copii de rezervă

Tu ai copii de rezervă pentru datele tale digitale?

Când ai făcut ultima dată o copie de rezervă a datelor telefonului tău? Dar a celor de pe laptop, tabletă, desktop? Serios, mă refer la acțiunea conștientă de a face o copie a acestora! Când? Acum câteva luni? Acum un an? Nu?! Dacă nu ai avut niciodată pierderi de date sau defecțiuni ale hard diskului, consideră-te extrem de norocoasă. Dar norocul se va epuiza în cele din urmă. Sunt convinsă că, la un moment dat, fiecare dintre noi experimentează un fel de pierdere de date.

Nu voi uita niciodată când mama și-a pierdut întreaga lucrate de doctorat pentru că hard-disk-ul calculatorului a dat ortu‵ popii. Ani de muncă, sute de pagini de studii, statistici, inovații s-au dus pe apa sâmbetei. Într-o clipită. Îmi amintesc și acum mama plângând zile întregi. Nu a recuperat aproape nimic. A luat-o de la 0.

Depindem de tehnologie, de dispozitivele noastre mobile acum mai mult ca oricând. Așadar, dacă ne pierdem datele și nu le mai putem recupera, s-ar putea să pierdem lucruri extrem de importante pentru noi. Primele fotografii cu copilul nou-născut. Mesaje de la cei dragi decedați. Lista poate continua. Dar nu trebuie să fie cazul tău! Hai să facem copii de rezervă regulat datelor noastre importante și să facem asta corect!

Regula 3-2-1

Știu multe persoane care cred că mutarea fișierelor pe un hard disk extern pentru a face loc pe calculator sau mutarea pe laptop a pozelor pentru a elibera memoria telefonului mobil înseamnă că au o copie de rezervă. Dacă fișierele există doar într-un singur loc, nu e o copie de rezervă. De fapt, chiar dacă ai fișierele pe două unități locale, majoritatea experților în recuperarea datelor ar considera că este insuficient. Aici intervine regula 3-2-1. Pentru a-ți proteja cu adevărat datele, ar trebui să ai cel puțin trei copii separate, pe cel puțin două medii diferite, cu cel puțin o copie offsite.

Deci, ce înseamnă asta? Să luăm cel mai recent video din vacanța cu familia pe care l-ați filmat cu telefonul mobil. De exemplu, prima noastră experiență în 3 cu parasailing. Dacă, de exemplu, ai acel video salvat pe dispozitivul mobil, pe un hard disk extern și pe Google Drive, atunci respecți regula 3-2-1: fișierul este pe două dispozitive locale separate și salvat offsite în cloud.

copii de rezervă

Sfaturi pentru dispozitive fizice de memorie

Unitate hardware externă

Dacă ai o mulțime de date, să spunem că faci extrem de multe fotografii sau videouri de înaltă calitate, este probabil pe computerul tău să nu salvezi altceva decât proiectele active. Copierea de rezervă pe un hard disk extern sau chiar pe o unitate flash USB este cea mai populară și „tradițională‟ metodă de back-up. Copierea de rezervă pe un HDD este ușoară, rapidă și ieftină. Mai mult, în acest caz copia ta de rezervă devine portabilă și o poți lua oriunde după tine.

Există totuși anumite dezavantaje. Pentru început, copia de rezervă trebuie actualizată constant, altfel fișierele noi sau versiunile mai actuale ale fișierelor nu vor fi incluse. O altă problemă este stabilitatea. Un hard disk extern este totuși un hard disk, ceea ce înseamnă că se poate defecta. De aceea, cel mai bine este să utilizezi încă o metodă pentru copiile de rezervă obișnuite, pe lângă stocarea fișierelor pe un HDD extern.

Imaginea discului

Crearea unei imagini a discului este o modalitate excelentă de a face copii de rezervă nu numai pentru fișiere și foldere, ci și pentru orice altceva se găsește pe computer. Dacă ai o imagine a discului, nu trebuie să îți faci griji cu privire la nicio eroare, deoarece vei putea restaura totul, inclusiv sistemul de operare, software-urile, fișierele etc. Pur și simplu introduci DVD-ul cu imaginea discului în DVD ROM (sau conectezi HDD extern cu imaginea discului, dacă ai preferat varianta aceasta) și restaurezi copia de rezervă.

Principalele două dezavantaje ale acestei metode de back-up sunt că trebuie să creezi imagini ale discului periodic, pentru a menține lucrurile actualizate și nu poți restaura fișiere individuale fără a fi nevoie să restaurezi totul.

Servicii cloud de luat în considerare

Copiile de rezervă online există de ceva vreme și destul de mulți oameni le folosesc, căci sunt de departe cea mai bună metodă de back-up existentă. Gândește-te doar la asta – copiile de rezervă sunt create automat și sincronizat, nu trebuie să îți faci griji cu privire la defecțiunile hardware, deoarece fișierele sunt stocate în cloud și poți accesa fișierele indiferent unde te afli. În plus, fișierele sunt criptate și păstrate 100% în siguranță, căci nimeni nu are acces la ele dacă nu îți cunoaște datele de acces.

Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive – toate acestea sunt servicii cloud de stocare de fișiere de încredere și bine-cunoscute.

iCloud este soluția Apple pentru a-ți face „viața digitală” mai ușoară și sincronizată pe toate dispozitivele tale iPad, iPhone și Mac. Poți utiliza iCloud pentru a stoca și sincroniza totul: de la evenimentele din calendar până la albumul foto din cele mai recente vacanțe, family sharing, copii de rezervă și localizarea dispozitivelor.

Dispozitivele mobile cu sistem de operare Android au capacitatea de a se sincroniza și de a face backup automat la setările și datele aparatului cu serverele Google, prin soluția Google Drive.

Când ai făcut ultima dată o copie de rezervă a datelor digitale importante pentru tine? Nu lăsa pe mâine, serios! Dă-i bătaie!

Facebook Comments

Similar Posts