cardul european de asigurat

Tot ce trebuie să știi despre cardul european de asigurat

În fiecare an, pe grupurile de mame și de vacanțe de pe Facebook apar postări despre Cardul European de Sănătate, aka Cardul European de Asigurat, aka Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate. Deși persoanele asigurate de pe teritoriul României au dreptul la asistență medicală în timpul şederii temporare  pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene pe baza acestui card încă din 2007, mereu sunt persoane care abia au aflat despre această opțiune. Așa că am decis să abordez tema într-un mod constructiv aici, pe blog, printr-un mini-ghid cu tot ce trebuie să știi despre Cardul European de Asigurat:

  • ce este și ce nu este cardul european de asigurat
  • cât costă eliberarea cardului european de asigurat
  • cum se obține cardul european de asigurat
  • cât este valabil cardul european de asigurat
  • ce drepturi conferă cardul european de asigurat

Ce este Cardul European de Asigurat

Este un card gratuit eliberat de casa națională de asigurări de sănătate din România cu ajutorul căruia, la nevoie, poți beneficia de servicii în unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă. Cardul nu garantează servicii gratuite; date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări; este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în România să nu fie gratuite într-o altă țară. Serviciile ce sunt acoperite includ, de exemplu, și problemele de sănătate rezultate ca urmare a unei boli cronice sau preexistente, precum și cu sarcina și nașterea.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate nu este o alternativă la asigurarea de călătorie. El nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în România în caz de probleme de sănătate. De asemenea, nu acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei este de a obține tratament medical.

Scopul cardului european de asigurări de sănătate este de a facilita accesul la îngrijiri medicale pe durata șederii temporare în alt stat membru și de a accelera rambursarea costurilor suportate. Nu conține informații medicale despre deținător (de exemplu, grupa sanguină, istoricul medical etc.).

Cum se obține Cardul European de Asigurat

Pot beneficia de Card European de Asigurat oricine este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi poate face dovada achitării la zi a contribuţiei, pe ultimii 5 ani.

Cardul este valabil 2 ani de la data eliberării. Cu maxim o lună înainte de expirarea lui, se poate obţine unul nou urmând aceeași procedură.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate se eliberează gratuit, la cerere. Cererea poate fi depusă:

  • în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia te afli
  • online, pe emailul dedicat al casei de asigurări în evidența căreia te afli (de exemplu, pentru Timiș adresa este ehic@cjastm.ro)
  • online, completând toate detaliile și atașând documentele pe site-ul CJAS (de exemplu, pentru Timiș cererea se completează direct AICI)

Indiferent de metoda de depunere, sunt necesare următoarele:

  • cerere-tip
  • copia actului de identitate (card de identitate la adulți și copiii peste 14 ani, certificat de naștere la copiii minori sub 14 ani)
  • dovada calităţii de asigurat (adeverinţa de la locul de muncă-cu data angajarii, cupon de pensie-decizie de pensie sau alte acte doveditoare, după caz; pentru lista continuă de posibile documente, în funcție de particularitățile statutului de asigurat, intră AICI).

Cardul se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic național care gestionează aplicarea regulamentelor Uniunii Europene, prin poștă.

Surse folosite în articol, verificate în august 2022:

Facebook Comments

Similar Posts