6 filme inspirate de cărțile lui Stephen King ce pot fi vizionate pe Netflix
Nu sunt fan Halloween, dar nu mă opun curentului. E un import, ca multe altele, și deși se pot spune multe despre originile sărbătorii americane, poate fi văzut ca o oportunitate de a povesti cu copiii despre tradiții, spiritualitate (pe nivelul înțelegerii lor), precum și celebra împreună și crea amintiri frumoase peste ani.
Apropo, de ce Día de los Muertos e acceptată, iar Halloween nu e? Despre Día de los Muertos am scris pe blog anii trecuți:
Apropo, tradiția de Halloween își are originea în vechiul festival celtic Samhain, când oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau costume pentru a alunga spiritele negre. În secolul al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea a desemnat ziua de 1 noiembrie ca un moment de onorare a tuturor sfinților. Curând, Ziua tuturor Sfinților a încorporat unele dintre tradițiile de la Samhain. În tradiția creștină, se spune că în Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar sufletele celor morţi vizitează lumea celor vii.
Oricum, revenim! Am învățat în timp să mă bucur de orice oportunitate, așa că Halloween e perioada în care revin asupra cărților, filmelor și serialelor adaptate după lucrările lui Stephen King. Căci am chef de puțină groază, să mă pun în atmosfera necesară.
Fiind considerat „Regele groazei”, chiar are sens să faci un maraton cu filmele inspirate de cărțile lui Stephen King în această perioadă a anului. Mai ales că Netflix a pus la dispoziție câteva filme excelente inspirate din Stephen King: de la remake-ul din 2017 al lui It la Jocul lui Gerald cu Carla Gugino în rol principal și chiar recent lansatul Telefonul domnului Harrigan. Câteva dintre filme sunt filme originale Netflix, ceea ce înseamnă că nu vor părăsi platforma curând.
Din păcate, de pe Netflix lipsesc mai multe ecranizări interesante după King, cum ar fi The Outsider/ Străinul (serial dramă thriller psihologic, cu elemente de crimă și horror, disponibil însă pe HBO), Castle Rock (serial horror fiction disponibil pe Hulu) și The Stand/Virus mortal (dramă, horror, SF, disponibil pe Paramount+). Mr. Mercedes nu este nici el disponibil pe Netflix, dar poate fi urmărit pe Peacock.
It: Chapter One / It: Capitolul Unu (2017)
Bazat pe unul din cele mai populare romane ale lui Stephen King, It: Chapter One este cu ușurință una dintre cele mai bune adaptări King. Amplasat în orașul fictiv Derry, Maine, un cadru popular pentru lucrările lui King, It: Chapter One surprinde începutul unui nou ciclu de 27 de ani, când o creatură îngrozitoare începe să urmărească și să ucidă copiii din Derry. „It” este o monstruozitate nemaipomenită care ia adesea forma unui clovn terifiant, Pennywise. Un grup de copii se lasă atrași de mister și își fac promisiunea că îl vor distruge odată pentru totdeauna.
IT a fost scris într-o perioadă în care Stephen King era în plină perioadă de abuz de cocaină, așa că e de înțeles de ce anumite scene pot depăși barierele morale și etice cu care suntem obișnuiți… Așa că dacă vrei să simți mult mai intens fiecare amănunt, îți recomand cartea: IT de STEPHEN KING (Editura Nemira).
The Mist / Negura (2007)
O altă adaptare apreciată din King, The Mist / Negura se bazează de fapt pe una dintre nuvelele sale, omonimă. De această dată este un serial cu 10 episoade, a câte (±) 40 de minute fiecare.
O furtună puternică distruge casa lui David Drayton, așa că el și fiul său pleacă în oraș pentru provizii. Dar în timp ce sunt acolo, o ceață groasă se așterne și adăpostește creaturi înfiorătoare. De parcă nu ar fi destul de înfricoșător, David și fiul său rămân prinși într-un magazin alimentar cu un fanatic ce crede că sacrificiul este singura modalitate de a-i liniști pe monștri.
