De ce am ales să investesc în cursuri online și nu în ateliere de lucru
Fie că conștientizăm, fie că nu, suntem cele mai importante persoane din viața copiilor noștri. Nu vom reuși niciodată să ne jucăm cu ei pe cât de mult și-ar dori ei sau pe cât de mult ne-am imaginat noi vreodată că o vom face, indiferent cât de mult timp am petrece efectiv împreună. Dar dacă ne jucăm cu ei, dacă ne ducem la joacă pregătiți să ne jucăm cu ei, să fim acolo trup și suflet, ne creăm amintiri pentru toată viața. Va veni o zi când nu vor mai vrea prezența noastră lângă ei, când vor fi adolescenți și ne vor evita, dar mereu va exista amintirea jocului împreună, amintiri care vor cântări poate și mai mult odată cu maturitatea, când vor deveni ei părinți la rândul lor. De aceea am ales să investesc în cursuri online pentru noi, împreună, și nu în ateliere de lucru moderate de experți din domeniu special pentru copii.
Cum îi ajută pe copii joaca?
Cea mai simplă modalitate de a dezvolta logica și capacitatea intelectuală a copiilor este să ne jucăm cu ei. Orice, sincer. Nici nu contează foarte mult ce și cu ce, jocul în sine îl supune unui raționament, să îi spunem involuntar. Pur și simplu gândește. Crează tipare, scenarii, comunică, transmite informația. Relaționează. Suntem primul și cel mai important exemplu pentru copiii noștri, astfel că timpul petrecut alături de ei este E-SEN-ȚIAL!
Abilitățile noi dobândite în urma acestor cursuri online făcute împreună ne-au ajutat să descoperim noi pasiuni și să lucrăm împreună cot la cot. De cele mai multe ori procesul contează mai mult decât rezultatul final, căci e timp de conectare părinte-copil, timp de calitate petrecut împreună, distracție și energie pozitivă. Împreună găsiți idei minunate, care să le stimuleze creativitatea, iar celor mici li se deschide apetitul pentru lucrul manual, o activitate din păcate căzută într-un con de umbră în rândul pasiunilor copiilor!
Și oricât de obosiți am fi la final de zi, tot ce ne dorim e să ne creăm amintiri de neuitat alături de cei mici. Ei nu își vor aminti de mersul la cumpărături, de orele state în fața televizorului sau de curățenia general făcută cu sârguință în fiecare weekend. Ei își vor aminti de prosteala din timpul jocului împreună, de schimbul de experiență și de experimentele realizate împreună. Normal că într-o anumită măsură contează și rezultatul final – întotdeauna în urma unor cursuri online de art&craft abilitățile dobândite vor ajuta la crearea unor decorațiuni și accesorii deosebite, pline de sensibilitate, care vă vor fi pentru totdeauna o dovadă a bucuriei clipei.
Pentru că ne dorim un copil care atunci când creşte să îşi dorească o carieră de succes, să înveţe, să fie împlinit – este esenţial să îl învăţăm chiar noi, de mic, aceste valori, prin ceea ce facem noi înşine. Timpul pe care-l petrecem cu copilul îl învață ce înseamnă o relație de iubire și cine este el ca persoană.
De ce este important timpul de calitate petrecut alături de copil?
Timpul petrecut cu copilul construieşte temelia relaţiei cu părinţii şi a celorlaltor relaţii pe care le va dezvolta copilul pe tot parcursul vieţii. Forţa unei familii vine din calitatea timpului pe care membrii ei îl petrec împreună şi aprecierea pe care şi-o arată unul altuia. Când timpul pe care îl putem oferi copilului este şi aşa scurt, ceea ce facem cu el devine esenţial.
Timpul petrecut cu copilul trebuie să fie interesant şi atractiv pentru copil. Este important ca timpul să fie plin de activităţi care îi plac copilului, activităţi care să îl stimuleze, potrivite cu vârsta lui, creative, care respectă atât potenţialul, cât şi preferinţele copilului. Joaca şi explorarea îl dezvoltă pe copil.
Timpul petrecut cu copilul trebuie să educe abilităţi esenţiale pentru viaţă. Părintele are responsabilitatea de a-l învăţa pe copil să îşi construiască o viaţă împlinită. Copilul învaţă din familie să îi placă propria persoană, să aibă aşteptări realiste faţă de sine şi faţă de ceilalţi, să dezvolte relaţii sănătoase cu ceilalţi, să gestioneze eşecurile sau schimbările, să aibă interese variate şi curajul de a încerca. Astfel de abilităţi sociale şi emoţionale asigură ingredientele necesare construirii unei vieţi împlinite. Ele se învaţă de mic, prin exemplul adulţilor din viaţa copilului, dar şi prin experienţele de învăţare pe care părinţii i le oferă.
Timpul pe care îl dedicăm copilului trebuie să răspundă nevoilor lui. Asta înseamnă să ştim care sunt cele mai importante nevoi ale copiilor, dar şi să învăţăm să fim atenţi la semnalele transmise de copil. În ceea ce priveşte identificarea semnalelor transmise de copil, prin ceea ce face sau spune, prin reacţiile faţă de noi sau faţă de alte persoane, este important să facem exerciţiul de a găsi cauzele comportamentelor sale. Mai ales când ne confruntăm cu comportamente problematice ale copilului, putem folosi aceste situaţii ca ocazii de a identifica ce nevoie stă de fapt în spatele lor. Copilul nu are răbdare, rubufnește imediat, se resimte frustrare în comportamentul lui? Poate că are nevoie de mai multă atenţie din partea părinților şi nu ştie cum s-o obţină altfel. De ce ajută cauza din spatele comportamentelor? Pentru că, identificând nevoile copilului, părinții ştiu mai bine ce să-i ofere astfel încât el să se simtă confortabil, iubit şi să se poată dezvolta.
Timpul petrecut cu copilul înseamnă colaborare cu acesta spre obținerea unui rezultat final, nu competiție. Copilul va învăța direct de la părinte să lucreze în echipă, să se coordoneze cu ceilalți și să aibă răbdare să își aștepte rândul la activitate.
De aceea, am ales întotdeauna să investesc în cursuri online pentru noi, și nu în ateliere (online) pentru el. Ceea ce am învățat la aceste cursuri ne va folosi toată viața (sau cel puțin până când va mai vrea să petreacă timp alături de mama sa!).
Ce cursuri online am urmat?
Lista va fi adaptată pe măsură ce voi scrie despre cursuri online urmate!
Facebook Comments