Calendarul de Advent
În curând dăm startul numărătorii inverse până la Crăciun. Este primul an în care folosim calendarul de Advent, care să ne ajute să contorizăm într-un mod special, alături de coronița de Advent, cele 24 de zile rămase.
Sărbătorile sunt o poartă spre Cer. Strădania de a redescoperi esența Crăciunului nu se va stinge odată cu trecerea zilelor de sărbătoare, ci va înlesni și descoperirea celorlalte porți copilului. Copilul trăiește și se identifică cu lumea din jurul său prin poarta simțurilor: văz, auz, miros, pipăit, gust… Amintirea Crăciunului de acasă, din copilărie, va fi o comoară care îl va hrăni toată viața pe copil și-i va da putere să fie el însuși. Dacă închid ochii, retrăiesc cu drag și nostalgie Crăciunurile din anii copilăriei mici și preșcolare, la bunici, înconjurată de bucurie, tradiții și obiceiuri cu semnificații profunde, simt mirosul de cozonaci copți și vin fiert, gustul de mămăligă în ceaun, sunetul trosnetului lemnelor în sobă… dar mai ales îmi amintesc poveștile spuse seara, la culcare…
Dincolo de scopul său concret, de numărătoare inversă până la Crăciun, eu văd acest calendar și ca un angajament pentru timpul petrecut în familie, la care uneori renunțăm în zilele pe repede înainte pe care le trăim, căci calendarul presupune și o mică surpriză pentru fiecare zi, ce trebuie descoperită de cei mici. Surprizele pot fi mici cadouri, povestioare ce pot fi citite seara,
Idei de Calendar de Advent
Calendarele de Advent pot fi creații superbe. Primul l-am văzut în Germania, la niște prieteni, în urmă cu suficienți ani, și mi-a atras atenția și ca idee, și ca realizare. Iar spațiul comercial e plin de modele standard simpatice…
Indiferent de varianta pe care vreți să o folosiți, nu uitați că scopul contează, nu mijloacele. Uneori am impresia că am două mâini stângi, neîndemânatice, deși îmi place lucrul de mână, așa că decât să ofer copilului un obiect încărcat cu energiile negative ale nervilor din timpul confecţionării sau dezamăgirii lipsei de rezultat, mai bine improvizez variante care nu implică talent. Așa că m-am documentat și las câteva propuneri din care m-am inspirat (sursa Pinterest)…
Activități creative și activități dedicate Crăciunului
Într-o seară ne-am propus să pictăm figurine de ipsos cu tematică de Crăciun. Într-o altă seară vom face decorațiuni pentru brad, în funcție de inspirație. Majoritatea activităților noastre vor fi inspirate din cursul online despre Crăciun pregătit de Ileana Vasilescu, Să sărbătorim Crăciunul împreună cu copiii. Dar, ca idee, voi încerca să împart activitățile în așa fel încât cele din timpul săptămânii să nu ocupe prea mult timp, cele din weekend să fie mai complexe sau să se desfășoare în natură, dar și în activități dedicate zilelor de sărbătoare specifice.
Activitățile ascunse în Calendarul de Advent le vom face seara, după serviciu sau înainte de somnul de seară.
Activități pentru timpul săptămânii:
– vom bea un ceai la lumina lumânării, în liniște
– vom gusta un fruct nou, exotic
– ne vom uita împreună la filme de desene animate de Crăciun
– vom face un om de zăpadă
– ne vom plimba prin oraș seara ca să admirăm luminițele
– vom decora camera lui pentru Crăciun
– vom scrie scrisoare către Moș Crăciun
Activități pentru weekend:
– vom coace și orna împreună biscuiți
– vom realiza cadouri pentru bunici
– vom strânge obiectele ce nu ne mai folosesc (haine, jucării, cărți etc.) să le dăruim unor oameni care au nevoie de ele (de exemplu, proiectul Shoe Box)
– vom face om de
zăpadă
Activități dedicate zilelor de sărbătoare specifice:
1 decembrie – vom confecționa și colora un steag de Ziua Națională a României
5 decembrie – vom pregăti cizmulițele pentru Moș Nicolae
6 decembrie – îl vom aștepta pe Moș Nicolae2
24 decembrie – vom merge în Pițărăi și la colindat
Dacă preferi varianta doar cu cărți, găsești niște surprize minunate gata pregătite la Cărțile copiilor fericiți de Albina Dobrica.
Începe să mă prindă și pe mine atmosfera, chiar dacă vremea nu îmbie a Crăciun, sufletește sunt pregătită să vină!
Facebook Comments