6 sfaturi pentru a trăi o viață mai echilibrată
Dacă ești ca mine (de fapt, ca majoritatea femeilor), jonglezi mereu cu un milion de lucruri deodată. Viața de familie te ține atât de ocupată! Încerci mereu să menții un echilibru între muncă, profesie, familie și obligații sociale, în timp ce cauți timp și pentru tine. Poate fi greu să găsești echilibrul potrivit, dar aceste sfaturi sunt baza pentru a începe să trăiești o viață mai echilibrată. Nu sunt perfecte, dar ar trebui să fie un bun punct de start.
Această ambiție, de a le face pe toate în același timp și de a le face bine, este ceva ce aproape toate femeile avem în comun. Dar totul se reduce la dorința de a trăi o viață mai echilibrată. Ca soții și mame, ne trezim în fiecare dimineață cu o mie de lucruri pe listele noastre de lucruri de făcut. Tragem de noi înșine în atât de multe direcții diferite… Și uneori pare că nu vom reuși niciodată să facem totul. Nu de puține ori mi-am spus: „Nu mi-e suficient o zi să termin ce mi-am propus pe o zi”.
Cu toții avem aceleași 24 de ore pentru a ne planifica viața și a trăi așa cum credem noi că trebuie și merităm să trăim. Problema pentru cele mai multe dintre noi este că acțiunile noastre zilnice și prioritățile noastre nu se aliniază întotdeauna. Nu reușim să trăim intenționat. Mai mult supraviețuim.
În fiecare zi ne confruntăm cu o multitudine de opțiuni. De când ne trezim, începem cu alegeri:
- ce atitudine vom avea
- dacă vom petrece timp în meditație
- ce mâncăm la micul dejun, prânz și cină
- dacă vom face treburile de pe listă sau vom verifica Facebook
- și așa mai departe…
Există de-a lungul vieții momente când lucrurile sunt cu adevărat stresante – nașterea unui nou copil în familie, părinți în vârstă de îngrijit, boală sau probleme la locul de muncă. Poate treci printr-o perioadă grea acum și îți dorești echilibru. Dumnezeu și Universal știu prin ce stări și dileme trec eu acuma. Tocmai de aceea am vrut să împărtășesc câteva sfaturi pentru a trăi o viață mai echilibrată, care să te ajute să mergi înainte în crearea fericirii și păcii personale.
Cunoaște-ți prioritățile
A trăi o viață echilibrată nu înseamnă a înghesui cât mai multe de făcut în viața ta zi de zi, clipă de clipă. O viață echilibrată înseamnă să știi care sunt prioritățile tale și cum să le clasezi de la cel mai important la cel mai puțin important. Primul pas pentru a trăi o viață echilibrată este să elimini tot ceea ce nu este o prioritate. Asigură-te că elimini sarcinile sau activitățile suplimentare din viața ta care pur și simplu te țin ocupată, dar nu te ajută să îți menții echilibrul. Învață să spui nu oricărui lucru care nu este o prioritate și da priorităților tale principale.
Stabilirea unor obiective bazate pe priorități te va ajuta să îți creezi o viață echilibrată. Determinarea primelor cinci priorități te va ajuta să creezi un echilibru și îți va oferi libertatea de a spune nu acelor lucruri care nu te apropie de obiectivele tale. Reține, stabilirea obiectivelor nu este menită să fie o experiență frustrantă. Dacă nu îți atingi obiectivul de îndată ce îți propui sau dacă dai înapoi – este absolut în regulă! Dă-ți timp și permisiunea ca mâine să o iei de la capăt.
Creează o marjă în viața ta – ai grijă de tine
Atât de des, noi, ca soții și mame, neglijăm să avem grijă de noi înșine așa cum ar trebui:
- să dormim suficient
- să mâncăm sănătos
- să facem mișcare
- să face ceva ce ne place
Este extrem de important să lăsăm și loc liber în viața noastră, în casa noastră și în programul nostru. Avem nevoie de spațiu pentru a respira, pentru a gândi, pentru a ne odihni, pentru a ne juca și doar pentru a fi. Am scris eu încercând să recuperez unul din cele 100 de lucruri planificate pe care le-am amânat din cauza apariției unor alte lucruri neplanificate.
