Planificarea unui meniu săptămânal – concluzii și ajustări după începerea școlii
După primele două săptămâni de școală pot spune că am găsit un echilibru și am reușit să ne recalibrăm ritmul de gătit, dar și planul de meniu. A fost un proces de testare, eșec/reușită, analiză și reconfigurare și chiar cred că am ajuns la un proces de gătit potrivit nouă.
De unde am pornit:
- Energia de dimineață devreme este furnizată de cina sau gustarea de cu o seară înainte
- Energia de dimineața târziu este furnizată de micul dejun sau de gustarea de dimineață
- Energia de după-amiaza provine de la masa de prânz
- Energia de seară este furnizată de gustarea de după-amiază
- Somnul este furnizat de cină
Ce am ajustat:
- alternăm gustările dulci cu cele sărate și pe cele mai dietetice cu cele mai consistente, în funcție de intensitatea efortului pe care urmează să-l facă sau l-a făcut și de momentul zilei.
- alegem sau pregătim gustarea împreună
- mâncăm același lucru
- combinăm dulcele preferat cu un fruct proaspăt
Cum organizez meniul
Vinerea mă așez în fața calculatorului și încep să concep meniul pentru săptămâna ce urmează.
- De ce în fața calculatorului? Pentru că răsfoiesc broșurile cu promoțiile de la supermarketurile la care merg de obicei și mă ghidez după produsele aflate la reducere și sugestiile lor de rețete. Dacă ceva îmi face cu ochiul în broșură, trec pe lista de cumpărături și în paralel trec pe meniul săptămânii denumirea mâncării pe care urmează să o gătesc.
- De ce vinerea? Pentru că în paralel cu meniul fac și lista de cumpărături în baza deciziilor de meniu, iar sâmbăta este zi de mers la supermarket și piață. În baza listei de cumpărături decid la ce supermarket merită să merg, în funcție de promoțiile pe care le descopăr în broșuri.
- De ce săptămânal? Pentru că mă scutește de bătaia de cap Noi ce mâncăm azi?, mâncăm variat și sănătos și nu mai facem risipă, căci cumpărăm strict ce avem nevoie și nu mai aruncăm alimente stricate sau expirate. Singurele cumpărături pe care le mai facem ocazional pe parcursul săptămânii sunt cele de apă, pâine și fructe și legume proaspete.
Apoi trimit sugestia mea de meniu doamnei Dr. Claudia Zamfir- Gastroenterologie și Nutriție Pediatrică la verificat și ajustat.
Meniul primei săptămâni de școală
Prima săptămână de școală a coincis cu provocarea Imunitate pentru întreaga familie de la Viața Verde Viu, care a constat într-un smoothie la micul dejun, un supliment alimentar imunomodulator la amiază, și un ceai cald seara, după cină.
În funcție de nevoile fiecăruia, meniul este adaptat cu sau fără carne.

Luni
Md: Smoothie imunitate cu kiwi + Ou fiert cu pâine prăjită cu pastă de avocado
G1: Biscuiți digestivi cu Sweetelo
P: Supă cu tăiței + Paste Arabiata
G2: Mix oleaginoase
C: Salată cu piept de pui și crutoane
Marți
Md: Smoothie imunitate cu pepene galben + Sandwich cu cremă de brânză, roșii și ardei
G1: Foietaj cu spanac
P: Supă cu tăiței + Chiftele la cuptor + Cartofi fryer
G2: Fruct
C: Salată cu quinoa și avocado
Miercuri
Md: Smoothie imunitate cu fructe de pădure + Mini omletă
G1: Rondele de orez cu miere cu ciocolată
P: Supă cu tăiței + Tocăniță de hrișcă
G2: Baton de migdale și susan + fruct
C: Salată de cartofi cu pește
Joi
Md: Suc delicios de imunitate + Brioșe cu somon și paste
G1: Sushi din clătite
P: Ciorbă a la grec + Tocăniță de quinoa + Salată de legume
G2: Perle de brânză
C: Guacamole pe felii de ardei gras
Vineri
Md: Smoothie imunitate cu țelină și spanac + Fish fingers wrap
G1: Foietaj cu spanac
P: Ciorbă a la grec + Paste în stil chinezesc cu ciuperci și ardei
G2: Înghețată
C: Piept de curcan la air fryer cu broccoli
Sâmbătă
Md: Smoothie imunitate cu mango + Pâine cu brânză și ou poșat în sos de roșii
G1: Biscuiți digestivi cu iaurt cu fructe
P: Orez cu carne + Salată de legume
G2: Fruct
C: Cartofi la air fryer cu brânză rasă + Salată cu avocado
Duminică
Md: Omletă chinezească
G1: Smoothie imunitate cu ananas
P: Ardei umpluți cu hrișcă
G2: Rondele de banane cu ciocolată în aluat de clătite
C: Salată de roșii cu brânză și crutoane
Ajustarea meniului
După prima săptămână am început ajustarea și adaptarea meniului în funcție de concluziile fiecăruia:
- nu avem nevoie de două feluri la masa de prânz
- ciorba sau supa să fie la masă în weekend doar
- lui Greuceanu îi place diversitatea gustării de la școală și decidem împreună ce va fi în fiecare zi
- nu are sens să facem meniul pe weekend, căci nu ne ținem de el pentru că apar neprevăzute (ieșiri cu prietenii, mers la grădină etc.) și se irosește mâncarea
Magazinele alese pentru cumpărături:
- Lidl (de când am instalat aplicația Lidl Plus, sunt la curent cu toate ofertele și noutățile din magazinele Lidl, scanez cardul digital la casa de marcat pentru a beneficia de avantaje suplimentare la cumpărături)
- Kaufland (pentru că în parcare sunt aparatele pentru reciclare și mi-e la îndemână să intru în magazin să folosesc voucherele primite în urma reciclării)
- Profi (pentru cumpărăturile de ultim moment, pâine, lapte, mici necesități)

Luni
Md: Perle de brânză
G1: Sandwich
P: Paste cu brânză la cuptor
G2: Nuci
C: Crackers cu pastă din ardei roșu și avocado
Marți
Md: Cereale cu lapte
G1: Foietaj cu spanac
P: Orez prăjit cu legume crocante
G2: Clătite americane
C: Salată de ciuperci Pleurotus
Miercuri
Md: Bărcuță de pâine cu ou și brânză rasă la cuptor
G1: Vafe cu miere
P: Gato di patate alla Napoletana
G2: Snack de banane învelite în ciocolată
C: Salată de roșii cu brânză și crutoane
Joi
Md: Smoothie de apio
G1: Nuggets cu mozarella
P: Pizza margherita inimioare
G2: Salam de biscuiți cu banană
C: Salată de cartofi cu pește
Vineri
Md: Mini-burger
G1: Brioșă aperitiv
P: Trio de legume la cuptor
G2: Trufe din fructe
C: Frittata cu ardei copţi şi fidea
Concluzii
Și în bucătărie, disciplina își spune cuvântul. E nevoie de un plan bine pus la punct, ca să poți pregăti un meniu atractiv pentru întreaga săptămână. Planificarea unui meniu săptămânal este cea mai bună strategie în bucătărie. În felul acesta economisești timp, bani, energie și alimente!
Despre meniu săptămânal am mai scris pe blog aici:
Facebook Comments