Gerald’s Game / Jocul lui Gerald (2017)
Imaginează-ți că încerci să te distrezi cu partenerul, să aduci scântei în dormitor cu ajutorul unor cătușe… apoi el moare și rămâi încătușată de pat în mijlocul pustiului, fără nicio modalitate de a solicita ajutor. Ba o mai iei și ușor razna… este fix contextul poveștii din Jocul lui Gerald. În următoarele douăzeci și opt de ore, Jessie este condamnată să îndure întunericul, teroarea și nebunia, căci gândurile îi vorbesc cu voci incestuoase, cu voci demult uitate, demult îngropate, iar strigătului ei îi răspunde o creatură oribilă, un chip alb furișat în umbră. Pentru ea, moartea ar fi o binecuvântare.
Gerald’s Game este un film excelent! Recomand să citești mai întâi cartea, căci te ține mult mai în suspans, iar apoi filmul vine și te bagă în sperieți! Mai ales dacă îl urmărești pe întuneric și liniște deplină în casă. Ca mine, care nu am mai dormit toată noaptea după ce l-am văzut, deși citisem cartea: JOCUL LUI GERALD de STEPHEN KING (Editura Nemira)
In the Tall Grass / În iarba înaltă (2019)
In the Tall Grass / În iarba înaltă se bazează pe novela omonimă pe care Stephen King a scris-o împreună cu fiul său, Joe Hill. După cum sugerează și titlul, filmul este despre răul care pândește în iarba înaltă. Auzind țipătul după ajutor al unui băiat, o femeie însărcinată și fratele ei se aventurează pe un câmp imens cu iarbă și descoperă că s-ar putea să nu aibă ieșire.
Dintre toate filmele de pe listă, In the Tall Grass este probabil cel mai negativ primit de fani și critici, dar întotdeauna cred că ar trebui să vizionezi un film și să îl judeci singur! Cine știe, poate ție îți va plăcea. Pe mine mai mult m-a pus pe gânduri! Filmul conține mare parte din imaginarul specific lui King: copii cu puteri paranormale, forțe malefice, o familie prinsă în mijlocul unui vârtej de evenimente ieșite din normal și un final cu răspunsuri greu de digerat.
1922 (2017)
Se pare că majoritatea filmelor se bazează pe nuvelele lui King, încă netraduse la noi! Nuvela 1922 se transformă într-un film de epocă cu elemente de crimă și horror.
Un fermier se confesează în scris că și-a ucis soția cu ajutorul fiului său. După ce fapta este săvârșită, cei doi devin din ce în ce mai deliranți, iar acesta este doar începutul unei povești macabre. King a lucrat și la scenariul filmului.
Mr. Harrigan’s Phone / Telefonul domnului Harrigan (2022)
Mr. Harrigan’s Phone, ecranizarea nuvelei lui King, m-a facut să plâng în hohote. Și nu atât de mult mizând pe dramatismul acțiunii, cât pe regăsirea în nevoia personajului de a vorbi cu cineva, fie și mort, despre momentele sale dificile.
Un băiat și un miliardar bătrân leagă o prietenie datorită cărților (copilul este plătit de bătrânul miliardar să îi citească din cărțile din biblioteca sa de 3 ori pe săptămână și să facă unele treburi ciudate pe lângă casă), dar și primelor iPhone-uri. După ce bătrânul moare, legătura lor misterioasă refuză să piară.
Care dintre ecranizările după Stephen King e preferata ta?
În acest articol folosesc unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomand, primesc un comision din partea retailerilor pe care îi promovez, bani care susțin existența acestui blog. Pe tine nu te costă nimic în plus, dar pe mine mă ajută să plătesc taxele necesare pentru susținerea blogului.
Cu prietenie,

Facebook Comments