Dacă fiecare domeniu al vieții este atât de aglomerat cu lucruri încât nu poți găsi timp să te bucuri de viață… ai prea multe lucruri. Este atât de ușor să ne umplem zilele cu prea multe activități și casele cu prea multe lucruri… Este atât de ușor să ne gândim că fericirea se găsește în afara casei și că obiectele ne vor face mai fericite. Dar adevărul este că trebuie să alegem cu atenție cum ne petrecem timpul. Trebuie să cântărim cu atenție fiecare decizie înainte de a face o achiziție. Și să ne întrebăm: Oare {activitate, lucru} mă va face cu adevărat mai fericită? Și ca soții și mame – luăm atât de multe decizii pentru familiile noastre în fiecare zi, care le pot avea impact în anii următori.
A lăsa marjă în viața ta înseamnă să lași suficient timp la sfârșitul zilei pentru a dormi bine. Somnul de calitate este vital pentru sănătatea și bunăstarea noastră. De fapt, oboseala ne face să ne simțim morocănoase pe timpul zilei – ceea ce se poate transmite imediat la întregul anturaj, la familie, copii, prieteni, parteneri energetici. Cafeaua nu este o soluție adecvată sau utilă pentru oboseală!
Somnul este parte vitală a unei vieți echilibrate. Este important să ne culcăm la o oră decentă pentru a dormi suficient. În prezent, încerc să mă culc mai devreme și să dorm mai consistent. Majoritatea adulților au nevoie de 7 – 8 ore de somn pentru a se simți complet reîncărcați. De asemenea, orele dinainte de miezul nopții oferă cel mai bun somn și dacă te culci până la 21:00 sau 22:00 și dormi 8 ore, te vei simți mult mai bine. Iți promit! Eu îmi monitorizez somnul cu ajutorul ceasului meu inteligent și am văzut clar diferențele între nopți în care REM și Deep Sleep sunt în medie și nopți în care somnul nu are calitatea bună.
Nu numai că somnul este important, dar o dietă sănătoasă este cheia pentru a crea echilibru în viața ta și pentru a te simți cât mai bine. Schimbă unele dintre gustările preferate cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi nuci sau fructe, pentru a echilibra corpul folosind alimentele. Când treci la fructe și nuci, vei descoperi că nivelul tău de energie va crește în mod natural, iar starea ta de spirit se va îmbunătăți rapid.
Pe lângă o dietă sănătoasă, pentru a-ți menține sănătatea este important și să faci suficientă mișcare. Studiile au arătat că oamenii care fac sport în mod regulat nu numai că au o sănătate generală mai bună, dar se simt și mai fericiți. Exercițiile eliberează endorfine care ridică starea de spirit. Eu aleg în fiecare zi să mă plimb minim 5000 de pași!
Și vorbind despre fericire – participarea în mod regulat la hobby-uri sau activități pe care le iubești îți oferă timpul de care ai nevoie pentru a te reîncărca, a avea marjă în viața ta și a-ți reduce stresul. Dacă nu ai un hobby, este timpul să-ți faci unul!
Așteaptă-te la neașteptat
Aveam o obsesie din a face lucrurile perfect. Nici măcar nu mi-am dat seama că așteptările mele erau atât de mari până când într-o zi mi-am dat seama că nu trăiesc o viață fericită pentru că așteptările mele erau nerealiste. Viața reală este plină de dezamăgiri, accidente și evenimente neașteptate. Nu ne iese totul așa cum ne dorim, în fiecare clipă.
Este nerealist să ne așteptăm ca totul să meargă întotdeauna perfect. Când ne dăm permisiunea să îmbrățișăm imperfecțiunea, ne oferim cu adevărat iubire nouă înșine. Oamenii te vor dezamăgi – chiar și atunci când nu intenționează să facă asta. Cu toții avem zile proaste. Mașinile au nevoie de reparații. Rufele vor umple întotdeauna un coș… sau două… sau trei (apropo, și la voi în casă mai stă o familie ce apare doar noaptea să își lase hainele la spălat, umplând coșurile de rufe?)
Nu uita, un moment de energie scăzută sau frustrare nu este egal cu o zi proastă sau o viață plină de dezamăgiri. Îmbrățișează imperfecțiunea și alege fericirea și te vei simți mai echilibrată în general.
Menține o atitudine pozitivă
Exersează o atitudine pozitivă. Știu că e ușor să cădem într-un tipar de gânduri negative, lamentări și atitudini morocănose dacă nu suntem atente. Am stat acum câteva zile într-o sesiune colectivă de meditație și rugăciune, ascultând multele dorințe și nevoi ale participantelor și încă o dată mi-am dat seama cât de descurajatoare poate fi viața uneoir. Cât de grea și dură poate fi viața. Cât de puțin știm să ne încurajăm unele pe altele și să ne susținem unele pe altele. Îmi doresc atât de mult ca toată această durere și suferință să se termine! Ca toată presiunea ce este exercitată de cei din jurul nostru să dispară!
