Focusul și ordinea privind eficiența și productivitatea. 20 de reguli pentru studiu (in)eficient
Aceste reguli formează o sinteză a unora dintre principalele idei extrase din cartea A Mind for Numbers: How to Excel in Math and Science (Even if You Flunked Algebra), de Barbara Oakley, Penguin, iulie 2014 (se găsește pe Bookdepository, Amazon USA – A Mind for Numbers sau Amazon UK –A Mind for Numbers) pentru o învățare ușoară și un studiu eficient.
10 reguli pentru studiu eficient
- Utilizează reamintirea. După ce ai citit o pagină, privește în altă parte și amintește-ți ideile principale. Nu pune accent pe detalii, fă-ți o schema în minte cu cele mai importante idei din pagina citită. Încearcă să îți amintești ideile principale atunci când mergi spre curs sau într-o altă încăpere decât în cea în care ai învățat inițial. Abilitatea de a-ți reaminti – de a genera idei din interiorul tău – este unul dintre indicatorii cheie ai unei bune învățări.
- Testează-te singur. Periodic. Despre toate. Tot timpul. Cardurile de reamintire pot fi prietenele tale. Utilizează tehnici mnemonice pentru a crea conexiuni mentale (mnemonica funcționează prin asocierea unor indicii ușor de reținut cu date complexe sau necunoscute; deși mnemonica pare deseori ilogică și arbitrară, formularea fără sens este ceea ce le face memorabile.)
- Împarte-ți învățarea în bucăți digerabile. Aceste bucăți trebuie să fie suficient de mici pentru ca, odată ce înțelegi și exersezi o soluție, să îți vină în minte într-o clipită această soluție odată ce te lovești din nou de o problemă asemănătoare. După ce rezolvi o problemă, repetă-o. Asigură-te că o poți rezolva la rece – pas cu pas. Imaginează-ți că este o melodie și învață să o cânți mereu în mintea ta, astfel încât informațiile să se combine într-o bucată lină pe care o poți extrage oricând dorești.
- Împarte-ți învățarea pe mai multe zile. Repetă un anumit subiect câte puțin în fiecare zi, la fel ca un atlet. Creierul tău este ca un mușchi – se poate descurca doar cu o cantitate limitată de exerciții fizice pe un subiect la un moment dat.
- Alternează diferite tehnici de rezolvare a problemelor în timpul practicii tale. Nu exersa niciodată prea mult timp într-o singură sesiune folosind o singură tehnică de rezolvare a problemelor – după un timp, doar vei imita ceea ce ai făcut în problema anterioară. Alternează și lucrează diferite tipuri de tehnici, abordând diferite teme. Acest lucru te învață cum și când să utilizezi o anumită tehnică. (Cărțile, în general, nu sunt configurate în acest fel, așa că va trebui să faci acest lucru pe cont propriu.) După fiecare sarcină și test, revezi erorile, asigură-te că ai înțeles de ce le-ai făcut, apoi pune din nou în practică soluțiile. Pentru a studia mai eficient, scrie de mână (nu la tastatură) o problemă pe o parte a unui card de rememorare și soluția pe cealaltă. (Scrierea de mână construiește în memorie structuri neuronale mai puternice decât tastarea.) Folosește cardurile pentru a repeta.
- Dacă trebuie să mănânci două broaște, mănânc-o mai întâi pe cea mai urâtă! Cu alte cuvinte, dacă ai de îndeplinit două sarcini importante, începe, în mod clar, cu cea mai mare, mai dificilă și mai urgentă.
- Fă pauze. Fă ceea ce e mai greu când ești odihnită și plină de energie. Nu poți rezolva probleme sau să-ți dai seama de concepte de la început prima oară când le întâlnești. Acesta este motivul pentru care puțin studiu în fiecare zi este mult mai bun și eficient decât zeci ore de studiu dintr-o dată. Când te frustrezi cu o problemă, ia o pauză, astfel încât o altă parte a minții tale să poată prelua controlul și lucra în fundal.
- Folosește întrebări explicative și analogii simple. Ori de câte ori te confrunți cu un concept nou, gândește-te: Cum pot explica acest lucru pentru ca un copil de zece ani să îl poată înțelege? Folosirea unei analogii chiar ajută, cum ar fi să spui că fluxul de electricitate este ca fluxul de apă. Nu te gândi doar la explicația în sine – spune-o cu voce tare sau pune-o în scris. Efortul suplimentar de vorbire și scriere permite să codifici mai profund (adică să convertești în structuri de memorie neuronală) ceea ce înveți.
- Concentrează-te. Oprește toate dispozitivele mobile, alarmele de pe telefon și computer și apoi pornește un cronometru timp de douăzeci și cinci de minute. Concentrează-te cu atenție pentru acele douăzeci și cinci de minute și încearcă să lucrezi cât mai sârguincios. După ce temporizatorul se oprește, dă-ți o mică recompensă distractivă. Câteva astfel de ședințe într-o zi pot duce cu adevărat la studiu. Încearcă să configurezi orele și locurile în care să studiezi – fără a arunca o privire spre computer sau telefon – să fie ceva natural.
