vacanțele cu copiii
|

Vacanțele cu copiii: de ce, cum ne organizăm și cum rememorăm ce am făcut împreună

Am citit anul trecut, în plină pandemie, un studiu destul de interesant, care susținea ceva ce știam deja: că vacanțele sunt mai bune decât cadourile. Experiențe sunt mai bune decât jucăriile. A devenit clar motivul pentru care merită să investim mai mulți bani în vacanțele noastre de familie – căci aduce beneficii întregii familii. Copiilor le place să petreacă timp de calitate cu noi, părinții, studiile o demonstrează tot mai des.

Același principiu l-am regăsit și în cartea lui Meik Wiking – Arta de a-ți crea amintiri. Bine, toate cărțile lui aduc acest subiect în discuție, până la urmă… În fiecare an primim un număr fix de zile. Unele zile trec fără să lase nicio urmă, de alte zile ne amintim o viaţă. Îţi aminteşti de cea mai bună mâncare pe care ai gustat-o vreodată? Sau de mirosul ierbii proaspăt cosite într-o zi perfectă de vară? Când simţurile ne sunt stimulate, când stăpânim puterea primelor experienţe şi când suntem conştienţi de sentimentele şi emoţiile noastre, este mult mai probabil că ne vom păstra amintirile fericite.

Nu contează unde mergem, atâta timp cât facem din ieșire o experiență distractivă, memorabilă. Implicarea copiilor este esențială: găsirea unor lucruri distractive de făcut, lucruri noi, incitante de experimentat împreună crează legături care să dureze o viață întreagă.

Ce spun cercetările despre vacanțele în familie?

„Vacanțele în familie sunt apreciate de copii, atât în momentul respectiv, cât și pentru mult timp în memoria lor”, a explicat psihologul și autorul de best-seller-uri Oliver James pentru The Telegraph. „Este despre a vorbi nimicuri cu părinții tăi, să împarți o înghețată și clipe în care interesele tale sunt cu adevărat luate în considerare. Deci, dacă veți cheltui bani pentru ceva, este destul de clar ce opțiune are mai mult sens ”.

În plus, călătoriile alături de copii pot fi, de asemenea, benefice pentru dezvoltarea creierului lor. „Un mediu îmbogățit oferă noi experiențe puternice în interacțiunea socială, fizică, cognitivă și senzorială combinată”, spune psihoterapeutul Dr. Margot Sunderland. „Gândiți-vă: familia împreună în piscină, mersul împreună prin pădure, atingerea unor ierburi lungi și înalte fluturând în vânt, prăjind bezele la foc de tabără, stând împreună sub soarele cald, simțind nisipul între degetele de la picioare. ”

Desigur, cercetările indică în mod repetat că, în ciuda faptului că continuăm să cumpărăm tot mai multe lucruri, adulții consideră că experiențele precum călătoriile sunt mult mai satisfăcătoare. În cazul copiilor, spune Oliver James, lucrurile nu diferă absolut deloc. Doar că ei apreciază alte aspecte ale aceleiași călătorii.

În plus, vacanțele în familie pot acționa ca „ancore ale fericirii”. Potrivit unor cercetări din 2015 realizate de Family Holiday Association din Marea Britanie, cea mai fericită amintire a 49% dintre cei chestionați a fost o vacanță cu familia. O treime dintre respondenți au spus că își pot aminti încă extrem de bine vacanțele în familie din copilărie, iar un sfert dintre ei au reușit să folosească astfel de amintiri pentru a depăși momente dificile.

Călătoritul cu familia: care sunt beneficiile?

Departe de distragerile zilnice ale vieții și de orele lungi de lucru, putem petrece timp neîntrerupt împreună. Chiar și cele mai simple experiențe, cum ar fi o masă, pot deveni amintiri prețuite.

Călătoriile sunt un beneficiu major în educația copiilor și adaptarea lor socială. Experimentarea unor culturi noi ajută copiii să devină mai deschiși. De asemenea, copiii absorb mai eficient cunoștințele prin învățarea experiențială, astfel încât, în timp ce încearcă noi bucătării și află despre obiceiuri și tradiții locale, pot chiar să înțeleagă puțin din limbă. Mai mult, călătoria responsabilă îi învață importanța protejării mediului.

