Hai să luăm o pauză – 4 practici (nu neapărat) spirituale pentru eliberarea de stres
Cu toții căutăm soluții magice să scăpăm de stresul cotidian. Cu toții știm că pentru a ne dezvolta, avem nevoie de o minimă cantitate de stres, dar e acel stres care te împinge să întinzi limitele zonei tale de confort (stres muscular dacă vorbim de activitate fizică și stres psihologic dacă vorbim despre învățare și acumulare de informații. Dar întotdeauna după o perioadă de stres e extrem de important să te odihnești. Despre efectele stresului, oboselii și burnout am mai povestit pe blog: Dragă femeie cu burnout, îngrijirea de sine nu este suficientă pentru a te pune pe picioare Fără odihnă, recuperare, pauză, tot stresul a fost inutil și nu te vei dezvolta. Creierul nostru are nevoie de somn și relaxare pentru a crea noi conexiuni neuronale. De aceea, este esențial ca după o perioadă de efort intelectual intens, să ne odihnim, să dormim, să ne luăm timpul necesar ca informația să se sedimenteze și întrupeze.
De câte ori nu ți s-a întâmplat să ai parte o avalanșă de idei, gânduri productive fix atunci când nu te concentrai pe ele, de exemplu când găteai, erai în pat înainte de somn sau… pe tron? Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a avea rezultate mai bune și a fi mai eficientă în ceea ce faci este să iei o pauză. Așadar, astăzi vreau să te ajut să conștientizezi importanța pauzelor, când să le iei și ce alte lucruri poți face pentru a-ți crește performanța ca profesionist, antreprenor și femeie.
Înainte de a-ți povesti despre pauzele ce mi le-am impus eu, pentru a-mi crește eficiența și productivitatea, vreau să te gândești puțin la tine, să fii sinceră și să răspunzi la următoarele întrebări:
- Simți că nu ai suficientă energie când începi să lucrezi?
- Simți motivație și energie când începi să lucrezi?
- Simți că ți-a scăzut eficiența și randamentul?
- Simți des frustrări legate de activitatea ta zilnică?
- Ai probleme de sănătate, fie ele și minore, dar care îți distrag atenția?
- Ai anxietate, insomnii?
- Te simți epuizată fizic și emoțional?
Dacă cel puțin la una din întrebări ai răspuns cu da, atunci cu siguranță ai nevoie să lași ritmul mai încet și să iei cel puțin o pauză. Iată ce am implementat eu deja în rutina mea și funcționează!
1. Trage un pui de somn între două reprize de muncă intensă, care necesită concentrare și atenție
Da, ai citit bine și dacă ești ca mine, probabil ai pufnit când ai citit ideea. Adică tragi pui de somn când ești bolnav, nu? Dar crede-mă că funcționează – chiar zilele trecute am tras un pui de somn în mijlocul dimineții unei zile de lucru. Imediat după, am reușit să realizez atât de multe lucruri!
Dacă nu poți să ațipești puțin pentru că lucrezi într-un birou, fă o vizită la toaletă în timpul pauzei de prânz, ia loc pe capac, odihnește-te și închide ochii! S-ar putea să fie o idee bună să pui alarma!
2. Îmbrățișează pauza de ceai
La englezi, pauzele de ceai sunt tradiție. E un moment al zilei când totul se oprește. Își pun o ceașcă de ceai și alătură poate o felie de prăjitură sau niște biscuiți și își iau pauza. Majoritatea dintre noi însă ne bem cafeaua sau ceaiul în timp ce butonăm pe dispozitivele mobile sau laptopuri. Când ți-ai luat ultima oară o pauză ca să savurezi cu adevărat o băutură?
Îmbrățișează ideea de pauză de ceai. Programează alarma în calendar și fă-l timpul tău sacru. Bea din ceașca ta preferată și trăiește clipa. Tu și acel elixir dulce și fierbinte. Nu contează că e vorba de cafea, ceai, turmeric latte, o ciocolată caldă cu sos de caramel, frișcă și bezele… e clipa ta de reconectare cu tine.
3. Pune șoldurile în mișcare
În My Million Dollar Experiment , zice Joanna Hunter să ne facem cântecul și dansul banilor, pe ideea că dacă te distrezi gândindu-te la abundenţă și dansând agitând energiile în jurul tău, atragi abundenţă și bani. Această pauză te ajută să îți creezi motivația, inspiri energia și pui în mișcare creativitatea de care ai nevoie pentru a-ți încununa ziua.
Fă din mișcare o prioritate. Beneficiile mișcării sunt bine documentate și știute. Cu toate acestea, mișcarea ne ajută, de asemenea, să ne întărim intuiția, să ne simțim mai bine hormonal și să ne conectăm cu geniul nostru interior (știi tu, acea ea care vine rapid și fără mare efort cu soluții și variante alternative) și care este în mod normal pus pe mut atunci când suntem mereu în agitație.
Așa că mi-am făcut cântecul abundenței. Îl dansez în fiecare zi la 10:50 (setat alarma să mă anunțe când e momentul!) Ritmul e de la Țăranul e pe câmp:
Patricia e online,
Patricia e online,
Ura, milionara,
Patricia e online!
Ea contul și-l admiră,
Ea contul și-l admiră,
Ura, milionara,
Ea contul și-l admiră!
Și PayPal face ping,
Și PayPal face ping,
Ura, milionara,
Și PayPal face ping!
Și-o sută mai intrară,
Și-o sută mai intrară,
Ura, milionara,
Și-o sută mai intrară!
Și-apoi pe Revolut,
Și-apoi pe Revolut,
Ura, milionara,
O mie-a mai văzut!
Și contu-n ING,
Și contu-n ING,
Ura, milionara,
Milion de-economii!
4. Apasă butonul de pauză!
Asta știu că e extrem de greu, eu și acuma mă lupt din plin cu instinctul de a trage cât de mult pot, recunosc că sunt din acea categorie de mame perfecționiste în serie și care vor să facă mult mai mult decât ar fi necesar.
Știu că dacă mi-aș face o listă cu 4 lucruri de făcut, voi face 5 – pentru că pot. Cu toate acestea, apăsând butonul de pauză este ca și cum ai antrena un cățeluș să șadă. Această practică permite să te prinzi din urmă și să îți creezi spațiul necesar și să îți recuperezi energia, astfel încât să nu te simți zdrobită de atâta presiune și greutate pe umeri.
Cum apeși butonul de pauză intern? Cert e că nu e bine să faci ca mine și să aștepți până ce corpul își cere dreptul la liniște și relaxare. La mine, semnul că pauza este absolut obligatorie este migrena! Și crede-mă, nu vrei să ajungi acolo! Important e să știi să te oprești, să respiri adânc de trei ori și să începi să observi ce se întâmplă în jurul tău în acest moment. Apoi lasă totul baltă și ia o pauză. Promit că totul te va aștepta fix așa cum l-ai lăsat, cu excepția stresului și a energiei anxioase, pentru că partea respectivă va fi dispărut!
Facebook Comments