Legatura dintre iepuraș, ouă colorate, dulciuri si Paște

Legătura dintre iepuraș, ouă colorate, dulciuri și Paște

Legatura dintre iepuraș, ouă colorate, dulciuri si Paște

În cultura saxonă, zeița Eastre (Eostre), zeița fertilității și a primăverii, avea ca simboluri principale oul și iepurele. În fiecare an, venirea primăverii era sărbătorită printr-un festival dedicat în totalitate zeiței, in perioada echinocțiului de primăvară. Legenda spune că într-un an, iarna s-a încăpățânat să plece, primăvara a întârziat, iar zeița se simțea foarte rău din acest motiv, fapt pentru care a salvat viața unei păsări ale cărei aripioare înghețaseră. Văzând că pasărea nu mai poate zbura, Eastre a transformat-o într-un iepuraș, pe care l-a numit Lepus. Acest iepure a devenit Iepurașul de Paște, însă, pentru a lăsa vie amintirea vieții anterioare, zeița i-a lăsat acestuia posibilitatea de a oua, însă numai în ziua în care zeița este sărbătorită. Catolicii, dorind să îi „creștineze” pe saxoni, au adoptat unele tradiții și obiceiuri.

Numele zeiţei se păstrează în denumirea saxonică actuală a Paştelor – Easter.

Cele mai vechi dovezi ale unui iepuraș de Paște mai modern datează din anii 1600, când este menționat pentru prima dată în scrierile germane. Acest iepure, numit „Oschter Haws”, sau iepurele de Paște, se credea că depune un cuib de ouă colorate pentru copiii care se comportau bine. Scrierile menționează că uneori copiii lăsau morcovi în cuiburi, pentru iepuraș, în cazul în care i-ar fi fost foame în timpul escapadelor sale nocturne.

Deși nu există un iepuraș real care să servească drept iepure iconic, se spune că legendarul iepure care depune ouă a fost adus în America de imigranții germani în anii 1700. Tradiția s-a răspândit în întreaga S.U.A., unde cadourile iepurelui au devenit în cele din urmă ciocolată, bomboane și mici dulciuri, iar cuiburile au fost înlocuite cu coșuri cu „iarbă” mărunțită. Coșurile de astăzi sunt adesea mult mai elaborate și includ jucării, bomboane și bani ascunși în ouă de plastic.

Germanii sunt primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraş, la 1800, din aluat şi zahăr. În aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania au apărut şi primele ouă din ciocolată.

Dacă vrei să afli tradiții românești de Paști:

https://patricialidia.ro/2022/04/13/traditii-obiceiuri-pasti/

Dacă te interesează cărți cu tematică pascală și vrei să incluzi câteva lecturi în activitatea voastră de Paști, iată câteva titluri:

https://patricialidia.ro/2022/04/11/carti-paste/

Dacă ai nevoie de ajutor pentru organizarea sărbătorilor de Paști, așa, pe ultima sută de metri, iată kitul cu fișe pentru imprimat și folosit în planificarea și organizarea casei pentru sărbătorile pascale:

https://patricialidia.ro/2022/03/14/planificarea-si-organizarea-casei-pentru-sarbatorile-pascale-kit-digital-cu-fise-pentru-imprimat-si-folosit/

Deși nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinității în multe culturi:

  • în tradiția chineză, iepurele este o creatură care trăiește pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esența vieții.
  • pentru budiști, iepurele este, de asemenea, o creatură selenară. Legenda spune că, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiței Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuși în focul sacru și, ca răsplată, a fost așezat pe Lună.
  • la unele triburi de pe continentul american există un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultura mayasă era creditat cu inventarea scrisului.

Facebook Comments

Similar Posts