Copiii sunt în mod natural mai curioși decât adulții, ceea ce ne ajută să (re)deschidem ochii la ceea ce ne înconjoară. Reacțiile exuberante ale copiilor la cele mai banale lucruri ne fac să apreciem și mai mult lumea înconjurătoare. Copiii au, de asemenea, tendința de a pune multe întrebări, astfel că, încercând să oferim un răspuns, învățăm împreună ceva nou.

De ce alegem să îl luăm pe Greuceanu în toate vacanțele, concediile și călătoriile noastre de relaxare?

Pentru experiența în sine, pentru lărgirea zonei de confort, pentru exersarea limbilor străine și contactul cu alte culturi, pentru descoperirea propriilor limite și depășirea lor. Vacanțele îl învață despre organizare, planificare, despre cum trebuie să se adapteze la neprevăzut, despre gestionarea resurselor și timpului. Aventurile în familie promovează independența, încrederea în sine și abilitățile sociale. Vacanțele sunt timp de calitate alături de cei dragi și amintiri pentru întreaga viață.

Cum ne pregătim pentru o vacanță în familie?

De obicei, încercăm să fim echilibrați, să fim și organizați, dar să lăsăm și loc de spontaneitate, să alternăm ieșirile la munte cu cele la mare și explorările urbane. Am înlocuit expresia „vizităm orașul‟ cu „explorăm orașul‟, aduce un aer de aventură și naște mult mai multă curiozitate.

În general alegerile locurilor le face pe baza intereselor comune, dar mai ales preferințelor lui Greuceanu. Dacă el are activitate și e fericit, noi suntem fericiți și relaxați. După ce alegem locația, studiem ce se poate face în zonă, care sunt modalitățile de călătorit, ne notăm câteva activități, documentăm programul, cum ajungem acolo, costul presupus. Nu înseamnă că stabilim bătut în cuie programul zilnic al vacanței, ne creăm o bază pentru situația în care ceea ce e la fața locului nu se pupă cu așteptările noastre.

Toate aceste documentări în avans ne ajută să ne facem un budget și să ne ținem cât de cât de el. Nu e că nu vor exista derapaje, dar măcar avem o linie generală.

Cum rememorăm vacanța pe parcursul ei și la întoarcerea acasă?

În fiecare seară, de obicei când ne putem în pat, de somn, povestim despre ziua ce tocmai se încheie, lucrurile bune, lucrurile mai puțin bune, temeri și bucurii. Acasă, în primele zile după excursie, ne uităm peste fotografii și rememorăm întreaga vacanță.

Copiii ne surprind cu ceea ce spun de cele mai multe ori! Însă e mai greu să își dea drumul la vorbe, să se concentreze pe subiect, așa că e esențial să fim noi cei ce deschidem conversațiile. Iar odată puse întrebările potrivite, vom provoca cu siguranță câteva discuții memorabile.

Pe de altă parte, știi cum e: juri că nu vei uita niciodată lucrurile adorabile pe care le spune copiilul, apoi poof: mintea ta e goală. Așa că am decis să ne construim un mic jurnal de călătorie, jurnal de vacanță, nimic stufos, în care să scriem împreună diverse detalii și să atașăm o fotografie.

Pentru acest jurnal se poate folosi un dosar sau o mapă (cu folii sau caiet mecanic), cele două pagini se tipăresc față verso, fiind urmate de încă o pagină sau două cu imagini din concediu (fiind mai simplu de listat, tipărit, decât de scos fotografiile fizic la un laborator specializat). Pe cea de-a doua pagină se notează răspunsurile cele mai haioase și întrebările aferente lor (sau dacă copilul e suficient de mare să scrie singur, se pot alege câteva întrebări de bază și marca răspunsurile la ele).

Las mai jos întrebările ce le folosesc eu, maxim 5 întrebări per discuție, să nu pară un interogatoriu!

