Relaxare acasă – fă Rai din ce ai!
Relaxarea acasă devine din ce în ce mai ușoară pe măsură de devine o rutină. Chiar dacă nu reușim să ne relaxăm permanent acasă, să fim într-o stare zen, practicarea regulată a tehnicilor de relaxare ne poate scuti de mult stres.
Din experiență, am constatat că următoarele ritualuri de relaxare pot ameliora eficient stresul și pot fi practicate cu ușurință acasă.
Creează o atmosferă relaxantă
În primul rând, creează-ți o atmosferă relaxantă în casă: decongestionează, decorează, alege electrocasnice cu funcții inteligente, alege decorațiuni care îți dau o stare de bine. Integrează cât mai multe elemente decorative realizate din materiale naturale, precum boluri din lemn, vase din ceramică sau țesături din in, bumbac, lână. Adaugă plante naturale, care nu numai că înfrumusețează spațiul, aduc și aport de oxigen. Lumina este deosebit de importantă: în timpul zilei optează pentru lumina naturală, seara folosește un lampadar sau o veioză cu o intensitate a luminii mai redusă.
Aromatizează și purifică aerul cu ajutorul uleiurilor esențiale naturale. Cele mai bune mirosuri pentru relaxare sunt lavanda (cu proprietăți calmante), salvie (cu abilități de curățare) și mentă (pentru focus mental), dar poate folosit orice miros care rezonează cu tine.
Dacă vrei să afli mai multe despre beneficiile uleiurilor esențiale și cum se pot ele integra cu succes în viața de zi cu zi, te invit pe pagina mea de Facebook
Aventurile lui Greuceanu si ale mamei Zen in lumea uleiurilor esentiale
Fă meditație
Toate știm că meditația este o modalitate excelentă de a calma stresul, însă nu toată lumea reușește să includă efectiv beneficiile meditației în viața de zi cu zi sau să integreze meditația în mod regulat în stilul de viață. Dacă ar fi să incluzi o singură rutină nouă în viața ta, ți-aș recomanda să îți îndrepți atenția spre meditație, deoarece nu doar că aduce relaxare pe termen scurt, ci poate ajuta să devii mai puțin reactivă la stresul cu care te vei confrunta în viitor.
Prin meditaţie devenim mai conştienți de propriile gânduri şi acţiuni, abordăm mai raţional gândurile şi acţiunile noastre. Gândurile noastre ne poartă printr-un roller coaster de senzaţii pe timpul zilei, dar prin meditaţie putem să determinăm care gânduri sunt adevărate şi care sunt cele care ne abat de la cale. Meditaţia ne oferă timpul necesar să reflectăm asupra gândurilor, dar ne dă și răgazul să ne concentrăm şi asupra altor aspecte ale persoanei noastre, asupra prezentului şi să nu mai aevm în vedere trecutul sau viitorul. Acest gen de atenţie este o abilitate utilă pe parcursul unei zile.
Meditația se poate realiza oriunde: unii oameni practică meditația într-un spaţiu liniştit al casei sau chiar la birou, alții preferă bisericile sau templele, locuri minunate pentru a medita pentru că sunt spaţii sacre, liniştite, iar majoritatea aleg să mediteze în natură. Important este ca locul să fie primitor şi cald, intim și liniștit. Eu meditez în singura cameră nefolosită pentru dormit.
Acasă, alege un spațiu unde te simți confortabilă. Pornește difuzorul și așează-te într-o poziție confortabilă. Pe măsură ce vaporii difuzorului se încolăcesc și urcă, concentrează-te asupra lor, privindu-i. Permite-ți să te cufunzi în diferitele traiectorii și modele pe care formele de vapori încep să le ia. Dacă îți vin în cap alte gânduri, readu-ți atenția pe urmele de vapori de la difuzor. Încearcă să rămâi în momentul prezent și să te bucuri de simplitatea lor. Menține această stare atât timp cât poți (ținând cont de timpul disponibil și de capacitatea de concentrare), poate dorești să petreci doar cinci până la zece minute de câteva ori pe săptămână la început și, pe măsură ce capacitatea ta de a te concentra și de a rămâne în prezent crește, prelungește ședințele și încearcă să practici mai des.
Deși ideea principală a meditației este să rămâi în momentul prezent, gândurile vor rătăci la început. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, în loc să fii critică tu cu tine pentru că ți-ai pierdut concentrarea, felicită-te pentru că ai observat că gândurile tale au evadat, au alunecat, astfel încât să îți poți redirecționa din nou atenția către prezent.
