fabule

Când ai citit fabule ultima oară?

Am provocat la începutul anului urmăritorii paginii mele să facă un exercițiu de memorie: ce fabule îți vin în minte fără să stai prea mult pe gânduri?

Verificarea memoriei: scrie-mi în comentarii primul titlu ce îți vine în minte când spun

👉 FABULE 👈

Nu am primit foarte multe răspunsuri. Pare-se că nu toată lumea e „bântuită” de fabule. Dar și cele ce au venit m-au făcut să zâmbesc:

Unele dintre cele mai frumoase povești ale copilăriei mele au fost fabulele lui Jean de la Fontaine și Grigore Alexandrescu. Mi-au rămas în minte pentru totdeauna și le recit mereu ca exemple minunate de pilde, de învățăminte. Și chiar dacă uneori nu îmi amintesc vers cu vers fabulele, morala lor o citez de câte ori simt că se potrivește situației, ca pe niște vorbe de duh ce merg direct la suflet și care rămân în memorie:

  • Vulpea care nu ajunge la struguri spune că sunt acri. – parafrazare din Vulpea şi strugurii – fabulă de La Fontaine, folosim expresia când dorim să spunem că cineva dispreţuieşte un anumit lucru din simplul motiv că nu-l poate avea.
  • Să revenim la oile noastre! – derivare din Farsa jupânului Pathelin de Louis Cons, expresie care înseamnă că este cazul să reluăm firul întrerupt al discuţiilor, să revenim la subiectul nostru.
  • Lupul moralist – expresie după fabula cu aceeaşi nume a lui Grigore Alexandrescu, care se aplică acelor oameni care îi condamnă pe alţii pentru fapte care ei înșişi le săvârşesc.
  • Vinde pielea ursului din pădure. – expresie preluată din fabula Ursul și cei doi tovarăși de La Fointaine, care înseamnă a promite un lucru pe care nu îl ai.

Lumea spune că în epoca modernă copiilor le este greu să citească fabule și să se raporteze la mesajul lor. De vină ar fi tehnologia și goana după timp. Mi-e greu să cred asta. Copiii adoră fabulele, acestea nu se vor demoda niciodată. Care copil nu iubește poveștile versificate? Generații de părinți și educatori au îndrăgit fabulele, observând efectul pozitiv și rapid pe care îl au asupra copiilor. Amuzante și ritmate, prezentând întâmplări banale, de zi cu zi, fabulele au un impact major și benefic asupra educației copiilor. Educația prin povești este unul dintre cele mai eficiente moduri de a le stimula copiilor creativitatea și a-i ajuta să crească armonios. Oferindu-le învățămintele necesare pentru o educație corectă și un caracter puternic, fabulele le aduc copiilor atât valorile fundamentale ale omenirii (bunătatea, prietenia, modestia, hărnicia etc.), cât și preocupările și învățăturile timpurilor noastre.

În fabule sunt evidențiate defecte umane în cel mai comic și ironic mod posibil. Magia fabulelor te prinde din nou atunci când devii părinte, așadar, redevenind cititor de cărți pentru cei mici.

Colecția Secretele fabulelor de la Humanitas Junior reimaginează cele mai frumoase fabule ale lui La Fontaine în proză pentru copiii de astăzi. Personajele sunt aceleași, morala a rămas neschimbată, doar acțiunea și comicul de situație sunt altele. Iar motivele pentru care s-au schimbat decorurile și scenografia sunt simple. Astfel, cei mici se identifică mai ușor cu eroii povestioarelor și simt că întâmplările din carte le sunt familiare.

fabule

Pe fiecare pagină copiii pot descoperi activități distractive, iar la finalul cărții se află fabula originală.

Cocoșul și vulpoiul – repovestită copiilor de Alexandre Jardin, Fred Multier

Vulpoiul s-a săturat până peste cap de colegul lui, cocoșul, care e campionul școlii la jocul cu bile! Așa că se hotărăște să se răzbune și, plin de viclenie, uneltește un plan de acțiune. Dar cocoșul are de partea lui istețimea și o mulțime de prieteni de la toate clasele, gata să-l ajute. Ghicești cum se termină povestea și cine iese învingător?

Iepurele și broasca-țestoasă – repovestită copiilor de Alexandre Jardin, Fred Multier

Când, la îndemnul vulpii, broasca-țestoasă și iepurele fac un concurs de viteză, rezultatul cursei n-ar trebui să fie o surpriză. Dar dacă țestoasa e ambițioasă și perseverentă, iar iepurele, mult prea încrezător în forțele proprii, preferă să se distreze în loc să alerge? Oare ce se întâmplă de-a lungul acestei curse nebunești și, mai ales, cine e campionul?

Lupul prefăcut păstor repovestită copiilor de Alexandre Jardin, Fred Multier

Lupul, un ticălos, se hotărăște să se deghizeze în păstor și să se strecoare la petrecerea aniversară a unei oițe. Sărbătorita și-a invitat o mulțime de colegi de la școală, toți foarte gustoși, iar lupului îi lasă gura apă. Oare va reuși lupul să nu se dea de gol și să rămână în rolul de păstor până la sfârșit?

Corbul și vulpea – repovestită copiilor de Alexandre Jardin, Fred Multier

Întreaga savană e în fierbere. Corbul a găsit o bucată de cașcaval și toate animalele pun la cale să i-o fure. Dar pasărea nu se lasă păcălită de vicleniile lor și le zădărnicește planurile cât ai clipi. Și, totuși, nu e nimeni în stare să-l păcălească pe corb? În labele cui a ajuns cașcavalul?

Greierele și furnica – repovestită copiilor de Alexandre Jardin, Fred Multier

O greierașă se hotărăște să aibă o carieră de cântăreață în loc să lucreze într-un magazin universal, precum celelalte furnici. Vara e caldă, fanii se îmbulzesc la concerte, ce mai contează altceva? Dar oare ce s-a ales de cariera internațională a greierașei odată cu venirea iernii? Și ce sfat a primit de la o furnică atunci când lumina reflectoarelor s-a stins?

Pe Greuceanu atât fabula originală, cât și fabula repovestită l-au fascinat și distrat. La fiecare pagină am făcut activitatea propusă (când am vrut să sar peste o activitate, m-a mustrat, că sunt distractive), iar înainte de a citi varianta originală am discutat despre ce a înțeles din poveste, care e morala, am făcut schimb de impresii și întâmplări care se potriveau contextului poveștii. Și chiar cred că am petrecut o oră minunată, din care a rămas cu mult mai multe decât dacă doar am fi citit o fabulă, fie ea cât se poate de frumoasă.

Care este primul titlu ce îți vine în minte când spun 👉 FABULE 👈?

În acest articol folosesc unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomand, primesc un comision din partea retailerilor pe care îi promovez, bani care susțin existența acestui blog. Pe tine nu te costă nimic în plus, dar pe mine mă ajută să plătesc taxele necesare pentru susținerea blogului.

Cu prietenie,

Facebook Comments

Similar Posts