Urmărirea obiceiurilor și jurnalizarea, secretul meu pentru un început de zi calm
Cum merge săptămâna ta? A mea a început prost, dar am redresat-o din pix! Mi-am reînnoit cu adevărat practica zilnică de jurnalizare și WOW! Este grozav! Mă simt mult mai bine. De fapt, mi-am pierdut obiceiul de a scrie în jurnal dimineața și de a-mi elibera mintea de stres seara cu ceva timp în urmă pentru că… ei bine… pentru că viața s-a desfășurat în voia ei și nu în voia mea, cu neprevăzuturile-i specific, pe care nu le poți cuprinde în calendar și planner. Căci, nu-i așa, nimeni nu se gândește să își facă o urmărire realistă a obiceiurilor, căci un obicei e, conform dicționarului, o deprindere individuală câștigată prin repetarea frecventă și îndelungată a aceleiași acțiuni, deci ceva interiorizat.
Mi se face fascinant! Atât de repede uităm beneficiile anumitor obiceiuri pozitive și nu le mai punem în practică doar pentru că nu conștientizăm cum ne ajută decât atunci când nu le mai facem. Gândește-te la asta. Antrenamentul, de exemplu. Știm cât de bine ne simțim când ne antrenăm, dar după ce nu mai facem sport pentru ceva timp, uităm cât de bine ne-am simțit cu adevărat până când o luăm de la capăt din nou!
Dacă te interesează practica mea de jurnalizare, citește direct ultimul paragraf! Dacă vrei să vezi și cum mă țin de treabă, citește totul până acolo!
Fișa de urmărire a obiceiurilor
Chiar cred că a crea obiceiuri mai sănătoase nu trebuie să fie greu. Cred că de cele mai multe ori facem lucrurile mai complicate decât sunt în realitate. Și asta doar pentru că privim totul ca și cum ar trebui să fie perfecte de la bun început… Ceea ce nu se întâmplă. Iar asta ne face apoi să nu mai acționăm, așa că ajungem să nu mai facem nimic.
Nu știu despre tine, dar când încep să mă simt copleșită, simt nevoia constantă de a evada din viața mea. Apoi mă scufund în telefonul meu. Mult. Excesiv de mult. Și mă critic singură (ceea ce mă copleșește și mai tare, să fiu sinceră). În ultima vreme am conștientizat cu adevărat asta… și cam atât. Dacă sunt pe telefon mai mult decât de obicei, jucându-mă sau butonând pe rețele de socializare, este pentru că încerc să evit ceva. Încerc să evit confruntarea cu propriile emoții.
Și ghici ce? Mereu e ceva ce mă copleșește. Odată ce confrunt ceea ce mă copleșește și cer ajutor pentru a simplifica lucrurile, mă simt mult mai bine, mult mai împăcată!
Să luăm mâncarea mai sănătoasă ca exemplu. Vrem să mâncăm mai sănătos. Cumpărăm toate alimentele sănătoase, realizăm meniul săptămânal. Apoi mâncăm o zi întreagă (poate chiar și o săptămână) numai mese sănătoase. Apoi BAM! Ne simțim epuizate! Apare copleșirea. Avem nevoie de o evadare. Și facem tot ce putem pentru a amorți durerea eșecului de a nu fi cine și unde vrem să fim. Sună cunoscut? Te regăsești?
Ce mă ajută pe mine în astfel de situații este să îmi simplific activitățile. De exemplu, am început cu un mic dejun sănătos. Smoothie pentru o perioadă. Până când mi-a devenit de-a dreptul rutină zilnică. Apoi am trecut la cină. Pas cu pas.
Șocant cât poate fi de ușor de fapt, nu? Dar nouă, oamenilor, se pare că ne place să facem lucrurile mult mai complicate decât sunt ele în realitate și vrem mereu să avem tot ce ne dorim ACUM, AICI. Vrem să fim cine vrem să fim ACUM. Vrem să obținem ce ne dorim ACUM. Dar asta pur și simplu nu este posibil. Pași de bebeluș. Lucrurile bune iau timp.
Așa că săptămâna aceasta m-am gândit să povestesc despre fișa de urmărire a obiceiurilor. A obiceiurilor sănătoase, bineînțeles! Această fișă te poate ajuta să urmărești de câte ori ai avut mese sănătoase, câte pahare cu apă ai băut și de câte ori ai reușit să faci sport pe săptămână.
Reluarea practicii de scriere în jurnal
Am ajuns la ce am făcut pentru a-mi relua practica mea de jurnalizat. Dimineața și seara. Este simplu și nu durează mult, dar mă ajută să îmi încep ziua calmă și să o închei cu sufletul împăcat. Am un jurnal doar pentru asta. Am ales un caiet simpatic, care mă face să mă simt bine când îl văd.
Dimineața, scriu 5 lucruri pentru care sunt recunoscătoare. Apoi, scriu 5 afirmații. De obicei, sunt diferite în fiecare zi și uneori mai caut inspirație și pe Pinterest.
Apoi, îmi scriu primele 10 obiective pentru ziua respectivă. Uneori sunt aceleași cu zilele precedente, dar de obicei încerc să mă gândesc la ceea ce este important pentru mine în acel moment. După aceea, fac un download mental. Adică scriu orice îmi vine în minte. Nu trebuie să aibă logică sau cursivitate. Orice îmi trece prin minte în acel moment. Poate fi chiar o autocritică severă pentru pierderea obiceiurilor sănătoase.
Seara îmi eliberez mintea de tot și toate, pun pe foaie absolut tot ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat și mă scutur de resturile zilei, o las să devină trecut. Dacă nu știi de unde să începi, las mai jos o fișă de lucru pe care o găsesc utilă și o folosesc cu clientele mele în sesiunile de coaching. Apoi reiau lucrurile pentru care sunt recunoscătoare și afirmațiile scrise dimineață, le interiorizez și mulțumesc pentru unde mă aflu cu adevărat. Iar la final îmi citesc obiectivele de parcă le-aș fi atins deja și fac tot posibilul chiar să mă simt ca și cum aș avea totul deja obținut.
Și, WOW!, mă simt minunat după aceea.
Spune-mi ce crezi despre cele două fișe, modul meu de eliberare sufletească și emoțională, de urmărire a obiceiurilor sănătoase, și dacă te ajută în vreun fel! 😊
Uite ce am pe lista de organizare și planificare special pentru cine își dorește să aprofundeze domeniul!
Facebook Comments