Relaxare în propriul spa
Meditația în timpul îmbăierii combină beneficiile standard ale meditației cu beneficiile unei băi relaxante și fierbinți: calmează mușchii obosiți, oferă o atmosferă calmantă și permite o senzație temporară de fugă de stresori. Alocă-ți cel puțin 15 minute în care sigur nu vei fi întreruptă. Asta înseamnă să îți eliberezi câteva minute în plus în program, să pui telefonul direct pe mesageria vocală, să spui celorlalți din casă să nu te deranjeze decât dacă este o situație de urgență. Îți garantez că tot ce trebuie să faci pentru a stabili limite personale și pentru a-ți bloca timpul va merita efortul.
Încorporează câteva dintre beneficiile aromaterapiei în rutina ta de îmbăiere / spa acasă: adaugă câteva picături de ulei esențial cu efecte de relaxare în spuma de baie sau sarea de baie.
Concentrează-te pe respirație, observă cum se comportă respirația când nu o controlezi, până la ce nivel din corp ajunge (la nivelul claviculei, al coastelor sau abdomenului), care este ritmul, ce fel de respirație ai (toracică –mai superficială sau abdominală – mai profundă), dacă respiri cu ușurință sau simți că respirația ta se blochează (este sacadată ori curgătoare). Apoi inspiră mai lent și mai profund, observând cum plămânii se umplu cu aer, permițând abdomenului (în loc de umeri sau piept) să se ridice și să coboare cu fiecare respirație. Acest tip de respirație este mai natural și poate ajuta la dezactivarea răspunsului la stres dacă a fost declanșat încă de la începutul zilei. În faza următoare, concentrează-te doar pe senzațiile pe care le simți în corpul tău – căldura apei pe pielea ta, presiunea peretelui vănii pe spatele tău – și dă drumul tuturor celorlaltor gânduri. Încearcă să îți păstrezi liniștea și atenția și să te concentrezi doar pe momentul prezent.
Nu folosi acest timp pentru activitățile de igienă, lasă-l doar pentru relaxare. La final, acordă-ți câteva minute pentru rutinele tale preferate de îngrijire corporală.
Fă mișcare
Exercițiul fizic oferă o ameliorare a stresului și alte avantaje. Nu trebuie să ai o sală de sport acasă pentru a face exerciții într-un mod eficient și rapid. Există multe opțiuni pentru a face exerciții fizice acasă, ceea ce în sine poate aduce mai puțin stres, deoarece implică mai puține cheltuieli și pregătire. Includerea exercițiilor fizice în programul zilnic și crearea unui spațiu special pentru exerciții poate încuraja menținerea acestui obicei sănătos și de relaxare pentru anii următori. Pe mine mă ajută diverse video-uri de pe YouTube, care ionclud mai mult mișcări de dans.
Ține un jurnal
Scrisul într-un jurnal este o practică dovedită în timp și studiată pentru ameliorarea eficientă a stresului. Indiferent dacă scrii un jurnal de recunoștință, „prelucrezi‟ emoțiile pe hârtie, documentezi evenimentele importante din viața ta sau doar încerci să cauți soluții de brainstorming pentru stresorii tăi individuali și particulari, a scrie într-un jurnal este unul dintre acele obiceiuri relaxante căruia merită să îi acorzi puțin timp în programul tău. În timp ce creezi un mediu relaxant pentru a fi o persoană zen, nu uita să creezi un loc confortabil pentru a scrie în jurnal.
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a reduce stresul cu ajutorul jurnalului este de a scrie în detaliu despre sentimentele și gândurile legate de evenimentele stresante, ca și cum ai discuta subiectele în terapie, și apoi de a nota soluțiile potențiale, dar există multe moduri diferite de a practica scrierea în jurnal. Metoda pe care o alegi depinde doar de nevoile tale din momentul respectiv și de personalitatea ta: fă doar ceea ce face fericită și liniștită.
Dacă descoperi că nu poți ține un jurnal sub forma unei rutine, nu-i nici o tragedie, scrierea în jurnal este un obicei pe care îl poți relua oricând. Nu trebuie să scrii în fiecare zi pentru ca acesta să funcționeze – de câteva ori pe săptămână este încă extrem de benefic, sau chiar numai când simți nevoia aduce beneficii.
Facebook Comments