- Fă un contrast mental. Vizualizează de unde ai pornit și contrastează imaginea cu visul unde te vor duce studiile. Postează o imagine sau diverse cuvinte în spațiul tău de lucru pentru a-ți reaminti visul tău. Un panoul al dorințelor este extrem de eficient. Uită-te la acesta atunci când ți se pare că motivația întârzie să apară.
10 reguli pentru studiu ineficient
Evită aceste tehnici – doar vei pierde timpul, deși vei avea senzația (falsă) că ai învățat ceva!
- Recitirea pasivă este pierdere de vreme – a sta pasiv cu foaia în față și a-ți arunca ochii peste ea de câteva ori este inutil. Dacă nu poți demonstra că materialul se așează în creierul tău, reamintindu-ți ideile principale fără a privi pagina, recitirea este o pierdere de timp.
- Nu lăsa rememorarea și evidențierea pasajelor importante să te copleșească. Evidențierea textului cu o cariocă sau cu un creion colorat poate păcăli mintea în a crede că pui ceva în memorie, când tot ce faci este să îți miști mâna dreapta-stânga. O mică evidențiere aici și colo, în punctele esențiale este suficientă și chiar utilă. Dar, dacă utilizezi evidențierea ca instrument de memorare a informației, asigură-te că ceea ce marchezi intră și în creier.
- Să tragi cu ochiul la soluția unei probleme și să crezi că știi cum să o rezolvi este una dintre cele mai grave erori pe care le fac studenții în timpul studierii. Trebuie să poți rezolva o problemă pas cu pas, fără a te uita la soluție, ca într-adevăr procesul de rezolvare să îți fie interiorizat.
- A aștepta până în ultimul minut pentru a te apuca de studio e ca și cum te-ai antrena în ultimul moment pentru o confruntare pe pistă. Creierul tău este ca un mușchi – se poate descurca doar cu o cantitate limitată de exerciții fizice pe un subiect la un moment dat.
- Rezolvând în mod repetat probleme de același tip pe care știi deja să le rezolvi este total neproductiv. Dacă rezolvi doar probleme similare în timpul antrenamentului, nu te vei pregăti de fapt pentru un test – este ca și cum ai pregăti un joc de baschet mare practicând doar driblingul sau aruncarea la coș.
- Transformarea sesiunilor de studiu cu prietenii în sesiuni de socializare. Verificarea rezolvării problemelor cu prietenii și interogarea reciprocă a ceea ce știți, poate face ca învățarea să fie mai plăcută, să expună defectele de logică și să îți aprofundeze învățarea. Dar dacă ședințele de studiu comune se transformă în distracție înainte ca studiul să se fi terminat, vă pierdeți reciproc timpul și poate e momentul să îți găsești un alt grup de studiu.
- Neglijarea citirii manualului înainte de a începe să rezolvi problemele te va face să te învârți în cerc până dai de soluție. Te-ai scufunda într-o piscină adâncă înainte să știi să înoți? Manualul este instructorul de înot – te ghidează spre răspunsuri. Îți vei pierde timpul dacă nu te deranjezi să-l citești. Cu toate acestea, înainte de a începe să citești despre posibilele soluții, aruncă o privire rapidă asupra capitolului sau secțiunii pentru a avea o idee general despre ce este vorba.
- A nu îți clarifica cu profesorul/coachul/colegii punctele de confuzie sau întrebările te face pe deplin responsabil de eșec. Oricine e în poziție de învățare este îndreptățit să vină pentru îndrumare.
- Nu crede că poți învăța profund și eficient când ești distras în mod constant. Fiecare distragere minusculă de către un sms sau o conversație pe messenger sau un scroll pe Instagram/Facebook înseamnă că ai mai puțină putere de concentrare dedicată învățării. Fiecare întrerupere scoate rădăcinile neuronale minuscule înainte ca acestea să poată crește.
- Dacă nu dormi sufficient, nu ai rezolvat nimic. Creierul tău îmbină tehnici de rezolvare a problemelor atunci când dormi și, de asemenea, practică și repetă tot ceea ce ții în minte înainte de a te culca. Oboseala prelungită permite creșterea toxinelor în creier care perturbă conexiunile neuronale de care ai nevoie pentru a gândi rapid și bine. Dacă nu dormi bine înainte de un test, NIMIC DIN CE AI FĂCUT NU VA CONTA.
Dacă ți-a plăcut acest articol cu sfaturi pentru un studiu eficient, cu siguranță vei aprecia și celelalte articole din seria despre focus și ordine privind eficiența și productivitatea:
Facebook Comments