umbra

Lucrul cu umbra. Cum ne reflectăm în oamenii și situațiile dificile cu care ne confruntăm

Când întâlnim oameni și situații pe care le-am descrie drept „dificile”, de obicei ne arată că există ceva în noi înșine care trebuie vindecat. Legea Atracției este în lucru aici. Acele calități pe care le considerăm dificile la alții sunt adesea oglindite în noi înșine, poate în sinele nostru din umbră, cel pe care îl avem cu toții, dar evităm să îl recunoaștem, pentru că este incomod. Ele ne devin umbra.

Jung a introdus conceptul de umbră, ca fiind acea parte din psihicul nostru pe care, la un moment dat al devenirii și educației noastre, nu am mai acceptat-o și am refulat-o. Din acea clipă, nu am mai considerat-o ca fiind a noastră, găsind mecanisme să o „uităm“. Umbra, numită şi „partea întunecată, necunoscută a personalității”, cuprinde instinctele noastre primare şi sexuale şi există ca parte a minții inconștiente, fiind compusă din idei reprimate, slăbiciuni, dorințe, instincte și neajunsuri. Umbra se formează din încercările noastre de a ne adapta la normele și așteptările culturale. Umbra începe de obicei din copilărie, de la primele comportamente pe care copilul trebuie să le reprime la îndemnul părinţilor sau adulţilor semnificativi din viaţa sa: „Nu mai vorbi!”; „Este ruşină să faci asta!”, „Nu ai voie să faci asta!”. Este acest arhetip care conține toate lucrurile care sunt inacceptabile nu numai pentru societate, ci și pentru propriile valori personale. Poate include lucruri precum invidia, lăcomia, prejudecățile, ura, agresivitatea sau porniri sexuale.

Când vedem caracteristicile acelea la altcineva, acuzăm acea persoană de deținerea lor și ne face plăcere să facem asta: câtă vreme credem că sunt la acel om, e puțin probabil să fie la noi.

Vindecarea sinelui din umbră este importantă pentru creștere, deoarece vom continua să întâlnim aceleași situații și oameni „dificile” până când ne dăm seama că vindecarea trebuie să înceapă cu noi.

Ceea ce rezistăm, persistă

Acesta este motivul pentru care echilibrarea interioară este atât de vitală pentru dezvoltarea noastră spirituală. Pe măsură ce continuăm să ne echilibrăm energetic și să devenim cufundați în lumina iubitoare și vindecătoare, ne vindecăm. Pe măsură ce ne vindecăm pe noi înșine, suntem mai capabili să oferim vindecare altora.

Desigur, vindecarea este un proces de-a lungul vieții – nimeni nu este niciodată vindecat perfect. Intenția și efortul contează – atâta timp cât vom continua să lăsăm spațiu pentru vindecare și vom face pașii necesari pentru a manifesta procesul de vindecare, se va întâmpla. Când se întâmplă, perspectiva noastră față de situațiile și oamenii pe care cândva i-am găsit atât de dificili se transformă, pentru că acum le putem vedea ca fiind conectate la propria noastră creștere și vindecare și le putem privi printr-o lentilă a compasiunii și iubirii necondiționate. De asemenea, pe măsură ce ne vindecăm, suntem mai capabili să facem față provocărilor viitoare inevitabile pe care le vom întâlni.

Lucrul cu umbra este o introspecție. Pentru unii oameni, lucrul cu umbra poate fi o muncă psihologică sau spirituală. Pe măsură ce ne împrietenim cu aspectele noastre umbră, deblocăm puterea din inimile noastre de a crea o viață mai iubitoare, mai autentică și mai împlinită. Lucrul cu umbra este un proces de alchimie interioară în care aduci acele părți nedorite la suprafață pentru a purifica, vindeca și integra toate părţile din tine.

Fă cunoştinţă cu umbra ta

Descarcă-ți sufletul. Programează-ți un timp în care poți fi singură și neîntreruptă timp de cel puțin 10 – 20 de minute. Fă tot ce doreşti pentru a face acest lucru să se simtă ca un ritual: prepară niște ceai, aprinde niște tămâie, respiră adânc. Fii confortabilă și, când te simți pregătită, ia un pix și hârtie. Acum, gândește-te la ce sau cine te enervează, la situația sau persoana pe care o consideri dificilă. Scrie o listă cu lucrurile pe care nu le suporţi la situația sau persoana respectivă. Fii sinceră. Când ai terminat, reciteşte lista. Voilà — tocmai ți-ai întâlnit umbra!

♥ Energia ce ne trece prin propriile mâini după inițierea Reiki este cel mai puternic antidot împotriva vibrațiilor joase. Importanța auto-tratamentului zilnic este inestimabilă. Autotratamentul Reiki conștient și intenționat accelerează procesul de vindecare și deschide „ochii sufletului”.

Permite-ți să „fii”. Suntem purtători de Lumină în noi înșine, lumina nu este doar în ceva ce facem, este ceea ce suntem. Îmbrățișează-ți lumina și permite-i să lumineze perspectiva și calea sufletului tău. Amintește-ți, vibrația noastră energetică din ce în ce mai înaltă impactează totul și pe toți cei din jurul nostru, deci caută intenționat iubirea și lumina în sufletul tău.

Iubește-ți umbra

Încorporează meditația în activitatea ta. A te lăsa cufundată în lumina iubitoare a meditației permite o redescoperire mai profundă și deseori strălucește o lumină asupra eului nostru din umbră, ceea ce ajută acele părți din noi să fie recunoscute și acceptate, ceea ce, la rândul său, duce la totalitate. Pe măsură ce ne îndreptăm spre totalitate, suntem ghidate de compasiune, iubire și înțelegere.

Invită-ți umbra la taifas. Gândeşte-te la lista ta și alege un punct de pe acea listă care te enervează cel mai tare. Crează o imagine mentală pentru umbra ta: un monstru, un extraterestru, un vampir sau o proiecție (sexy?) a ta. Simte-o cum se aşază în faţa ta. Oferă-i mental niște ceai și vorbește cu ea. Întreabă ce vrea să îţi transmit, ce ai de vindecat. Este posibil să primeşti un răspuns sau pur și simplu să ai un anumit sentiment. Îți poți îmbrățișa umbra și să-i spui că nu e nimic în neregulă cu ea.

Scrie o scrisoare umbrei tale. Adresează-te umbrei în deschidere și apoi spune-i tot ce simți. Spune-i cât de mult o urăști sau cât de mult iubești în secret durerea pe care ți-o provoacă. Spune-i de ce este timpul să lucrezi la vindecare și cum faci asta. Nu există o modalitate „corectă” sau „greșită” de a scrie această scrisoare. Când ai terminat, mulțumește-i umbrei. Cere-i să te învețe în continuare și să te ajute să înveți mai multe despre tine. Semnează scrisoarea, rupe-o și apoi arde-o peste o oală cu apă, un castron sigur pentru foc sau chiar un ceaun, dacă ai unul. Pe măsură ce hârtia se transformă în cenușă, simte că te schimbi din interior spre exterior.

Facebook Comments

Similar Posts