Întrebări despre punctele forte ale vacanței

  • Ce te-a surprins azi / în această vacanță?
  • Cui altcuiva i-ar plăcea ce am făcut azi / în această vacanță?
  • Când te-ai simțit cel mai fericit azi / în această vacanță?
  • Ce te-a făcut să râzi azi / în această vacanță?
  • Care a fost punctul culminant al călătoriei până acum / în această vacanță?
  • Ce aștepți / ai așteptat cel mai mult în călătoria noastră?
  • Dacă ar fi să faci o singură activitate din întreaga excursie, care ar fi aceasta?
  • Dacă ar fi să mănânci un singur fel de mâncare din cele încercate în vacanță, care ar fi acesta?
  • Ai încercat ceva nou azi / în această vacanță? Ce anume?
  • Ai cunoscut pe cineva interesant azi / în această vacanță?
  • Ce ai învățat azi / în această vacanță?
  • Ți-ai făcut un nou prieten azi / în această vacanță?
  • Ai învățat un cuvânt nou azi / în această vacanță? Care a fost acesta?
  • Alcătuiește un cuvânt care descrie vacanța noastră în [destinație].

Întrebări despre punctele slabe ale vacanței

  • Ce nu ți-a plăcut azi / în această vacanță?
  • Te-ai simțit vreodată speriat azi / în această vacanță?
  • Ce ți-e dor de casă?
  • A fost vreun moment când ți-ai fi dorit să fim acasă? Când a fost asta?
  • Dacă ar fi să nu mai faci niciodată o activitate din întreaga excursie, care ar fi aceasta?
  • Dacă ar fi să nu mai mănânci niciodată un fel de mâncare din cele încercate în vacanță, care ar fi acesta?

Întrebări care compară și contrastează

  • Ce ai vrea să poți duce acasă din această vacanță?
  • Ai văzut pe cineva făcând o activitate pe care ai vrea să o încerci? Care este acea activitate?
  • Ce este diferit la [destinația ta] față de ceea ce știi de acasă?
  • Cum este [destinația ta] similară cu acasă?
  • A fost ceva ce nu ai înțeles azi / în această vacanță? Ce te-a încurcat?
  • Ai prefera să locuim aici sau acasă? De ce?
  • Dacă ai putea face schimb de locuri cu cineva aici, cine ar fi? De ce?
  • În ce este diferită rutina noastră de aici decât cea de acasă?
  • Ce ai vrea să le spui oamenilor de aici despre acasă?

Întrebări haioase, altfel

  • Ce ar crede [animalul tău de companie] despre acest loc?
  • Dacă ai scrie o carte despre vacanța noastră, cum s-ar numi?
  • Dacă ne-am întoarce din nou aici, cum crezi că ar trebui să călătorim? (cu barca? racheta?)
  • Ce ai face diferit dacă ne-am întoarce aici?
  • Cum ai descrie în trei cuvinte [destinația]?
  • A ce miroase [destinația]? Ce gust are? De ce sunet îți amintește? Cum te face să te simți? Cu arată? Încearcă să descrii [destinația] cu toate simțurile!
  • Dacă ai putea proiecta un hotel nou aici, cum ar arăta? Unde l-ai amplasa? Ce opțiuni deosebite ar avea pentru vizitatori și turiști?
  • Când te-ai trezit în această dimineață, care a fost primul lucru la care te-ai gândit?
  • Care a fost primul lucru pe care l-ai observat când am ieșit afară astăzi?
  • Să alcătuim un cântec / o poezie despre [destinație]!

Scrie-mi în comentarii dacă ai vrea să îți povestesc și cum ne organizăm pas cu pas – bagaje, jocuri, activități… Să știu dacă există interes să investesc timp într-un asemenea articol!

În acest articol folosesc unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomand, primesc un comision din partea retailerilor pe care îi promovez, bani care susțin existența acestui blog. Pe tine nu te costă nimic în plus, dar pe mine mă ajută să plătesc taxele necesare pentru susținerea blogului.

Facebook Comments

Similar Posts