrem de dragă, fiind făcută de noi!
Propria pepinieră de conifere🎄🎄
Ideea mi-a fost sugerată din mai multe părți, cu scopuri diferite, dar ni s-a potrivit perfect. În una din seri am citit Povestea plantelor (poveste iniţiatică) de Ileana Vasilescu, la finalul căreia se sugerează să plantezi în grădină sau ghiveci împreună cu copilul o sămânță. Totodată, am văzut circulând online un articol de pe România ecologică care ne încurajează ca în loc să susținem tăierea brazilor pentru „Pomul de Crăciun” să plantăm fiecare, în casă, câțiva pomișori sădiți direct din con, în ghiveci, pe pervaz la fereastră, în casă. Mi s-a părut că cele două se îmbină perfect sădind la finalul poveștii două conuri.
Materiale:
– conuri
– ghiveci ceramic
– pământ adus tot din zona de unde ați luat conul
Pentru această activitate aveți nevoie de conuri necoapte în cuptor, dar care să aibă semințe între „solzi” și să nu fie prea uscat/moale. Aceasta e o activitate pe care copilul o poate desfășura singur, sigur îi va crește curiozitatea și implicarea. Așezați pământul în ghiveci și înfigeți o treime din con în pământ. Udați conul în fiecare zi câte puțin astfel încât să nu mucegăiască, dar semințele să rămână tot timpul umede. După o perioadă va răsări un puiet. Noi ne-am propus să mutăm puietul în grădină când va crește, astfel că am ales să amestecăm pământul cu pământ din grădină, să nu fie probleme de adaptare la mutare.
Facebook Comments