Fasole cu ciolan la slow cooker – un deliciu!

Aveam în plan de Black Friday să schimbăm televizorul din dormitory, dar am ajuns să cumpărăm un crock pot. Asta da schimbare de plan! 😊 Cumva, astrele s-au așezat în direcția asta și cert e că am luat cea mai bună decizie cu acest slow cooker!

De ceva timp rugasem o prietenă să îmi dea împrumut slow cooker-ul ei, să îl testez din nou, prima oară când mi l-a împrumutat nu am reușit deloc să ne împrietenim. Problema era, bineînțeles, la mine, nu la oala electrică! De data aceasta a fost dragoste la prima gătire! În paralel cu fascinația mea pentru oala minune Florina Badea – Health&Nutrition Coach posta despre experiența ei pozitivă cu slow cooker și de ce este una dintre cele mai bune modalități de gătit.

Gătitul mă stresa enorm. Preferăm cu toții mâncarea proaspătă în fiecare zi, dar asta înseamnă cumpărături succesive, proporționale, respectiv gătit zilnic. Gătitul îmi mănâncă o groază de timp… timp pe care l-aș putea petrece cu Greuceanu, citind sau pur și simplu relaxându-mă la un film cu soțul.

Deși e soluția ideală pentru viața agitată pe care o trăim, slow cooker nu este pentru cei în pană de timp! Slow cooker presupune gătirea îndelungată, la temperaturi mai mici și în suc propriu, a alimentelor, în vederea prezervării nutrienților.

Din lista mare de variante de oale minune am ales Slow Cooker-ul Crock-Pot 5.7L Digital. Este ideal pentru 6 persoane, are 2 setări (Low și High), funcție „Păstrare la cald” automată și timer reglabil de la 30 de minute până la 20 de ore. Atât pe modul High, cât și pe modul Low se ajunge la aceeași  temperatură, diferența fiind doar de timpul necesar pentru ca slow cooker Crock-Pot să atingă punctul de fierbere (100°C). În general, timpul de gătire necesar pentru ca slow cooker Crock-Pot să ajungă la punctul de fierbere (100°C) este  de 7-8 ore pentru modul Low și de 3-4 ore pentru modul High, însă fiecare  rețetă are recomandări specifice, în funcție de ingredientele folosite.

Capacul din sticlă și vasul ceramic detașabil se pot spăla și în mașina de spălat vase, iar vasul ceramic se poate utiliza și în cuptor (de exemplu, pentru rumenirea unei fripturi după gătirea lentă). Consumul de energie al aparatului electric Crock-Pot este redus, echivalând cu energia consumată de un bec, între 75 și 150W pentru modul Low și între 150 și 210W pentru modul High.

După mai multe încercări, am constat că pentru familia noastră cea mai bună perioadă de gătire la slow cooker este noaptea: seara pregătesc toate ingredientele, le așez în slow cooker (durează maxim 10 minute organizarea), pornesc Crock-pot pe programul de 8-10 ore (în funcție de ceea ce vreau să pregătesc, cât de mari sunt tăiate bucățile, cât de matură e carnea etc. De exemplu, pentru rețetele cu carne, odată atins punctul de fierbere, timpul total de gătire a mâncării, pentru  a atinge potențialul maxim de aromă și textură, depinde de mărimea bucății de carne și de felul în care aceasta este tăiată.) și dorm liniștită, că dimineața, când ne trezim, mâncarea e gata! Când orele stabilite pentru gătit s-au terminat, crock pot trece automat pe modul de păstrare a mâncării calde. În plus, nu mai e nevoie să amestec în oală deloc, căci nimic nu se prinde de vasul ceramic! Asta s-a dovedit combinația câștigătoare pentru că astfel mâncarea este gata la fix dacă se dovedește că Greuceanu nu poate merge la grădiniță sau unul din noi rămâne să lucreze de acasă.

Rețeta care m-a convins că am făcut o alegere excelentă este cea de fasole cu ciolan. În plus, vine 1 decembrie, românii au ca tradiție mâncatul de fasole cu ciolan în această zi, iar soțul este mare fan al acestui fel de mâncare. De această dată, am făcut mâncarea pe timpul zilei, fiind în telemuncă, cum se numește în contractul nostru, deoarece a fost nevoie să îmi bag nasul în oală de vreo 2 ori. Așadar, vă las mai jos rețeta testată:

INGREDIENTE

• ceapă galbenă uscată – 2 bucăți medii
• fasole boace – 450 g
• ciolan de porc – 1 buc
• ardei kapia – 1 bucată
• ardei gras – 1 bucată
• cimbru – 1 linguriță
• usturoi granulat – 1 linguriță
• roșii cuburi la cutie / bulion / sos proaspăt de roșii – 200 g
• morcovi – 2 bucăți
• păstârnac – 1 bucată
• mărar – 1 linguriță
• sare, piper – după gust

MOD DE PREPARARE

Se toacă ceapa și pune în Slow Cooker, alături de 2-3 frunze de dafin. Se așează fasolea bine spălată și deasupra ei se pune ciolanul de porc. Se adaugă în vas, în jurul ciolanului, morcovii și păstârnacul întregi, curățați. Se pune apă cât să acopere la fix stratul de fasole și se adaugă sare și piper. Se pune capacul și setează slow cookerul pe modul LOW și timpul de 8 ore. Între timp, se taie cubulețe ardeiul kapia și ardeiul gras, se adaugă usturoiul granulat și roșiile și se amestecă bine.

Cu 2 ore înainte de finalul programului, se scot morcovii și păstârnacul, se adaugă compoziția de legume în vas, așezând ciolanul deasupra și se pune înapoi capacul. Între timp, se taie cubulețe păstârnacul și morcovul scoși din vas, care se pun înapoi cu o oră înainte de terminarea programului, împreună cu mărarul, și amestecă bine.

Finalizarea programului de gătire este marcată printr-un clinchet încet, moment în care slow cooker-ul trece automat pe funcția de păstrare cald. Așadar, de acum încolo poți savura cu poftă o adevărată delicatesă! Fasolea se fierbe foarte bine, efectiv simți cum se topește în gură, iar aroma este savuroasă!

Cu ocazia Black Friday în bucătăria noastră și-a făcut loc un nou dispozitiv de ușurat munca de gospodină: un slow cooker Crock Pot!

Deci… ce rețete delicioase îmi recomandați?

Facebook Comments

Similar Posts