Germeni crescuți în casă. O minunăție pentru sănătate!
Germenii sunt un aliment nutritiv cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. Apar menționați ca alimente benefice încă din tratatele de medicină vechi, datând din 2700 î.H. (precum Pen Tsao sau Marele Ierbar al Medicinii Chineze), de exemplu mugurele crud de soia era prescris în tratarea durerilor, crampelor, problemelor digestive, petelor pigmentare sau bolilor scalpului și pielii. Legendele susțin că puternicii armăsari ai lui Atilla erau hrăniți cu semințe de grâu încolțit înainte de luptele importante.
Când am început să fac schimbări în stilul meu de viață, primul lucru pe care l-am schimbat a fost alimentația, prin introducerea gemenilor. Așa că am început să mă documentez despre ei și să caut soluții de a-i crește în casă (cumpărați din supermarketuri sunt mult prea scumpi).
Cum am reușit să fac germeni în casă?
După ce ani de zile m-am chinuit să îmi fac germeni acasă, am descoperit acest kit starter germinat. Nu pot să cred ce simplu este! Și ce satisfăcător e să vezi în fiecare zi cum evoluează viața în borcan…
Set Starter pentru germinat | Rapunzel – BioSnacky
Setul conține:
- 1 x semințe de lucernă Alfalfa (Medicago sativa) – 40g
- 1 x semințe de ridiche (Raphanus sativus var. Sativus) – 40g
- 1 x semințe de fasole Mung (Vigna radiata) – 40g
- 1 x Mix de fitness: semințe de ridichi (Raphanus sativus), semințe de fasole Mung (Vigna radiata), semințe de grâu (Triticum aestivum) – 40g
- 1 borcan pentru germinat – 800ml
Borcanul pentru germeni este din sticlă și PP (Polipropilena), nu conține cadmiu formaldehidă și bisfenolul A. Este rezistent la mașina de spălat vase, ușor de manipulat și întreținut, proiectat pentru incidența optimă a luminii și climat favorabil de creștere.
Care sunt beneficiile germenilor?
- semințele germinate sunt foarte nutritive – au un nivel mult mai mare de substanțe nutritive decât plantele negerminate, printre care proteine, folați, magneziu, fosfor, mangan și vitaminele C și K.
- semințele germinate ajută la controlul glicemiei din sânge – pot ajuta la menținerea glicemiei sub control, precum și la reglarea activității amilazei, folosită de organism pentru digestia zaharurilor.
- semințele germinate pot îmbunătăți digestia – ajută la digerarea mai ușoară a alimentelor
- semințele germinate pot îmbunătăți sănătatea inimii – pot reduce nivelurile de colesterol din sânge
Germeni de lucernă
Sunt excelenți în anemie, lipsă de calciu sau un nivel prea mare de colesterol. Tot ei echilibrează glicemia și reduc simptomele ulcerului. Partea bună este că nu strică gustul salatelor cu nimic, fiind crocanți și foarte mărunți. Personal, nu m-au dat pe spate, mi se pare că au gustul de iarbă de pe câmp (recunoaște, și tu ai avut curiozitatea să vezi ce gust are pirul!)
Se găsesc de achiziționat pe Viața Verde Viu >> AICI
Germeni de schinduf
Conţin o cantitate foarte mare de lecitină, substanță care regenerează activitatea celulelor cerebrale şi ajută memoria. În plus, pe termen lung, ajută la ținerea sub control şi a eventualelor atacuri de panică, fiind utili în activitatea cerebrală. Au o aromă puternică și un gust dulce-amărui.
Se găsesc de achiziționat pe Viața Verde Viu >> AICI
Germeni de linte
Sunt perfecţi pentru un sistem digestiv bun. În plus, cresc nivelul de fier din sânge, ceea ce pe timpul iernii asigură o imunitate crescută. Au gust neutru, nimic ieșit din comun, deci nu afectează deloc gustul salatelor sau a alimentelor cu care sunt combinați.
