Greuceanu și vrejul de fasole

Greuceanu și vrejul de fasole

O urmăresc demult pe Claudia Groza, profesoară de biologie și scriitoare. Într-una din postările ei, din seria #AteliereClaudiaGroza, ne propunea un experiment interesant (v-am tot povestit că Greuceanu e fan experimente!): O sămânță sănătoasă, în condiții prielnice de temperatură, lumină, umiditate, sol fertil și apă, germinează. Formează plantula. Pune la încolțit semințe de fasole, grâu, porumb sau floarea soarelui. Ține fișe de observație pentru fiecare lot. Noi fișe de observație nu am ținut, că Greuceanu e prea mic, dar experimentul ne-a plăcut tare mult – cu boabe de fasole și grâu.

Obiectiv: însușirea cunoștințelor despre dezvoltarea unui plante încă de când este o sămânță

Pentru că mi s-a părut o legătură haioasă, prima oară am urmărit împreună pe YouTube povestea Jack și Vrejul de Fasole, după Joseph Jacobs, una dintre cele mai cunoscute povești englezești.

Apoi am purces la partea practică!

Materiale necesare:
– o tavă
– boabe de fasole, soia, grâu
– șervețel de bucătărie sau vată

Greuceanu și vrejul de fasole

Se pune șervețelul de bucătărie sau vata pe fundul tăvii. Se umezește, dar trebuie avut grijă să nu băltească apa. Apoi în acel mediu umed se așează boabele așa încât să se poată observa zilnic evoluția. Tava se va așeza la loc cald și însorit.

Greuceanu și vrejul de fasole

În fiecare zi ne-am asigurat că mediul este în continuare umed, dar apa nu trebuie să fie multă. Noi am învelit boabele și cu un șervețel subțire, ca să țină umezeala la început. Noi am ales boabe de fasole și grâu, pentru a vedea în paralel două evoluții total diferite. Greuceanu uda cu grijă dimineața vata, iar seara analizam împreună ce s-a întâmplat:

Ziua 2 – boabele au încolțit, am dat jos șervețelul de deasupra

Ziua 3 – plăntuțele au o tentă verzuie, mugurașii au mai crescut

Ziua 4 – au apărut mici rădăcini, verdele s-a intensificat, iar unele boabe de fasole au început să se crape

Greuceanu și vrejul de fasole

Ziua 5 – unele boabe de fasole s-au crăpat în două și din mijloc și-au făcut apariția mici frunzulițe; firul de grâu crește vertiginos, dar firav drept în sus; nu toate boabele au germinat

Ziua 6 – am eliminat boabele de fasole ce nu au germinat și le-am mutat (plantat) în pământ, într-o caserolă transparentă,  am hrănit puii cu grâul răsărit

Greuceanu și vrejul de fasole

Ziua 7 – plantele de fasole se înalță, cresc repede și frunzulițele sunt ieșite în întregime

Ziua 8 – rădăcinile sunt tot mai lungi, iar tulpinile cresc și se îngroașă

Greuceanu și vrejul de fasole

De aici încolo vom urmări vrejurile de fasole… oare cresc ca în poveste?

Facebook Comments

Similar Posts