Cum învățăm copiii despre cristale
Unul din punctele principale pe care îl am de bifat în fiecare delegație este cadoul pentru Greuceanu. Întotdeauna mă întorc acasă cu ceva pentru el, de obicei un joc mai deosebit decât ceea ce are deja acasă. În decembrie, acest cadou, pe care trebuia să îl iau din Ingolstadt, Germania, mi-a dat mari bătăi de cap! Lego avea deja peste 30kg acasă, literele și cifrele deja le-a abordat în fel și chip… dar când am văzut în vitrina unui magazin, la plimbarea de seară, acest kit de creștere cristale, am știut pe loc că e un cadou potrivit, mai ales că la noi nu mi-au sărit în ochi.
Cu setul de creștere a cristalului, Greuceanu s-a simțit ca un om de știință! Kitul conține toate materialele și ustensilele necesare pentru a crește un cristal, precum și o cutie de depozitare pentru cristalul rezultat.
Ne-am început joaca prin a povesti despre cristale: ce sunt, unde le găsim, cum se formează. Am folosit, bineînțeles, toate resursele posibile la îndemână: cărți și… YouTube!
Enciclopedii Vizuale. Cristale si geme, Editura Litera
Este o enciclopedie destul de veche, dar frumos ilustrată și interesantă. Prin imagini colorate și detaliate, copiii pot admira frumusețea cristalelor și a pietrelor prețioase, aflând totodată despre utilizarea lor, de la bijuterii elegante la cipuri de siliciu! Într-o formă succintă și în limbaj simplu, direct, copiii învață cum își dobândesc cristalele structura, forma și culorile lor unice, descoperă ce anume face anumite pietre și metale mai valoroase decât altele, dar și curiozități despre lumea geologică, precum de ce diamantul e cel mai dur mineral natural din lume.
Crystal Visions – Full Documentary about Crystals and Gemstones
Documentarul acesta a fost mai mult pentru mine, pentru Greuceanu a fost cam multă informație, dar m-a ajutat pe mine să îi explic mai bine și pe înțelesul lui ideile.
Ce mi-a plăcut în mod deosebit la acest documentar este analiza rațională și deschisă a conceptelor spirituale, folosind metode și tehnologii științifice moderne. Mă bucur tare mult că există oameni și oameni de știință care fac o punte peste decalajul dintre știință și spiritualism, pentru a dezvălui adevărul final.
Kit experimental de creștere a cristalelor
După cum bine se știe, nemții sunt mândri de nația lor, așa că toate documentațiile kitului au fost în germană. Dar ne-am descurcat remarcabil! Și cred că se vede pe chipul lui încântarea!
Am pus paharul pe balcon, la rece, la «odihnă», și l-am lăsat acolo, verificând când și când dacă ni s-a format cristalul magic. După o lună, cu dezamăgire în suflet, că nu se vedea absolut nimic în paharul nostru, am decis să aruncăm lichidul în chiuvetă. Wow, super surpriză: aveam un frumos cristal albăstrui crescut!
Cristalul nostru are la bază o sare, aluminiu potasiu sulfat, care a determinat creșterea unui cristal cu fațete. O «plajă» de cristale s-a format adițional pe fundul paharului, așa că am făcut un nou experiment împreună, am dizolvat cristalele acelea și am refăcut soluția de aluminiu potasiu sulfat, în încercarea de a crește și mai mult cristalul!
Acest kit ne-a mai ajutat și să învățăm puțină chimie, să punem bazele acestei materii interesante, clar fără a pune accent pe denumiri, ci evidențiind cât de ușor poți învăța ceva nou prin joc și joacă. Și mi se pare că, alături de enciclopedia de care povesteam mai sus, pot fi un cadou minunat unui copil curios și dornic să învețe lucruri noi și interesante!
Ce experimente potrivite pentru copii de 5-6 ani ne mai recomandați?
Facebook Comments