La fel ca orice obicei, a fi recunoscătoare și a avea o atitudine pozitivă necesită practică. Multă practică. Practică conștientă. Începutul unei atitudini pozitive este să fii mai conștientă de tiparele tale de gândire. Redirecționează orice gânduri care te consumă într-un mod negativ și să-ți permisiunea să îl transformi conștient într-un gând pozitiv.
Organizează-ți ziua
Crearea unei vieți echilibrate nu este posibilă fără un plan concret. Ai ajuns vreodată la sfârșitul zilei și te-ai întrebat cum a trecut timpul și cu ce ți l-ai ocupat? Sau poate ai ajuns la sfârșitul anului și ai realizat că nu ți-ai îndeplinit obiectivele pe care ți le-ai propus?
Respectă, în primul rând, timpul tău și așa vei respecta și timpul celorlalți. Fă-ţi un „to do list” pe hârtie sau pe calculator. Stabilește-ți prioritățile pentru ziua, săptămâna, luna în curs. Notează-ți pe agendă ideile și cererile pe care le primești, pe măsură ce le primești, dar nu te opri din ceea ce faci – când ai terminat ce era prioritar pentru tine, vezi dacă noile activități merită atenția ta. Ține cont că urgența altora nu este neapărat și urgența ta și nici invers.
Planificarea pentru a doua zi se face înainte de culcare, pentru săptămâna ce urmează se face duminica și pentru luna viitoare se face în ultimele 2-3 zile ale lunii în curs. Gândește-te cum vei acționa, la modul general. Reține obiectivele, anticipează eventualele probleme ce se pot ivi. Acest lucru ar trebui să dureze doar câteva minute, nu este o reflecție lungă sau un calcul greoi, ci o vizualizare simplă și logică.
Fă ceea ce îți place
Nu în ultimul rând, pentru a trăi o viață mai echilibrată, oferă-ți permisiunea de a face lucruri care adaugă puțină distracție și bucurie vieții tale. Îmi amintesc că acum ceva timp mă simțeam atât de copleșită și suprasolicitată. Se întâmplau atât de multe lucruri care scăpau de sub control. Adoram controlul. Simțeam că mi-am pierdut bucuria. Am luat decizia să elimin tot ce mă îngreuna și puteam din programul meu și mi-am dat permisiunea să râd și să fac în fiecare zi ceva care să mă facă fericită. Chiar dacă asta înseamnă o porcărie de joc pe telefon (mda, sunt o mare fană Farmville 3 și Candy Crush), un serial pe Netflix (da, am văzut serii întregi de documentare despre crime și criminali) sau o carte bună citită în tihnă.
Vezi ce lipsește din viața ta ce îți poate aduce mai multă bucurie și fă mai des. Este posibil să nu poți face schimbări imediat, cum ar fi să părăsești un loc de muncă pe care îl urăști sau să câștigi suficient, dar poți să lucrezi pentru a face schimbări pozitive și să-ți dai permisiunea de a te bucura puțin mai mult de viață.
A trăi o viață echilibrată înseamnă a-ți face timp pentru acele lucruri care contează cu adevărat, astfel încât fiecare domeniu al vieții tale – credința, relațiile, munca și familia – să aibă locul său bine stabilit.
“O parte din timp ne este răpită, alta ne este sustrasă, alta se scurge. Dar cea mai urâtă pierdere este aceea datorată neglijenței. Și dacă vei voi să bagi de seama vei vedea că cea mai mare parte a vieții noastre o pierdem făcând ce nu trebuie, o mare parte nefăcând nimic, întreagă viață, făcând altceva.” – Seneca
Cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie.
Am auzit-o cu toții, dar o voi repeta din nou! Planificarea elimină 90% din stresul din viața noastră! Cu toate acestea, multe femei nu reușesc să planifice, ceea ce le conduce pe o cale întunecată de stres și anxietate! Așadar… mă bate gândul să creez program de organizare eficientă și o viață mai echilibrată. Nu zice toată lumea că ziua mea pare a avea 48 de ore? Ce zici, cum îți sună un astfel de proiect?
Facebook Comments