Excursii Antalya
|

Vacanță în Turcia: amintiri din geamantanul cu excursii în Antalya

În primul episode al seriei Vacanță în Turcia: amintiri din geamantan am povestit în mare cam cum a fost în concediul nostru în Turcia (concediu puțin cam scurt după părerea noastră de acuma, dar ce știam noi…) și am promis că revin cu povești despre excursii (la fel de scurte) pe care le-am făcut în Antalya …

În prima zi de vacanță, unul dintre ghizi ne-a vizitat și ne-a prezentat excursiile potențiale. Aveam experiența acestui model de organizare din Egipt (am povestit despre experiența din 2019 pe blog – Ce-am mai făcut prin Egipt când nu am stat cu burta la soare? Excursii!), așa că știam că vrem cel mult excursii de jumătate de zi, căci pentru Greuceanu ar fi fost mult prea obositor. Așa am ajuns la 2 excursii: shopping (magazin de bijuterii din aur si pietre prețioase, magazin de îmbrăcăminte și accesorii de piele și… bazar!) și distracție (Antalya Aquarium, Delfinariu, Muzeul figurilor de ceară, Casa întoarsă).

Zi de shopping

Ca români veritabili, nu ne puteam dezminți și am mers și la cumpărături „pă Turcia”, nu în Istanbul, din păcate, ci doar în Antalya. Cu limuzina de la hotel la magazinul de bijuterii, cu jeep-ul îmbrăcat în piele (biciul ne lipsea, dar eram cu copilul după noi) la magazinul de piele și cu remorcuța la bazar. După buget, taică. Dacă vrei să înveți comerț, să înveți să faci vânzări, mergi la turci. Arta vânzărilor în sânge, dacă îți lași mintea deschisă. Altfel, pățăști ca ăia de sar repede să plătească cât cere turcul, că e moca față de cât costă pă la ei. Începi de la jumătate cât îți cere și apoi abia începi să cobori prețul prin negociere, altfel jignești omul. Și plecarăm și cu aur, și cu jacă de piele, și cu tricou Boss.

Zi de distracție în Antalya

La Delfinariul din Lara ne-am bucurat din plin de spectacolele oferite de leii de mare, foci și delfini, acrobațiile lor, salturile amețitoare și abilitățile incredibile, toate într-o performanță dinamică și armonioasă perfect sincronizată cu muzica. Și dacă e ceva ce m-a impresionat cu adevărat, e legătura senzațională dintre animalele marine și antrenorii lor, încrederea reciprocă și deplină. E un spectacol pe care îl recomand tuturor, copii și adulți deopotrivă.

Figurile din ceară ale personalităţilor marcante ale lumii sau simple personaje din poveşti sunt toate redate la dimensiuni naturale și sunt atât de bine realizate că ai impresia că într-adevăr stai lângă personajul real. Cei mai fericiţi sunt copiii, care au posibilitatea să facă poze alături de personajul preferat. Expoziția figurilor de ceară, găzduită în clădirea impunătoare a acvariului din Antalya, impresionează prin realismul sculpturilor, prin cât de mult seamănă sculpturile cu personajele care le-au inspirat. Cele 50 de figuri de cearã sunt realizate cu o migală deosebită. Unele dintre ele au stat în lucru chiar și doi ani. Pentru confecționarea lor se folosește ceară de albine, în combinație cu alte ingrediente. Expoziția se găsește la ultimul etaj (nivelul terasei) de la Acvariul din Antalya (Face 2 Face Wax Museum).

Nu puteam rata în Antalya casa întoarsă (upside down house – Ters ev), obiectivul turistic ce pare să fi inspirat Căsuța răsturnată de la Ponoare, Gorj (pe care am vizitat-o în primăvară). Mai mare, mai spațioasă și mai încărcat decorată decât omoloaga de la noi, casa este construită la un unghi de 25 de grade, ceea ce poate da senzații de amețeală. Aranjată pe două niveluri, casa reproduse o casă normală: antreu, camera copilului, bucătărie, dormitor, baie, sufragerie. Foarte creativ și interesant, angajații sunt drăguți și te ajută cu pozele și sugestii de poziții de stat pentru mai multă distracție. Deși puțin în afara orașului, într-o zonă aparent pustie, merită vizitat pentru experiența în sine.

Cel mai mare tunel dintr-un acvariu din lume se afla în Antalya Aquarium. Aici expoziția și acvariile individuale spun povești din toată lumea, alături de magia lumii subacvatice. Cele peste patruzeci de acvarii tematice sunt urmate de cel mai mare tunel subacvatic din lume, măsurând 131 de metri lungime și 3 metri lățime. Decorarea acvariului principal a fost făcută de celebrul sculptor italian din Africa de Sud, Benedetti. Decorul include un avion de dimensiuni reale, epave de vapoare și submarine, fiind cel mai mare decor de corali din lume.

Tu cei ai mai vizitat în Antalya și ne recomanzi pe viitor?

Facebook Comments

Similar Posts