sănătate mentală

Ridică-te deasupra greutăților scriind în jurnal

Ridică-te deasupra greutăților scriind în jurnal

„Pentru a reuși, este necesar să accepți lumea așa cum este și să te ridici deasupra ei.” – Michael Korda, romancier și redactor-șef al Simon & Schuster

Cealaltă parte a recunoștinței

Începem cu recunoștința pentru că atunci când transformăm greutățile zilnice în acțiune, le vom vedea din perspectiva abundenței. În loc să vedem doar greutăți, vedem că există un echilibru între bine și rău. Aceasta este pozitivitatea în acțiune! Nu putem ignora greutățile și obstacolele. Dacă facem asta, doar glazurăm problemele și le ascundem sub un strat gros de dulceață. Recunoașterea greutăților este la fel de importantă precum căutarea recunoștinței.

Fă lista greutăților care ți-au dat bătăi de cap astăzi

Ca în cazul recunoștinței, alege primele trei greutăți care se remarcă cel mai mult din ziua respectivă. Alege doar primele trei. Este posibil ca mașina să se fi defectat în drum spre casă, dar dacă au existat alte trei probleme mai grave decât aceasta, atunci avarierea mașinii este mai puțin importantă. Această limită de trei facilitează revizuirea jurnalului mai târziu și ajută să te asiguri că cele mai importante lupte sunt evidențiate.

Alege fix trei. Această provocare te ajută să vezi că până și în zilele care par perfecte avem întotdeauna greutăți, chiar dacă acestea sunt mici. De exemplu, s-ar putea să-ți dai seama de fapt în jurul prânzului că erai obosită dimineață și ți-ai turnat pe gât la propriu trei cafele doar pentru a te mobiliza pentru restul zilei. Sau, s-ar putea să îți dai seama că, în ciuda exuberanței noii promovări la locul de muncă, ai fost stresată de noua responsabilitate.

Există întotdeauna greutăți, la fel cum există întotdeauna recunoștință, și ambele pot fi găsite doar printr-o reflecție atentă. Acesta este motivul pentru care sugerez să cauți exact trei din fiecare, astfel încât să poți vedea o perspectivă echilibrată a momentelor importante de recunoștință și greutăți în fiecare zi.

Abilitatea de identificare a greutăților

Există două moduri de a aborda jurnalizarea despre greutăți – seamănă puțin cu recunoștința pasivă și activă sau reflecția: eliberarea emoțională

  • Calculatorul meu este pur și simplu inutil, durează o veșnicie să pornească și îmi vine să-l arunc pe geam.
  • Astăzi sunt atât de supărată!

Nu asta căutăm. Ceea ce ai nevoie să vezi este identificarea concretă.

  • Calculatorului meu îi ia câteva minute să pornească și să deschidă programele de care am eu nevoie, pierd aproximativ 7 minute din timpul meu de lucru efectiv, ceea ce se transformă deja într-o problemă de eficiență.
  • Mă simt frustrată de finanțele mele, astăzi nu mi-am permis să îmi cumpăr o cafea în pauza de masă!

Identificarea concretă este ca întinderea aluatului cu un sucitor. Asta ne poate reaminti de ceea ce putem facem pentru a ne îmbunătăți vizualizarea – atunci când în minte îți vine ceva prea generic, încearcă să pui totul într-o perspectivă mai specifică.

Scopul este să-ți identifici luptele cât mai clar posibil. Cu cât faci mai bine acest lucru, cu atât vei focaliza mai bine unde ai greutăți, dificultăți și lupte interioare. Asta te ajută să găsești acțiunile necesare pentru a putea schimba perspectivele.

Perfecționează-ți obiectivitatea

Identificarea este dificilă, dar merită, deoarece te ajută să dobândești o altă abilitate: obiectivitatea. Probabil cunoști bine cuvântul „obiectiv”. Când cauți o „opinie obiectivă” de la cineva, cauți o imagine exterioară asupra problemei tale și recunoști că punctul tău de vedere ar putea fi distorsionat de emoții.

A fi obiectivă cu tine însăți vine odată cu practica, iar jurnalizarea greutăților tale este terenul de pregătire pentru acest lucru. Mai exact, identificarea este practica care te ajută să fii mai obiectivă.

Când încerci să îți identifici luptele, greutățile și dificultățile, îți privești viața și acțiunile ca într-o oglindă. Înveți să ieși în afara ta și să te vezi așa cum te-ar putea vedea altcineva.

Dacă ai practicat meditația, acest lucru ar putea părea familiar. Acest lucru se datorează faptului că obținerea obiectivității ține de atenție. Încearcă mindfulness. Gândurile și senzațiile tale sunt ca o cascadă. Observându-ți obiectiv gândurile în meditație, începi să vezi din afară acea cascadă.

Prin urmare, identificarea greutăților și a dificultăților este un exercițiu de meditație. Tratează-l ca atare. Când te așezi în liniște pentru a evidenția primele trei greutăți ale zilei, meditează la ele pentru a deveni cât mai specifice posibil. Ca în cazul oricărui alt aspect al practicii de jurnalizare, îți îmbunătățești viața cu cât practici mai mult în fiecare zi.

Temă pentru acasă

Când faci următoarea sesiune de jurnalizare la sfârșitul zilei, lucrează la identificarea concretă a greutăților. Dacă te surprinzi că privești lucrurile superficial, în timp ce scrii despre luptele tale interioare și greutățile tale, meditează la modul în care le poți depăși fiind specifică și mai obiectivă.

Alte articole din aceeași serie

https://patricialidia.ro/2021/05/12/recunostinta-pasiva-sau-activa-jurnalizarea-recunostintei/
https://patricialidia.ro/2021/04/23/jurnal-terapie-prin-scris/
https://patricialidia.ro/2021/04/28/jurnal-hintpoint/

Facebook Comments

Similar Posts