Bucket List

The Bucket List – Lucrurile pe care vreau să le fac înainte să mor

După o săptămână cumplită, cu migrene, somnolență continuă, rău și… gânduri negre, sâmbără am simțit că am reînviat. M-am bucurat de ziua superbă, am petrecut în familie, la grădină, iar seara… am profitat că toată casa doarme profund și e liniște și pace și… Netflix and chill. Am ratat The Bucket List pe marile ecrane în 2007, dar probabil că atunci nu l-aș fi înțeles și acum a fost momentul cel mai bun să-l descopăr, că se potrivește al naibii de bine cu lucrurile pe care le-am gândit în această săptămână fără claritate, dar și pe care le trăim în acest an de pandemie, dacă privim atente, printre… replici bine plasate!

Termenul “bucket list” se traduce mot-a-mot ca “lista găleată”, însă este de fapt o expresie idiomatică. Cuvântul “găleata” vine din expresia “to kick the bucket”, un fel de “a da ortu’ popii” de pe la noi. Așa că acest bucket list este de fapt o listă cu lucruri pe care vrei să le faci înainte să dai ortu’ popii, înainte să mori.

Tema din The Bucket List nu e nouă, abordarea, nici ea, insa e genul de film pe care vrei să-l vezi și care te aruncă în butoiul cu meditație la nemurirea sufletului și menirea noastră pe pământ. Filmul nu este unul genial, cu un scenariu original și replici memorabile… și totuși, e un film care te îndeamnă la reflecție, la introspecție, te impulsionează. E acel gen de film motivațional de care avem nevoie din când în când, și care ne face să ne gândim la lucrurile pe care nu vrem să le ratăm în viață…

The Bucket List îi are protagoniști pe Carter Chambers (Morgan Freeman) și Edward Cole (Jack Nicholson), bolnavi de cancer într-un salon oncologic, cu foarte mult timp la dispoziție pentru a se gândi la ceea ce îi așteaptă și la ceea ce au realizat până atunci. Deși aparent foarte diferiți unul de celălalt, Edward Cole este un miliardar singuratic, Carter Chambers este un mecanic cu o familie strânsă, ei descoperă ca au două lucruri în comun: nevoia neîmplinită de a se împăca cu ei înșiși și deciziile pe care le-au luat în viață și dorința intensă de a-și petrece timpul care le-a mai rămas făcând tot ceea ce și-au dorit cândva.

În urmă cu mulți ani, profesorul de filosofie al lui Carter Chambers dăduse drept temă studenților săi alcătuirea unei liste cu tot ceea ce și-ar dori să facă și să vadă înainte de a părăsi această dimensiune a lumii. Însă realitatea vieții de adult i-a schimbat planurile: căsătoria, copiii, grijile zilnice și cei 46 de ani ca mecanic auto au transformat aceasta listă de dorințe într-un exercițiu mental prin care încerca să facă timpul să treaca mai repede la serviciu. Edward Cole și-a trăit viața prin intermediul afacerilor și construind propriul imperiu financiar. Dar în noul context al vieții, lista de dorințe încetează să mai fie un simplu exercițiu mental. Ca urmare, ignorând dispozițiile medicilor și bunul simț elementar (precum și orice logică reală, căci doi bolnavi de cancer cu maxim 1 an de trăit conform medicilor nu ar avea puterea fizică și starea necesară să facă o asemenea călătorie), cei doi pleacă de la spital și pornesc în cea mai mare aventură din viața lor, străbat țări și continente, de la Taj Mahal la parcul tanzanian Serengeti, de la restaurante rafinate la cel mai nenorocit salon de tatuaj, la volanul unei mașini de curse de colecție sau la bordul unui avion de parașutism, bifând câte o linie din lista de dorințe și adăugând câte o linie nouă din când în când.

Am plâns cu muci la filmul ăsta, deși era bine trecut de miezul nopții, cu sughițuri acoperite pentru a nu trezi soțul care dormea dus alături, fără să mă fâțâi prea mult, să nu fac gălăgie. Normal că la finalul filmului nu am mai reușit să adorm și alte zeci de gânduri mi-au năpădit mintea. Două linii de gând mi-au rămas însă în memorie:

 • cum s-ar descurca soțul meu și oare ar găsi actele, contractele, asigurările de viață și sănătate în caz de moarte a mea
 • propria listă cu lucruri pe care vreau să le fac înainte să mor

La primul gând și rând mai am încă de lucrat, nu am un concept, dar lista lucrurilor pe care vreau să le fac înainte să mor am început-o:

 1. fiu turistă în propriul oraș
 2. petrec o zi la spa
 3. fac voluntariat cu impact
 4. fac timp de o lună în fiecare an gesturi de bunătate, fără motiv
 5. privesc un apus și un răsărit în aceeași zi
 6. încerc mâncare etnică în fiecare țară pe care o vizitez
 7. învăț să mă dau cu skateboard
 8. învăț să mă dau cu rolele
 9. învăț să mă dau cu patinele pe gheață
 10. merg cu colinda
 11. merg la un spectacol de standup comedy
 12. renunț la carne pentru o săptămână în fiecare lună
 13. scriu și trimit scrisori oamenilor care m-au influențat pozitiv
 14. învăț să cânt la un instrument muzical
 15. arunc o monedă într-o fântână magică și îmi pun o dorință

Tu ce pui pe lista ta a lucrurilor pe care vrei să le faci înainte să mori? Ai și tu un bucket list?

Facebook Comments

Similar Posts