Germeni de ridiche
Au efect de epurare a ficatului și rinichilor, slab efect diuretic și de detoxifiere a organismului. Pe lângă conținutul în vitamina B, sunt și o importantă sursă de minerale Fe, K, P. Datorită conținutului de sorg, sunt bogați în flavonoide și fito-antioxidanți. Componenții cei mai importanți sunt enzimele, respectiv flavonoidele, care acționează sinergic, prin potențare reciprocă a acțiunilor benefice asupra organismului. Sunt preferații mei dintre toți, gustul e de departe cel mai aromat!
Se găsesc de achiziționat pe Viața Verde Viu >> AICI
Germeni de mazăre
Destul de asemănători în proprietăţi cu cei de linte, germenii de mazăre au foarte multe fibre şi ajută la digestia sănătoasă. Nu au un gust foarte înţepător, se pot folosi în orice tip de mâncare.
Germeni de grâu
Sunt numai buni pentru o perioadă de detoxifiere, pentru curățarea ficatului de reziduuri şi recăpătarea energiei, datorită fierului şi a vitaminelor precum B1 şi B6 conţinute. Germenii de grâu au şi un puternic efect antiinflamator şi antibacterian.
Germeni de muștar
Sunt plini de vitamine (A, B1, B2, B12, C), dar şi minerale sau enzime, care îmbunătățesc digestia. Excelenți pentru întărirea sistemului imunitar. Gustul este puțin acrișor, dar nu aduce deloc spre gustul muștarului din comerț.
Germeni de fasole mung
Germenii de fasole Mung conțin o gamă completă de vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E și săruri minerale Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P, Na, precum și o cantitate mare de proteine (20%). De asemenea, conțin toți aminoacizii esențiali și numeroase enzime esențiale pentru digestie. Pe mine nu m-au dat pe spate, mi s-au părut fără gust, dar pentru asta sunt excelenți în salate, că nu le schimbă deloc gustul, dar putem beneficia direct de pe urma tuturor proprietăților lor.
Se găsesc de achiziționat pe Viața Verde Viu >> AICI
Germeni de morcov
Consumul regulat al germenilor de morcov contribuie la menținerea tonusului epidermei, datorită vitaminelor din compoziție, A, B, C, E, G si K, respectiv a sărurilor minerale, Ca, K, Na, P, Fe, Mg, Cr. În cel mai ridicat procent este prezența provitamină vitaminei A, beta-carotenul. Sunt crocanți și au gust mai pronunțat dacă sunt lăsați să crească ceva mai mult, nu consumați de cum au germinat.
Cum se folosește setul de germinare?
Se clătește borcanul gol cu apă rece. Capacul cu sita se înfiletează, se strecoară apa rece proaspătă în recipient prin sită și apoi se golește complet. Se repetă procesul de 2-3 ori pentru a asigura că atât borcanul, cât și sita sunt bine clătite.
Se pune o linguriță de semințe în pahar și se umple borcanul cu apă rece până când semințele sunt acoperite. Pentru dezlipirea semințelor între ele se mișcă de borcan, iar apoi se scurge toată apa. Se pune din nou apă să acopere semințele și se lasă la înmuiat pentru 12 ore, după care se scurge apa complet.
Borcanul se așează înclinat pe o farfurie cu partea sitei în jos, pe diagonală, pentru ca apa rămasă să se poată scurge. De două ori pe zi se pune apă să acopere semințele, chiar și după ce au germinat, după care se scurge apa complet (astfel se menține umiditatea necesară pentru încolțire și creștere). Se depozitează la lumină, dar nu direct în razele soarelui. În funcție de semințele alese, după 3-7 zile răsadul proaspăt și crocant este gata de recoltare!
Germenii se spală bine înainte de consum. Răsadul poate fi păstrat la frigider maxim 2-3 zile.
Cum folosesc germenii?
Acum parcă îmi vine să pun germeni în și pe orice!
Wholegrain crispy bread (de la Lidl) cu fasole bătută, germeni de fasole mung și ceapă caramelizată (ultimele căpățâni de anul trecut)
Paste fără gluten cu sos de roșii (făcut de mine în toamnă) și germeni
Salată de broccoli la aburi, mazăre fiartă, avocado, morcov crud, măsline verzi, germeni de ridichi, semințe de floarea soarelui crude, sare și ulei infuzat cu leurdă
Facebook Comments