Dragi bani – scrisoare deschisă banilor
Dragi bani,
Nu știu de unde să încep. Mi se pare tare ciudat să vă scriu scrisoare, dar suntem într-o relație, bună, rea, cum o fi ea, e totuși o relație, așa că trebuie să ne rezolvăm problemele. Voi nu puteți trăi fără mine și eu nu pot trăi fără voi. Fără mine ați sta acolo într-un morman, fără a avea unde să mergeți, fără locuri de explorat. Pentru mine, fără voi ar fi cam la fel. Fără voi mi-ar fi foame, aș umbla dezbrăcată și, cel mai probabil, aș fi fără adăpost.
Adevărul e că mi-ați fost un ghimpe în coastă toată viața și, deși mi-ar plăcea să vă învinovățesc pentru asta, nu pot. Felul în care v-am tratat a fost și este vina mea exclusiv. Aș mai da vina și pe cei din jur, cu toate prejudecățile și preconcepțiile lor, pe care mi le-au transmis de-a lungul anilor, dar sunt deja la o vârstă la care ce am avut de schimbat, am schimbat, ascult mult și învăț mereu, dar pentru că încă am o problemă cu voi, e cazul să să caut să schimb asta. Nu am avut grijă de voi așa cum ar fi trebuit și acum plătesc pentru asta. Presupun că ceea ce simt este jenă. Am 34 de ani și încă nu simt că fac o treabă foarte bună cu voi.
V-am permis să vă acumulați în datorii și nu am făcut o treabă foarte bună de a le plăti, dar acum mă aflu pe drumul cel bun, fără rătăcire, astfel încât să pot avea un nou început cu voi, unul prosper și abundent. Am făcut plățile necesare și nu am mai făcut nicio rătăcire. Mi-am acoperit frustrările și lipsa de încredere în mine cu cheltuieli mari, pentru a încerca să mă simt mai bine. Ceea ce a adus și mai mult regret și frustrare.
Cred că totul se rezumă la faptul că nu credeam că vă merit și vă priveam într-un mod negativ, nu pozitiv. Lucrez intens la schimbarea asta. Am început o numărătoare inversă către libertate financiară totală, cu o gestionare mai bună a voastră, cu planificarea și organizarea investițiilor, crearea de active și venituri pasive pe termen lung și, mai ales, cu un număr al libertății financiare de aproape 1 milion de lei.
Acum că am recunoscut că avem nevoie unii de ceilalți, este timpul să punem această relație pe făgașul cel bun. Voi nu mă mai păcăliți și vă mai ascundeți de mine, iar eu voi înceta să profit de voi și vă aștept să fiți acolo pur și simplu or ice câte ori am eu nevoie.
Deci, ce facem, dragi prieteni? Cred că mai întâi trebuie să vă văd așa, ca pe niște prieteni. Chiar dacă nu sunteți întotdeauna, dar măcar încearcați să fiți acolo pentru mine. Asta este de apreciat. Deci vă apreciez. Chiar vă apreciez.
Acum e rândul vostru. Poate mă puteți aprecia și voi și să mă vedeți demnă de darurile voastre atâta timp cât promit că nu voi profita de bunătatea voastră. Dacă lucrăm împreună, sunt sigură că vom avea o relație împlinită, fără conflicte sau resentimente.
Iată ce am de gând să fac:
- În primul rând, voi pune în practică tot ce am citit în cartea scrisă de și voi continua să mă educ financiar.
- Apoi, voi nota mereu locul din care veniți în viața mea și încotro mergeți. Astfel voi fi mult mai conștientă de cât de mulți dintre voi folosesc, unde am așteptări prea mari de la voi și unde am nevoie de mai mulți de-alde voi. Metoda plicurilor (money map) îmi e de mare ajutor în acest sens.
- Îmi voi schimba total prioritățile de plată: salariu → economii → investiții → rate/facturi → cheltuieli
- Nu sunt perfectă, recunosc, așa că voi nota și modul în care încerc să vă cheltuiesc atunci când nu sunteți disponibil. Penibil și jenant, știu. Asta e dovada că aștept mai mult de la voi decât puteți oferi. Voi scrie tot ceea ce v-am cerut dincolo de capacitatea voastră de acoperire. Nu e de mirare că dispăreți și vă ascundeți de mine.
- Voi continua să organizez întâlnirile noastre lunare speciale, de curățenie în geantă și portofel, de purificare a energiei din jurul vostru, de planificare și organizare a diverselor categorii speciale de cheltuieli.
- În cele din urmă, voi face un plan despre cum voi și cu mine putem trăi fericiți împreună, lucrând împreună, având în vedere interesele noastre comune, precum și particularitățile noastre individuale. Am nevoie de voi și voi aveți nevoie de mine. De fapt, îmi doresc mai mulți dintre voi în viața mea. Împreună putem lucra într-o magie incredibilă.
Nu știu despre voi, dragii mei bani, dar îmi place această nouă relație pe care o construim, prieteni care lucrează împreună fără resentimente sau conflicte.
De aici încolo promit să nu profit de voi și să vă iau de-a gata, să mă aștept să fiți acolo unde nu sunteți. Promit să vă apreciez mai mult și să vă onorez pentru tot ceea ce faceți pentru mine.
Credeți că puteți încerca să fiți mai mult prin preajmă, să mă îmbrățișați cu abundență și prosperitate, să mă mângâiați cu știința că veți fi mereu acolo?
Sunt recunoscătoare pentru prezența voastră în viața mea, în cantitățile și cu calitățile cu care veniți, mă văd cu și mai mult potențial de câștig, dar trebuie să încep cu pași mici și acesta este un început bun. Mulțumesc pentru ascultare și citire, dragii mei noi prieteni vechi, bani. Aștept cu nerăbdare să-mi schimb relația cu voi!
Multumesc. Aceasta va fi cu siguranță o relație minunată.
Cu dragoste prietenească,
Apropo de cartea lui Adrian Asoltanie de educație financiară, e, după umila mea părere, cea mai bună carte românească de educație financiară la ora actuală.
După ce am citit-o prima oară:
- am investit într-un fond mutual cu dobândă compusă
- m-am felicitat pentru decizia de a investi într-o asigurare cu acumulare pentru viitorul lui Greuceanu (avem două astfel de conturi, unul eu, unul Sergiu )
- mi-am creat un super dosar cu plicuri pentru divizarea banilor pentru diversele categorii de cheltuieli
- am acumulat în plicul dedicat vacanței/călătoriei suficient cât să mergem în doua concedii de vară, fără să ne afecteze financiar celelalte categorii de cheltuieli
După ce am citit-o a doua oară:
- am decis să cresc contribuția la fondul mutual
- am mai adăugat un plic (o categorie) pentru evenimente de familie (nunți, botezuri, zile de naștere)
- am decis să folosesc un cont (de Revolut) doar pentru achizițiile de pe Aliexpress (obsesia și viciul meu), astfe încât să încarc contul cu și să cheltui doar suma alocată lunar pentru asta, iar dacă într-o lună nu cheltui tot, se reportează lunile următoare
- am început să mă gândesc la posibile noi „picioare financiare”, sustenabile și pe termen lung
Dacă nu ai cont Revolut și vrei să îți faci unul, gratuit: https://revolut.com/referral/patric47ft!DEC1AR
Pe scurt, recomand cu încredere cartea, pe lângă faptul că este o lectură extrem de educativă, e ușor de citit, limbaj accesibil tuturor, cu glume presărate ici-colo, cu expresii din comunicarea cotidiană și cu exemple concrete, numai bune de pus în practică pe măsură ce citiți cartea!
Facebook Comments